Thursday, March 10, 2011

Bubur Nasi Ayam Vs Ikan Bilis Kicap


Jamu mata dengan hidangan ringkas hari ni....

Rasa x lengkap bubur nasiku kalau tak ada ikan bilis kicap ni....sedaaaap!

Resepi Ikan Bilis Kicap

bahan-bahan :
  • 2 genggam ikan bilis sederhana @ halus (digoreng sampai garing)
  • 1 labu bawang besar (dihiris ikut suka)
  • 3 biji cili padi (dihiris)
  • 1 tangkai cili merah (dihiris)
  • kicap manis secukupnya
  • 1-2 biji limau kasturi (diambil jusnya)
Cara-cara : Panaskan sedikit minyak di dalam kuali leper, tumis bawang besar, cili padi dan cili merah hingga wangi. Kemudian masukkan kicap secukupnya. Akhir sekali masukkan jus limau. Tutupkan api, masukkan ikan bilis yang sudah digoreng rangup tadi. Gaul-gaulkan sebati. Hidangkan panas-panas bersama nasi putih atau bubur nasi. Sedap dimakan panas-panas!


22 comments:

Nieza said...

uishhh sedapnya kak bubur ni....suka ler mkn panas2 bubuh lak ikan bilis goreng memang mabeles..:)

DJ Dayang said...

@Nieza

memang sedap sgt. dah lama x buat stail gini. .. :)

Mas said...

kak dayang..mas pun suka letak ikan bilis goreng atas bubur nasi tu...
sedappkan kak..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam DJ
Sedap mkn bubur ngan ikan bilis kicap nih... mama selalu buat cam gini bila waktu sahur bln puasa!

tun_telani said...

kak dayang...sedapnyer.. tun pon wajib ada ikan bilis bila mkn bubur. tp xpenah goreng kicap gini. nnti nk try =)

::Azura Rahman:: said...

akak.. zura br plan nk wat bubur besok.. tp x terpikir wat ikan bilis kicap tu makan dgn bubur.. sure sedap kan.. kalu bulan puasa zura masak sambal ikan bilis kicap tu dgn nasik je time sahur.. nk cuba dgn bubur nasik la pulak.. thanks kak..

K.Nor said...

dayang, nak bubur semangkuk! eh.. lama tak nyembang, sihat hendaknya ya..

Kak Sam said...

Ari tu bila try buat sambal getuk hana terus jatuh cinta. pas ni nak try ikan bilis kicap DJ pulak.

Mak Qis said...

akak baru ckp ngan anak2 nak buat bubur nasi..skali tgk ada dh lam blog dayang...tapi akak selalu mkn ngan sambil getuk...nnt bleh try ngan bilis kicap plak...sedappnyaaa...

Diana @ Melley Mey said...

sedapnya... menyelerakan sungguh bubur nasi nie...

DJ Dayang said...

@Mas

samalah selera kte ni kan mas...hehe

DJ Dayang said...

@Mama Hawa/Mama Nani

w'salam...

a'ah, bulan pose apatah lagi kan...wlpn agak simple resepinya tp sgt menyelerakan...

DJ Dayang said...

@tun_telani

silakan yer tun, sedap wat stail mcm ni tau..selamat mencube!

DJ Dayang said...

@::Azura Rahman::

u're welcome. selamat mencube yer zura. sesekali tukar selera apa salahnya kan...hehe

DJ Dayang said...

@K.Nor
adehh...dah tinggal periuk je kak..next time dyg anto seperiuk k...hehe

dyg sht jer kak cume sakit sebelah tgn kanan, kat elbow. tak tau nape. 3 minggu dah x elok2 gak. xleh nk angkat brg berat...huhu. hrp2 kak Nor pun sht hendaknya...wlpn jrg bersembang, tp dirimu dekaaat di hati...wink wink

DJ Dayang said...

@Kak Sam

semoga jatuh cinta lak ngn ikan bilis kicap ni ekk...hehe. selamat mencube!

DJ Dayang said...

@Mak Qis
boleh jer kak...resepi ni simple jer. tp InsyaAllah, sedap. selamat mencube yer....tq

DJ Dayang said...

@Diana @ Melley Mey

tq....menu bese2 jer ni...hehe

ma'chiks said...

salam DJ, dlm kepala sya dh lama rasa nk buat bubur nasi n bilis sambal tp selalu dok tangguh2...tup2 DJ dh buat, aii nk bertangguh lgi ke sya ni..

Lelord said...

beshh..malam ni pun plan nk wat bubur nasi tabur bilis goreng, lobak asin skali nyummm

TUAN NUR FARIDA ♥(◕‿◕)♥ said...

kalau xguna limau kasturi..tp gna limau purut..ble?

Toko Online Kalistajaya said...

mg semakin sukses gan..