Monday, June 28, 2010

Ayam Goreng Mayo


Salam...

Semalam dapur tuan rumah tak berasap. Makan kat luar jer...hehe. Hari ni pun terasa malas nak masak tapi demi anak2, malas2 pun rajin gak ke dapur. Jadi, dyg buatkan ayam goreng versi bubuh mayonis, walaupun nampak simple jer bahan2nya, tapi sedap dan rangup. Cecah dgn sos cili pun sedap gak. Lain2 menu ialah sayur lemak campur dan dessert. Actually, pagi tadi buat roti arab dgn kari sardin. So, lebihan kari sardin tu boleh cover makan tengahari..sedap gak tuuu...



Ini resepi mudah nak buat ayam goreng mayonis. Sedap tau. Boleh cuba jika berminat. Terima kasih atas kesudian anda berkunjung ke sini.

Ayam Goreng Mayo

Bahan-bahan :
  • 10 ketul ayam 
  • 1/2 cawan tepung goreng serbaguna ala KFC (letak lebih pun ok)
  • sedikit air sejuk
  • 1 sudu makan mayonis
Cara-cara : Gaulkan ayam bersama semua bahan di atas dan perapkan sebentar selama 30 minit (simpan dlm fridge). Sediakan kuali dan minyak utk goreng terendam. Pastikan minyak sudah cukup panas. Gorenglah ayam hingga masak keemasan.

3 comments:

ain said...

simple tapi dah gtee sedap!!

dayang_jack said...

@ain

ayam goreng ni mmg sedap, kak. bkn stkt anak2 jer suke tp mamanya pun terbabas gak...hehe

annizam said...

kak dayang, bile nak update resepi eggless carrot cake tu...x sabar la...