Wednesday, November 03, 2010

Eggless Chocolate Cake (resepi III)


Lagi2 kek coklat kan...hehe. Harap2 jangan ada yg jemu tgk kek yg dah selalu sgt diulang tayang ni. Akan tetapi, resepi yg ingin dikongsikan ini adalah resepi versi lain. InsyaAllah, sedap, lembut. lembap dan kurang berminyak. Kek ni dyg buat semalam tau. Biasalah, kat rumah ni, kalau tak ada kek, mesti bdk2 tu komplen. Kita yg tgh malas ni terpaksalah menurut sj apa yg dia org nak. Oleh kerana kek ni jimat kos, mudah dan cepat, maka layan jelah...hehe. Cuma kali ni tak letak topping, sb rasanya dah cukup manis.

Resepi kek ni amat mudah dan ringkas. Bagi yg tak gemar menggunakan serbuk kopi, resepi ni mmg sesuailah utk dicuba. Mudah-mudahan dpt menepati selera anda yer. 

Eggless Chocolate Cake (Resepi III)

bahan-bahan :
  • 1 cawan (125g)  tepung naik sendiri
  • 1 1/4 cawan gula perang (soft brown sugar)
  • 1/2 cawan serbuk koko 
  • 1/2 cawan susu segar
  • 1/2 cawan air sejuk
  • 1/3 cawan minyak jagung / minyak masak
  • 1 sk serbuk soda bikarbonat
  • 1 sk esen vanilla
  • 1 sk cuka / jus lemon
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 160-170C. Lengserkan loyang kek (DJ guna yg berukuran 17.5 cm) dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung.
  2. Ayakkan tepung, koko, serbuk soda bikabonat di dlm mangkuk adunan. Kemudian masukkan gula. Kacau rata-rata.
  3. Masukkan susu, air dan esen vanilla. Kacau sebati dgn menggunakan senduk kayu. Pastikan adunan tidak bergentel dan gula larut. (Jika perlu, boleh juga diputar dgn mixer)
  4. Masukkan minyak jagung/minyak masak. Kacau lagi dgn menggunakan senduk kayu.
  5. Akhir sekali, barulah dimasukkan cuka atau jus lemon. Kacau cepat2 hingga adunan sebati.
  6. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakarlah selama 30 minit atau sehingga masak.
  7. Sejukkan kek setelah masak. Jika suka, bolehlah dihiaskan dgn topping atau ganache. 
***sukatan dgn menggunakan cawan metrik.
***tidak perlu letak garam sb tepung naik sendiri sudah ada kandungan garam.


19 comments:

LENDANUAR said...

salam kak dayang...wah ada resepi baru ni...minta ijin cnp ye...tenkiu..muah2

izahdaut said...

oye ..oye..ada kek coklat..setengh loyang boleh kak.sedap jugk lyn kek tak de telur ni..copy masuk list ye kak dayang!!

Peri PiA said...

waah,egg less :)

Eliza said...

Salam Dayang. Kak iza pernah gak cuba buat tapikan..teksturnya mcm bkn kek. maybe tersilap teknik agaknya.

Rasanya sedap dan bercoklat.

~K Ham~ said...

dj..kak hj datang ni..nak kek cekelat...ada lagi ke?

~K Ham~ said...

rindunya nak berborak ngan dj...senang2 bzz kak hj ya...

Mas said...

kak dayang, kek coklat ni tak jemu dimakan...sedapnya..

hOtMaMa said...

kak, saya dah 2 kali mencuba resepi eggless choc cake akak ni... mmg rasanyer sangat sedap.. tak rugi mencuba.. bangga sangat bila cake menjadi.. terima kasih sngt2 sbb sudi share resepi...huhu.. gambar cake yg saya buat ada diblog saya...

dayang_jack said...

@LENDANUAR

w'salam....silakan yer. tq sudi singgah.. :)

dayang_jack said...

@izahdaut

jgn masuk list jek..wajib buat tu tau...hehehe

dayang_jack said...

@Peri PiA

hehe...sedap dan x muak.

dayang_jack said...

@Eliza

w'salam kak...

mungkin ade silap mana2 tu kot. xper, don't give. try lg k. ape kata akak try yg ni plak. semoga sukses yer, InsyaAllah.

dayang_jack said...

@~K Ham~

salam kak...kek ni tinggal 2-3 ketul je lg kak. tu pun si princess nk berebut2 plak dgn adik die tu...huhu. nxt time nk kene buat double...heheh


miss u too kak!

dayang_jack said...

@Mas

mmg btl tu..kek mcm ni mmg x menjemukan...

dayang_jack said...

@hOtMaMa

Seronok akak kalau ade yg cube resepi n berjaya. Thanks gak krn sudi berani mencube..hehe. jangan jemu tau utk mencube lagi. all the best!

Aida Rezuan said...

Salam DJ,

Salam kenal. Saya salah seorang dari your many silent readers :). Memang suka tengok your blog yang penuh dengan resipi2 yang menduga iman nih. :D

Nak cakap TQ for the eggless choc cake recipe, smalam saya dah buat and memang SEDAP! :)

suri solehah said...

salam DJ..kalau bab kek choc ni saya memang cukup teruja..skrg jugak kena pergi buat ni..hehe

K.Nor said...

dayang, mana pergi ni.. balik kg ya.. k.nor mintak izin copy resipi ya.. thanks

momma said...

memang cari resipi ni,jumpa jugak. nanti saya nk cuba bwat..