Saturday, June 26, 2010

Eggless, Butterless & Milkless Chocolate Cake / Kek Coklat Tanpa Telur, Mentega & Susu

Resepi kek ni adalah resepi permintaan salah seorang pembaca blog ini bbrp bulan lepas. Katanya nak carik resepi kek yg tak menggunakan butter, telur dan yg penting sekali tak ada susu. Harap-harap resepi yg dikongsikan ini dapat membantu yer. Bagi sesiapa shj yg berminat bolehlah mencuba. Kek ni walaupun rupanya tak lawa tapi sedap, moist, lembut dan tak rasa muak. Anak2 pun dah berkenan sgt..dah jadi favorite pun...hehe.

Bahan-bahan : loyang 9 inci
  • 2 cawan tepung gandum + 2 sk baking powder + 1 sk soda bikarbonat (diayak sekali)
  • 1/2 cawan serbuk koko atau campuran serbuk coklat
  • 2 cawan gula icing
  • 2 peket coffee mix (3 in 1) / coffee 2 in 1 pun boleh
  • 2  1/2 cawan air panas
  • 1/2 sk garam
  • 160 ml minyak masak sayuran / minyak jagung
  • 2 sk cuka
  • 2 sk esen vanilla
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pd suhu 160-170C. Sediakan loyang kek yg bersesuaian. Griskan dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung. 
  2. Sediakan bekas yg agak besar. Satukan tepung, gula, serbuk coklat, coffee dan garam. Ratakan.
  3. Kemudian masukkan air panas dan esen vanilla. Kacau sebati dgn menggunakan senduk kayu atau spatula. 
  4. Tuangkan minyak masak / minyak jagung. Kacau lagi hingga sebati. Jika adunan bergentel, tapiskan.
  5. Akhir sekali, masukkan cuka dan terus kacau hingga rata. 
  6. Tuangkan adunan ke dalam loyang kek dan bakar selama 30 minit atau sehingga kek masak. Suhu  bergantung pd oven masing2. Tidak mengapa jika permukaan kek retak sebab memang begitulah kejadiannya.
  7. Setelah kek masak, biarkan ia sejuk semalaman sebelum dipotong. Hiaskan dgn krim / ganache jika suka.
**Kek ini sgt moist, lembut dan lebih sedap dimakan setelah dibiarkan semalaman atau 1-2 hari.

Antara yg sempat dirakam... 
Inilah bahan-bahan kek...save cash!

Coffee mix...kebetulan ada dlm simpanan...

Rata2kan bahan-bahan campuran tepung, gula, koko dan kopi

Setelah dimasukkan air panas dan minyak masak, kacau hingga adunan sebati. Tapis jika perlu.

Akhir sekali masukkan cuka...pastikan dikacau serta merta...

 Lepas tu, tuangkan adunan ke dalam loyang..dan bakar hingga masak.

Hiaskan dgn topping kegemaran jika suka. Tak letak pun tak apa sb kek ni dah cukup manis.

    24 comments:

    miss ain said...

    salam...
    kalau tak letak cuka dgn kopi boleh tak...
    my family ada problem ckit ngan kopi dan cuka...

    Eliza said...

    thanks dayang, resepi ni npk senang n jimat kos poket akak. masuk list yer..

    nak lagi save bawak piring kosong gi umah dayang.kihkih..

    SITI HAJAR MEGAT FAUZI said...

    salam...wah menarik sgt suke kek yg takde telur butter n krg manis nak cube buat...thanks kongsi resepi nie..

    lina said...

    pernah try member office kata sedap...tq Dayang jack!

    ..Sila tanya Saya Sendiri.. said...

    waa..terliur sgt2..nk gk wt!!
    kak,nk tnye..
    bese nye 1cup tpg:berapa gram ye?
    ke nk main aggar2 guna any cawan?

    huhu...

    dayang_jack said...

    @miss ain

    w'salam...tak ltk cuka xpe, boleh guna jus lemon. Kopi tu pulak boleh ganti ngn milo, vico atau serbuk coklat lain...tq

    dayang_jack said...

    @Eliza

    salam kak..jemput makan yer..resepi ni mmg simple n jimat kos..tapi tetap sedaapp!...hehe

    dayang_jack said...

    @SITI HAJAR MEGAT FAUZI

    w'salam...mmg mudah nk buat kek ni. selamat mencube n sukses yer..tq

    dayang_jack said...

    @lina

    u're welcome, dear..

    dayang_jack said...

    @..Sila tanya Saya Sendiri..

    1 cawan tepung gandum = 125g .
    akak guna cawan metrik.

    Boleh juga rujuk sukatan imperial/metrik. Cari di bahagian 'Labels'. selamat mencube!

    Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

    kak,
    cuka tu utk apa yer?
    bagus la resepi ni. tq share resepi ni. suka la...

    Ila said...

    Slm, nak tanya kek ni klu xbakar, kukus leh tak?

    Ila said...

    Slm, nak tanya kek ni klu xbakar, kukus leh tak?

    sehati sejiwa said...

    yew la kak...leh tak kukus...fiza skang ni lom ada oven baru lagi huhuhu...

    dayang_jack said...

    @Naimatul Hafizah Nor Rodin

    setahu akaklah,cuka tu utk mengelakkan kek naik melimpah keluar dr loyang di samping membantu menaikkan kek dgn cantik. tq yer sudi btanya.

    dayang_jack said...

    @Ila

    w'salam...kek tu biasa utk dibakar jer. setakat ni belom try lg nk kukus. so, x pastilah pulak hasilnya mcm mana...tq

    dayang_jack said...

    @sehati sejiwa

    x pastilah fiza..maybe ok kot n maybe hasilnya x sama dgn yg dibakar..akak x penah try lg. maybe nxt time boleh wat eksperimen dulu.But dont worry, akak ade satu lg kek coklat kukus mudah. Nanti2 boleh share. tq

    Aimi A.Z said...

    Nampak sedap~

    Aimi A.Z said...

    Akak, sy pinjam gambar ye? nanti saya backlink. thanks!

    http://aimi-resipi.blogspot.com

    dayang_jack said...

    @Aimi A.Z

    tq sudi singgah...kek tu mmg sedap n lembut...kalo nk kopipes gambar, boleh tp jgn lupe link blog akak sekali...tq

    aTiE said...

    Salam kak dayang...

    saya ada letak URL blog akak kat fb saya sbb saya sharekan resepi cake nih... dah buat 2 kali dah.. mmg sedap n senang banget..

    thanks kak...

    dayang_jack said...

    @aTiE

    w'salam...thanks 4 trying n thanks sudi link kan resepi ni ke FB. Jangan serik utk mencuba resepi2 di sini lg yer...tq

    Ummi Nur said...

    salam dayang..

    Nak tanya, adunan nya memang cair sikit ye..sebab ummi dah try yg eggless resepi terbaru, tapi tak jadi ..kat bawahnya macam kuih bengkang..tq

    kualidapur said...

    bestnyer singgah sini.. jumpa lagi resepi my favourite cake..nampak mudah.. must try.rasa cam nk terus buat.. semua bahan dah ada.nasib baik dah awal pagi. mohon copy resepi..tq.