Sunday, October 24, 2010

Chiffon Cheesecake


Setelah bbrp kali ulang alik ulang alik ke Ilham Dapur semata-mata nak tengok resepi cipon ciskek, maka, akhirnya, terhasil gaklah projek ni 2-3 hr lepas. Bakar waktu malam, esoknya daah tinggal loyang..hehe. Tu pun time dah keluarkan dari loyang tu, si princess tak sabar2 nk suruh potong. Apalagi, kelam kabut gaklah kita ni dibuatnya. Posing pun entah apa2 dah tu. Last2, gambar yang dua ni jelah yg boleh publish. Yang lain, mmg rosakk!...huhu.

Sebenarnya kan dyg tak ikut sukatan dlm resepi tu walaupun bahan2nya hampir sama. Yang ni mmg main redah jer. Alhamdulillah, sangat2 menjadi, sedap dan lembut. Akan adalah siaran ulangannya nanti sb dah ada yg request lagi. Sepatutnya nak buat lg hari ni tapi tak laratlah. Nanti2lah. Maka, resepinya akan dicatat kemudian yer. 


Terima kasih atas kunjungan anda. Minta maaf sgt2 sb belum sempat nak reply mesej dan komen anda. Kpd yg telah mendoakan kesihatan dyg, terima kasih byk2. Terharu sampai tak terkata. Thanks.

16 comments:

Sari Yusa Ibrahim said...

alaaaaaaaa... baru nak copy resepi.. cepat2lah ya update..

izahdaut said...

issshh..kak dayang slalu cam tu... suspen nk tunggu resepi tau...hihihi

Am (Flora Heights) said...

wow..! gebusnya chifon tu... gerammmm..!!!

Nur Misnan said...

salam kak DJ
d cake look superb n yummy
posto posto

dayang_jack said...

@Sari Yusa Ibrahim

hehe...biar kasi tension sket..haha. sabar yang ekk...ari tu sukat main belasah jer...lupe nk catit. Mlm ni kte sukat btl2..kang tulis salah sukatan lak nanti..sape yg susah?? akakkkk jugakk...hihik.

dayang_jack said...

@izahdaut

hehe..tau xpe...saje nk bg izah resah gelisah... ;) :D

akak nk buat lagi mlm ni InsyaAllah. nak sukat btl2 dulu bahan2nya.

Anak akak kata kek ari tu x cukup padahal saiz kek tu boleh tahan kebesarannya..hehe

dayang_jack said...

@Am (Flora Heights)

tq. mmg gebuss tau. kek ni mmg tinggi menggunung sb dpt pakai telur segar. Depends gaklah kan.

Mrs. Nurulazmi said...

Wah!kak dayang..nyaman eh..dari dolok kmk nunggu mana2 bloggers molah kek tok..nak nguggak entri2 lamak para bloggers,nyawa mek jadi malas sb loading lambat gilak..hehehehe...hadoi..kmk dah ready ngn pensel kontot kmk tok pakei nyalin resipi dari kitak..dah siap segala perkakas pakei ngepoq telur ngn tepong tok..nunggu kak dayang berik resepi jak gik..sik sabar eh! =)

dayang_jack said...

@Nur Misnan

w'salam, nur. thanks 4 the compliment. posto! posto!...hehe

dayang_jack said...

@Mrs. Nurulazmi

o yakah??..lmbt loading kah?..kmk makey Google Chrome tok ada laju sikit. kmk dh lmk juak teringin nk molah ke cipon ciskek tok bah. First time kmk cuba resepi kek tok d internet tp sik brp nk menjadi koh. frust kmk.

sb ya lah kmk ngekot kata hati mek jak tok molah kek tok. Alhamdulillah..baruklah kmk puas hati...hehe

Kelak mek update k. Gik nak nyukat barang lok.

mummyseri said...

Salam kenal n ziarah..
kite suke jugek ke cipon lembut je kan..bile da ada resepi bole try nnt.
kite link yek;)..

Peri PiA said...

terbayangkan kelembutan nya :)

ain (sweet thots) said...

salam dayang,
tq utk resepi custard jelly yg mabeles tuh!

ana ayesha said...

kek ni mmg menggoda tak sabar nak mencuba.

bila nak letak resipe?

Eliza said...

Salam Dayang. Gebunya kek cipon nih. tak menyabor rasa menunggu episod sterusnya dari Dayang nnt.

Have a good rest and take care..

My Fadelicious said...

Salam..

Nampak gebuuu nyerr cake chiffon u..tpi x nampak pulak resepi nyer..hehehe..bila nk post resepi..nk cuba..thanks..:)