Wednesday, December 29, 2010

Nasi Mentega Kismis


Resepi nasi mentega kismis ni DJ ambik dari majalah Rasa bulan Disember. Ini menu minggu lepas yer...hehe. Memang best dan sedap rasanya. Cuma DJ buat mengikut sukatan, stok, cara dan citarasa sendirilah. O ya, beras tu pulak guna beras biasa jer tau. Lagi cepat nak masak kan....hehe...yalah, utk hidangan seharian tak apalah, kalau utk dihidangkan kpd tetamu, elok guna beras Basmathi, barulah nampak lbh menarik dan cantik. Susu masam yg instant plak tak ada, so, DJ gantikan dgn sedikit susu cair dan jus limau kasturi.

Nasik ni sesuai dihidangkan bersama lauk kurma, masak merah, beriani atau bukhari(hehe...fav nih). DJ gandingkan dgn udang masak merah jer. Selain tu, ada sedikit dalca dan acar. Memang berselera dibuatnya...



Nasi Mentega Kismis
Sumber : Majalah Rasa, Disember, 2010

bahan-bahan :

  • 1 kg beras (dibasuh dan ditoskan)
  • 1/2 buku mentega
  • 5 biji bawang merah (dihiris)
  • 4 ulas bawang putih (dihiris)
  • 2 sm halia (dihiris)
  • 5 gm kayu manis
  • 5 gm bunga cengkih
  • 5 gm bunga lawang
  • 5 gm buah pelaga
  • 3 kiub pati ikan bilis
  • 100 gm kismis kuning
  • 250 ml susu masam dan air secukupnya
  • 10 gm bawang goreng (utk hiasan)
  • garam dan serbuk perasa secukupnya
  • sedikit daun sup, daun pudina, daun pandan dan daun ketumbar
  • sedikit pewarna kuning
Cara-cara :
  1. Panaskan mentega dan kemudian masukkan bunga cengkih, bunga lawang, kayu manis dan buah pelaga bersama bahan dihiris hingga berbau wangi.
  2. Kemudian masukkan daun pandan bersama kiub pati ikan bilis, air dan susu masam serta serbuk perasa.
  3. Biarkan mendidih kemudian masukkan beras.
  4. Setelah nasi agak kering barulah renjiskan pewarna kuning dan akhir sekali masukkan daun sup, daun pudina serta daun ketumbar.
  5. Biarkan masak seketika dan sedia dinikmati.
Boleh tahan gak rasanya bila dpt digandingkan dgn teman sejatiku ini...heheh

10 comments:

lina_pg said...

salam DJ, susu masam tuh tairu ke?kalau boh susu cair, menjejajskan rasa tak?

DJ Dayang said...

@lina_pg

w'salam lina...

a'ah.... yang, setahu DJ tairu tu diperbuat dp susu cair n limau kasturi. kalo xde stok yg instant tu, leh buat sendiri. satukan jer limau kasturi dgn susu cair. Jadilah masam. kalo susu cair xde, gantikan dgn susu segar. boleh gak. janji rasanya masam kan...hehe. selamat mencuba yer.

izahdaut said...

kak dayangg..caak.. hihi..nampk berselera betul gandingan nasi ngn lauk pauk yg diperkatakan itu...ish ish..tringin jugak nk buat neh...tapi pati iknbilis tuko pati ayam sah lain lak rasanya kan..

DJ Dayang said...

@izahdaut

cakk cicakk gak!..hahaha...ade2 jer si izah ni haihh...

buat jgn x buat. mmg sodappp!..pati ikan bilis kalo tuko ngn pati ayam sah2lah jd lain rasanya yang oii...hehe. tp ape salahnya, tetap sedap gak tu...akak dh boleh rasa dah ni bkn stkt imagine jek...hehe...

apa2pun, jomlah buat! mmg akak rekemen dis recipe.

K.Nor said...

dayang, nasi nak 1 senduk, udang nak 5 ekor.. boleh kan hehe.. copy & save dulu la.. masuk list ya.. tq :)

Nieza said...

Salam K.dayang, sedapnya nengok...kalau tukar letak yogurt boleh tak? mana nk cari tairu kat sini..hehe

Ummi said...

salam Dayang, dah kembali ke dapur eh..alhamdulillah..sedap dgn hidangan nasi mentega tuh..tgk kismis byk2 camtu..akak sukaa..hehe

DJ Dayang said...

@K.Nor

hehe..bole je kak...tp exchange dgn lauk yg akak masak tu gak tau...hehe

DJ Dayang said...

w'salam...plain yogurt boleh gak. tairu kalo xde, leh buat sendiri. Campurkan susu cair dgn jus limau kasturi. Selamat mencuba yer.

DJ Dayang said...

@Ummi
w'salam kak...hehe..off kejap jek..tp x tentu gak ni...kalo free, dptlah tulis entri baru..hehe.

akak, nasi mentega mmg best. cube jgn x cube... :)