Thursday, February 10, 2011

Fish and Chips

Malam ni makan fish and chips. Dah lm simpan isi ikan dori dlm freezer. Berkeping2 banyaknya. Nak masak bukan main malas lg. Tapi entah tetiba ptg tadi terasa nk keluarkan jer. Habis gak kesemuanya. DJ buatlah dgn bahan-bahan yg ada. Yang penting, sedap! Anak2 pun suka. 

Jom makan!



Sempat gak buat coleslow sket. Kalau tak ada benda ni, rasa cam tak lengkap jer.

Pembetulan :
Ikan yg digunakan spt dlm gambar di atas adalah fillet ikan sutchi cap Giant dan bukannya fillet ikan dori. DJ slalu confuse time nk beli isi kedua2 fillet ni sb dijual dlm bentuk paket yg hampir sama tetapi berlainan brand. Harap maaf.

14 comments:

Azwani said...

kak, nak basuh ikan dowry ni mcmna..saya pernah buat sekali, basuh biasa je..tapi loya la bila makan..macm hanyir je..

DJ Dayang said...

@Azwani

fillet ikan dori yg biase akak beli dlm paket tu taklah hanyir sgt pun. kalau hanyir, rendam dulu dgn air bergaram atau lumur dgn tepung dan biarkan sebentar. Pas tu bilas mcm biase.

Mas said...

sedappnya fish n chips..
betul tu...coslow menyedappkan lagi...he..he..

Noor said...

Salam DJ,
saya pun nak tanya pasal bau tapi dah ada azwani dah tanya satu lagi pack yang macam mana DJ selalu beli. Saya selalu pergi tesco nampak satu pack ikan dori dari vietnam. Pack tu kah yang Dj beli. Tq

shah-kayrul said...

salam kak DJ.

tgk akak tunjuk ikan dori nie cam best jer...skrg ikan tue tgh mahal kat tesco...takut nak beli, tunggu murah dlu la...baru blh wat camnie..

Ida Ddapur said...

slm DJ...sedap2....suka, nmpk pun mmg yummy

DJ Dayang said...

@Mas

hehe..nak buat ni pun sebenarnya bkn ape mas, akak nk clearkan semua stok lama2 tu. nasib baiklah ikan ni still fresh dan sedap lagi. coleslow mmg wajib ade stiap kali buat mkanan omputih ni...hehe

DJ Dayang said...

@Noor

w'salam,

biase DJ beli kat Giant jer. Kalau x silaplah pack nya cap Giant gak. Nanti DJ cek lagi ekk. tp fillet ikan dlm tu xde bau. clean sgt. nak cuci pun senang. nanti kalo ade stok, DJ tayang kat sini.

DJ Dayang said...

@shah-kayrul

w'salam,

mahal ker yg kat Tesco tu? brp rm?? akak hanya beli kat Giant jer. kalo pi Tesco akak beli bawang2 dan ubi kentang sb tersangatlah murahnya...hehe

DJ Dayang said...

@Ida Ddapur

w'salam,

tq2..sesekali makan fillet mmg menyelerakan...jom makan!

Kak Sam said...

Sedapnya. Gambar2nya pun cantik.

DJ Dayang said...

@Kak Sam

tq kak sam...gamabr biase2 jer tu :)

DJ Dayang said...

Maaf, pembetulan :

Ikan yg kali ni DJ guna ialah fillet ikan sutchi aka ikan patin yg boleh dibeli dlm paket cap Giant dgn harga rm9.90. Yg fillet ikan dori tu plak rasa2nya cap First Choice. harap maklum.

Peri PiA said...

sys dj..kena basuh?fillet ni bkn dah siap salut ek?