Tuesday, December 21, 2010

Ayam Kicap Berempah Harum


Fuhh! Kalau tak kerana azam nak turunkan berat badan ni(hihik...yelah tuu), mau jer nak tambah nasik. Memang tak boleh tahanlah dgn adanya lauk ayam kicap nih! Tak heranlah masak berulang kali...hehe. Anak2 pun tak jemu makan tau wlpn yg sorang tu tengah demam selsema. Mungkin juga aroma rempah dan daun supnya yg harum tu yg menyebabkan dia berselera makan kot...apa2pun masakan ini memang sedap dan menyelerakan. Lagi satu kan, selain dgn aroma rempahnya, kalau nak masak ayam ni, daun supnya kena letak banyak sket sb ia akan menaikkan selera si pemakannya. Tak percaya, cubalah sendiri. 

Jom layan resepinya!...asyik2 ayam jer kan...hehe. 

Ayam Kicap Berempah Harum

bahan-bahan :

  • 1/2 ekor ayam (dipotong dan digoreng 1/2 masak)
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 2 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos lada hitam - optional
  • 1 sudu makan cili giling
  • 1 sk lada hitam (ditumbuk halus)
  • 1 sk serbuk jintan putih
  • Rempah tumis (bunga lawang, cengkih, kayu manis, pelaga)
  • hirisan daun sup secukupnya
  • sedikit garam
Bahan-bahan Kisar :
  • 1 labu bawang besar
  • 3 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 batang serai
  • 1 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas

Cara-cara :

  1. Sediakan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis rempah dan bahan-bahan kisar hingga terbit bau. Kemudian masukkan pula cili giling dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  2. Masukkan kicap pekat, sos tiram dan sos tomato. Barulah dimasukkan ayam yg digoreng 1/2 masak tadi. Jangan lupa tambahkan air secukupnya. Kacau hingga mendidih. 
  3. Masukkan lada hitam, serbuk jintan putih, sos lada hitam, kicap manis, garam dan daun sup. Kacau lagi hingga ayam masak sempurna. (boleh tambah kicap, air dsbya mengikut citarasa sendiri)
  4. Hidangkan panas-panas setelah masak. 



17 comments:

lina_pg said...

salam DJ, aduh laponya nengok ayam ni..kena wat gak ni..sedap tuh..

Peri PiA said...

salam

hmmm,harum baunya sampai sini :)

memang lauk kegemaran semua

DJ Dayang said...

@lina_pg
w'salam...mmg lina kene wajib buat tu tau sb Lina dah pasang niat...hehe. happy trying!

DJ Dayang said...

@Peri PiA

w'salam...

x sangka ek bau lauk ayam ni sampai gak ke rumah pia...maklumlah kan, akak ni dok di tgh2 hutan...hahaha

lauk ayam kicap mmg best kan...

izahdaut said...

menggoda gilos lauk kak dayang ni..masuk list lagi dan lagi..nak try esok insyaAllah..hehe

DJ Dayang said...

@izahdaut

hehe...byk dh masuk list tu...buat byk sket tau.. :P

ibh said...

Ayam masak kicap..senang dan sedap dimakan..Hehhehhe..tu menu pilihan kalau dah tak ada idea nak masak apa..

madam j said...

Sdpnya..nnt nk tryla.

Khai Adry said...

salam ziarah dj dayang ...wah sedapnyer ayam masak kicap tu ..... tapi jangan lupe ambik AWARD dan TAG dari blog khai ......

Nieza said...

Salam DJ,
apa khabar? wah memang menarik tgk ayam msk kicap berempah ni....berbau harum sampai ke Finland ni...hihi nanti nk try buat jugalah...:)

Sari Yusa Ibrahim said...

DJ, diet gak ker? hahaha.. takper, kita ratah ayam jer.. mintaklah seketol

DJ Dayang said...

@ibh

btl tu..mmg x jemu dimakan wlpn byk kali buat..hehe

DJ Dayang said...

@madam j

silakan yer, semoga menepati selera. tq sudi singgah

DJ Dayang said...

@Khai Adry

terima kasih sudi singgah yer. trm ksh juga atas pemberian award tu. dj dah pun jwb hari tu...hehe. anyway, tqvm.

DJ Dayang said...

@Nieza

w'salam....

hehe..sampai gak ke Finland ekk? al maklumlah kan ayam kicap ni siap pakai turbo lagi tu....sb tu boleh tersasar jauh...hahaha

anyway, thanks 4 the visit. Kalau berminat, boleh jer try...tq

DJ Dayang said...

@Sari Yusa Ibrahim

hehe...diet tapi tengok menu gak, kalo sedap, tak jadi lah diet....hahaha

ayam dah abis la yang.. pi ler buat sendirik yer...hehe

Anna Qawina said...

Asslmkm kak..dah try rsp akak ni..sedap..t.kasih share rsp..:)