Tuesday, May 04, 2010

Udang Masak Merah Berempah

 

Baru balik dari padang pasir ni. Lidah pun dah x berbelit2 dah...boleh sebut dgn betul...heheh. Hari ni seperti biasa, masak dan masak. Masak apa2 yg patut utk keluarga especially utk anak2 yg suka makan mcm2. Antara lauk yg dimasak ialah ikan merah, tauhu tempe sambal, sayur bayam rebus (hahaha...) dan of course lauk kesukaanku, udang masak merah berempah. Surprisingly, si kecik pun dah pandai makan udang stail berempah...asik2 menambah jer dgn kuah2nya sekali. Sedap ler tuu...hehe.


Actually, dah selalu sgt masak stail gini tetapi terlupa nak share resepinya dgn anda semua. Bukan apa, ingatkan dah letak resepinya di sini...check punya check dgn bantuan pakcik G, tak adalah pulak...hehe. So, inilah resepinya yer. Sedap dan mabeles!

Udang Masak Merah Berempah

Bahan-bahan :
  • 500 g udang basah (dibersihkan dan digaulkan dgn sedikit garam)
  • 2 sudu makan sos tomato
  • 1 tangkai daun kari
  • garam dan gula secukupnya
  • 1 sudu makan kicap manis
  • 1 sudu makan serbuk kari daging
  • 4-5 sudu makan cili kisar
  • 1 sk serbuk ketumbar
  • 1 sk serbuk jintan putih
Bahan-bahan mesin :
  • 1 labu bawang besar
  • 3 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 batang serai
  • 1/2 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas
Cara-cara :
  1. Panaskan minyak utk goreng terendam. Goreng udang selama 2 minit. Kemudian angkat dan tuskan.
  2. Tinggalkan sedikit minyak, tumis bahan2 mesin bersama daun kari hingga wangi.
  3. Satukan serbuk kari, cili kisar, sos tomato, jintan putih dan serbuk ketumbar di dlm satu bekas. Bancuhkan dgn sedikit air utk dijadikan pes. Kemudian, tumiskan bersama bahan2 mesin tadi hingga pecah minyak.
  4. Masukkan garam, gula, kicap dan sedikit air. Kacau dan biarkan ia mendidih.
  5. Setelah kuahnya sedikit pekat, bolehlah dimasukkan udang tadi. Gaul2kan hingga rata.
  6. Hidangkan setelah masak.

11 comments:

miMiE aZiMaSK ^V^ said...

blik dari padang pasir.. emmm g mesirkan..? g dubaikah..? souvenier???? hehehehehehehehe syiokknyer jenjalan

izahdaut said...

kak dayang, si kecik suka pedas ye..eh bleh try la. nak try kot sikecik saya suke makan cam ni

K.Nor said...

ermmm... ku tergoda :)

ct_nurmarlissaa said...

ermm..mestii hubby ku...sukaa... nihhh....

dayang_jack said...

@miMiE aZiMaSK ^V^

mmg syok jenjalan kat mesir ni ngan unta turbo...hahaha...pi mana?? saje singgah2 kat area org buat filem transformers tu ler... :P

hadiah? tuuu haa...spinach fatayer...nak ker??... :D

dayang_jack said...

@izahdaut

ala...cili kering akak tu x pedas sgt. lainlah cili padi kering tu...yg tu mmg berasap ler..hehe. Si kecik ok jer...janji sedap...cili kering tu leh adjust sukatannya yer. Selamat mencube! tq

dayang_jack said...

@K.Nor
dah agak dah...xyah seru2 dah...hahaha

dayang_jack said...

@ct_nurmarlissaa

gerenti hubby bertambah2 berlipat2 berganda2 sayang lps ni...hehe...selamat mencube yer...tq

hanabanana said...

sedapnye! kite suke gile udang. hantu udang. hehe

dayang_jack said...

kte sama tapi x serupa...hehe...

Anonymous said...

mcm menarik utk juadah buka puasa sunat saya harini..saya nk try masak lah..