Wednesday, February 02, 2011

Tenggiri Goreng Masam Manis


Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Hari ni terasa nk makan ikan tenggiri. Dah jemu makan lauk daging dan ayam. Nasib baik anak2 dah mula minat dgn ikan. Sekali sekala tenggiri buat stail gini memanglah menyelerakan. Nak masak pun mudah jer. Yang penting, sedap dan menepati selera.

Tenggiri Goreng Masam Manis

bahan-bahan seadanya :

  • ikan tenggiri (digoreng mcm biasa)
  • 1/2 labu bawang besar (dihiris dadu)
  • 2 ulas bawang putih (dicincang)
  • sedikit hirisan halia
  • 1/2 kiub pati ayam
  • sos cili 
  • sos tomato
  • sos tiram
  • cuka
  • garam dan gula
  • timun (dihiris dadu)
  • tomato (dihiris dadu)
  • sedikit hirisan daun bawang
Cara-cara :  Tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga perang. Kemudian masukkan kiub ayam, sos cili, sos tiram, sos tomato dan cuka. Sebatikan. Masukkan sedikit air dan kacau. Biarkan mendidih sebentar. Masukkan garam dan gula secukupnya diikuti  timun, tomato, dan daun bawang. Setelah masak, angkat dan siramkan ke atas tenggiri yg sudah digoreng tadi. Hidangkan dgn nasi panas. Sedaappp!



Mood berblogging semakin berkurangan, kenapa yer??. Agaknya DJ kena ambik cuti dulu kot...hehe.

12 comments:

Mas said...

sedapnya kak dayang...
nnti mas pun nak try la...

Nieza said...

wah menarikla...saya lbh suka mkn ikan drp ayam dan daging juga...memang bagus pun mkn ikan ni...sedap lak nengok akak msk ni.nape tak ada mood kak?jgn ler bosan yer:)

DJ Dayang said...

@Mas
mmg sedap, mas. lbh2 lg time btl2 lapar...hehe.

DJ Dayang said...

@Nieza

akak pun lbh suke mkn ikan dp ayam. tp daging suke gak...hehe.

mmg terfikir nk bercuti panjang x lm lg. takde ler bosan...hehe.

lina_pg said...

salam DJ, cantik ikan dok pose dlm taman..kalerpul gitew..dgr nm pun dh sedap tu..meh 2ketoi.

nape lak xde mood nk blogging,may b la ni holiday mood CNY..rest la kejap..tp jgn lama2 tau, nnt kite rindu kt dyg

AZLITA AZIZ said...

salam dayang...
menu yg cukup menyelerakan... suami ita pun suka ikan... boleh cuba ni ita copy masuk list dulu ye... TQ for sharing

CekWa said...

sedapnyerrr...jadai lapar lah pulak.

DJ Dayang said...

@lina_pg
w'salam lina, tq. adoiiyaa...mane ade cantiknya...skali pose n shoot jer tu lina. mls btl nk bergaya sakan..hahaha.

ade mood tp kurang sket jer. mmg nk kene pi holiday jap. hehe.

DJ Dayang said...

@AZLITA AZIZ

w'salam,

silakan yer, tq. ikan ni nampak simple jer bhn2nya tp Insyaallah sedap dan mengenyangkan.

DJ Dayang said...

@CekWa

nak jemput mkn, lauk dh habis. jamu mata jelah dulu yer...hehe

Rabiatun said...

Salam kak..cedapnyer tenggiri..suka mkn ikan ni, nak2 masak camni..fuhhhh!

kak ina kl said...

salam dj..nampak macam sedap..nanti boleh try..tak perlah lama tak datang janji tak lupa dengan akak ek