Saturday, February 05, 2011

Kek kukus lagi....dan pengumuman tak berapa penting


Assalamualaikum dan selamat sejahtera....

Selamat beristirehat yer ibu2, adik2, kakak2 dan rakan2 semua. Dah masak? Dah makan?? Tak pi shopping?? PD ker.....hehe...byk betul soalan kan. Apa2pun, hope semuanya happy dan sihat2 belaka ekk. DJ sekeluarga pun sihat, Alhamdulilllah. Terima kasih byk2  kpd yg sudi bertanyakan tentang kesihatan anak perempuan DJ hari tu. Kini nampaknya dah stabil dan bolehlah berlari sana sini sambil2 excercise sket. Next week dah boleh ke sekolah dah. Betapa seronoknya dia. Berkali2 pakai uniform sekolah kat rmh lengkap skali dgn kasut sekolah. Pas tu baca buku teks dan buat latihan sendiri. DJ biarkan aje asalkan dia happy dan tak boring, udah lerr...hihik.

Oklah, nak cerita sket psl kek kukus spt dlm gambar tu. Sekali pandang mcm Kek Lapis Bumi kan, tapi sebenarnya bukan yer. Itu adalah kek lapis keju yg dah dikukus mlm tadi. Belum lagi nak bg nama yg sesuai. Tetapi bahan utamanya adalah krim keju. That day, DJ ada salin satu resepi kek keju kukus pandan tapi tak ingat dari mana dpt sb main tulis jer kan. Lepas tu DJ trylah buat eksperimen. Sedap memang sedap, namun kurang menepati selera DJ. So, DJ start lah edit, serta tolak campur bahan2nya sehinggalah akhirnya terhasil projek yang ini. Barulah DJ puas hati. Pada mulanya DJ, nk guna kaler hijau, coklat dan pink tp tak jadi sb pes stoberi dah habis. Last2, guna kaler kuning. Masa tu lah baru prasan kek tu mcm kek Lapis Bumi...hehe. Yang kaler coklat tu plak, DJ campurkan serbuk koko dan cofee emulco..eh, lagilah mcm kek Lapis Bumi kan..haha...adoiiiyaa...apa2 jelah. Tapi bahan-bahannya byk yang tak sama dgn kek tu yer. Nantilah DJ tulis resepinya pd n3 yg baru. Nak carik nama kek yg paling sesuai dululah. Hasue? Mana HaSue??...Kek Keju Lapis Bumi, sesuai ker idak??...ekeke...just kidding...

Haa...pengumuman yg tak berapa nk penting ni plak...hehe. Jangan ada yg marah yer (kalau ada ler kan), sebenarnya, DJ dah bagi tau kat FB smlm yg DJ akan berhenti dari berblogging mulai 10hb Feb ni. Berhenti utk seketika shj. Berapa lama?? mungkin 2 atau 3 bulan. Skjp jer tu. Akan tetapi DJ akan tetap BW jika ada kesempatan...huhu...sedih dah ni...gonna miss u all. Tapi nanti2lah say goodbye sb ada lagi n3 nak tayang sblm 10hb ni. DJ sekadar nk bg tau awl2 jer. Sb dh kena marah hari tu psl cuti senyap2....hehe. Terharu sb ada gak yg sudi ambik berat psl DJ ni. TQ so much. 

Orait, that's all 4 now, terima kasih byk2 sudi singgah ke DapurKu Sayang. Nanti berceloteh lagi ekk. Bye2 and take care.

19 comments:

Mas said...

cantiknya kek tu...nanti mas nak try juga la.....
nampak lembab jer...
alaa...nape bercuti kak....nnti mas rindu kat akak dan masakan akak yang best ni...

Mas said...

oppss lupa nak tanya...mana resepinya kak.....

DJ Dayang said...

@Mas

tq mas, kek ni mmg boleh tahan sedapnya. Lembut mcm kek2 lapis Srwk. Nanti akak tuls resepinya kat n3 baru. ade byk gambar nk upload. ms ni msh kebizian lg ler dear...hehe.

cuti x lm. jap jer...hehe.

Kak Rosaliza said...

assalam dj...sekali pandang mmg sama ngan kek lapis bumi, tapi rasa mmg lainkan. mesti sedap /

aik nk cuti lg ker, atau ada apa2 hehe

::sakura:: said...

alaaaaaa lama nyer cuti.. rindu rinduan la nnt... hehehe... kek lapis bumi.. sesuai da 2 kak =p

Nieza said...

Assalam kak, wah sungguh menarik kek lapis akak itew..mesti sedap dgn tambahan cheese tu kan...hmm...nanti nk cubalah jgn lupa masukkan resepinya yer kak. akak nk cuti ke?nanti sunyilah ...saya pun nk cuti jugalah...:)

hanifatyha said...

salam kak DJ..suke sgt resepi2 akk & byk gak yg dah cuba..alamak,tak bestlah akk nak sonyap berbulan2..huhuhu

♥LOVE2COOK♥ said...

Lovely colors kak! You remain my Cake Queen! hehehe ;)

Do take care of yourself there kak ;)

ima said...

salam dayang...wahhh tergoda betul ima tengok kek lapis dayang tu...tak sabar rasanya nak tunggu resepi tu...ala dayang kenapa lama sangat nak cuti2 tu...

Wanieyra said...

salam kak dayang...

nape akak nak berhenti seketika, ada hal ke?

Ummi said...

Salam Dayang...alaahaaii tengah sedap tengok kek, dah pulak baca pengumuman Dayang tuh..eh sapa kata x penting...penting lah! Alahaii kenapa lama sgt tuh...2 3 bulan lama tu...ada projek ke, pindah rmh baru ke, masuk kelas apa2 ke...harap cepat kembali ya Dayang...sunyilah dunia masakan tanpa Dayang nnt..huhuuu

DJ Dayang said...

@Kak Rosaliza
w'salam kak liza,

a'ah, rupa sama tapi ade cheese, lain sket la rasanya...hehe.

cuti blogging je kak. cume ade hal sket tp InsyaAllah DJ akan BW kalo ade masa terluang...hehe

DJ Dayang said...

@::sakura::

biarkan rindu2an...lagi best gitu..ahaks..

hehe, kek tu dah ade nama dah...

DJ Dayang said...

@Nieza

w'salam, tq nieza.

Kek ni kalau guna cheese of course ler sedap dear...mesti dicube tau. Resepi dh update kat n3 baru. sila2 google ekk...hehe.

aik, akak cuti dia pun nk cuti gak??...makinlah sunyi nanti..huhu

DJ Dayang said...

@hanifatyha

w'salam...terima ksh byk2 yer sudi cube2 resepi di sini..

nanti cube resepi ni plak tau..hehe.
cuti x lama, jap jer.. ;)

DJ Dayang said...

@♥LOVE2COOK♥

hi Love,

thanks 4 the compliment, dear. U too, take care ya. :)

DJ Dayang said...

@ima

w'salam ima,

resepi kek ni dah ade kat n3 baru. nanyti check yer. selamat mencube.

hehe..lama sgt ker dyg ambik cuti ni ekk??..haha

DJ Dayang said...

@Wanieyra

w'salam,

mmg ade hal, dek. urusan keluarga n mcm2 lg. tp x lm tu...pejam celik pejam celik daaah ade n3 baru akak..hehe

DJ Dayang said...

@Ummi
w'salam kak,

haha...nk tergelak bc komen akak...mcm2 akak fikir ekk..hehe. ala kak, sape ler dyg ni kan..low profile...blog pun x ramai org visit...xkan sunyilah nanti wlpn dyg cuti lama..hehe.

anyway, tq sudi singgah yer kak. nanti Dyg visit akak bl free...gonna miss u!