Sunday, March 21, 2010

Apam Balik Resepi II



Petang tadi sekali lagi meng'apam' setelah dipujuk anak berkali2. Oklah...buat jer lah...belen krim jagung ada lagi tu...simpan lama2 dlm fridge pun tak elok gak. Baik dihabiskan saja.

Kali ni terjah dapur joayee pulak. Nak try resepi dia ni tapi buat 1/2 adunan jer..Pun sedap dan gebu jer rasanya. Terima kasih yer chef joayee...dyg cnp resepinya di sini utk rujukan bersama.

Ada yang nipis, ada yg tebal. Makan panas2...sedaapppp! 

Resepi Apam Balik

Sumber : joayee myr

Bahan-bahan ( 5 org )

  • 2 cawan tepung naik sendiri } diayak (DJ guna tepung gandum)
  • 1/4 cawan gula
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • sedikit pewarna kuning (tak letak)
  • 1 biji telur
  • 1 1/2 cawan susu segar
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • Filling:
  • 1 tin jagung krim -for homemade cream corn refer to *** below
  • 1 cawan kacang tumbuk
  • 1 cawan gula 
  • sedikit mentega 
  • susu pekat (DJ tambah sendiri)

Cara-cara

  1. # Pukul gula bersama telur hingga kembang, masukkan soda bikarbonat, susu segar, baking powder dan pewarna kuning. # Pukul lagi hingga sebati.
  2. Masukkan tepung dan kacau supaya ianya tidak bergentel. perap 1 hr.
  3. Panaskan pan 'non stik' tanpa menggunakan sebarang minyak, ambil satu senduk atau dua (bergantung kpd ketebalan yg disukai) dan tuangkan ke dalam pan kemudian nipiskan.
  4. Tutup pan sebentar (ambil ler tutup periuk yg sesuai utk pan tu klu pan tak ada penutup).
  5. Apabila setengah masak, taburkan bahan taburan tadi dan secubit mentega
  6. Tutup sekejap, bila masak bolehlah diangkat dan dilipat dua. sapu sedikit mentega.
  7. ***homemade cream corn:
  8. 1 tin sweet corn + 1/2 cup freshmilk + 2 tbs gula+ 1 biji kuning telur + 2 tbs tepung kastard.
  9. * masukkan semua bahan dalam periuk, masak sampai pekat, sambil lenyek2kan jagung dengan senduk atau hand blender.


Batter yg sudah siap dibancuh


Guna non stick pan 20 cm. Tak perlu oles dgn apa2 minyak. 


Taburkan dgn filling secukupnya

 

Dah siap lipat, terus potong dua......siapa2 yg mengidam tu, ambiklah yer....hehe.

14 comments:

Ieda Al-Habsyi said...

sedapnyer!! nak cuba lah, lynn, ada resipe padprik tak? teringin nak masak, tapi tak tau macam mana ;p

Ieda Al-Habsyi said...

eh..lynn pulak, dayang lah...hehee!! sorry mory ek , muahh! hehehe!

Ely Hasrul said...

huh pucuk dicita ulam mendatang! sy mmg dh lama nak buat apam balikkk.. besh besh!

dayang_jack said...

>>ieda

hehe...ni mesti tgh berangan ni sampai tersasul nama...hahaha...

IsyaAllah nanti akak post n3 padrik tu kat sini eh...tq :D

dayang_jack said...

>>Ely Hasrul

wah! ade pribahasa...bagus tu...hehe. samalah dgn kte ni walaupun x serupa...hehe...

isha said...

nampak mcm sedap
nak try la

Mr Kamikaze said...

wah..sungguh menyelerakan..

manjeamusyuk said...

MMmmm...cedapnyerr...nampak cedap, bersih & suci lg...

cikmanggis said...

wah rajinnya ..lama dah cm tak mengapom..kita panggil apom balik

Eliza said...

waiting list dah nie..pasti akan dicuba..thanks dayang.

fuzidss said...

best

FiDa@aMiDa said...

dayang

terliur tgk apam balik tu...

dayang_jack said...

>>isha

selamat mencube yer isha... :)

dayang_jack said...

>> Mr Kamikaze

thanks...mmg bestt!

>>manjeamusyuk

tq...hehe...apam ni mcm yg beli kat kedai...sedap rasanya...nanti try ler yer

>> Cik Manggis

kat kampung kte lak panggil apam bali...hehe


>>Kak Eliza

u're welcome...mmg patut pun dicuba resepi ni...gud luck yer kak... :)


>>fuzidss

thanks...hehe


>>Fida@aMida

sedap ni tau...nanti cube k...tq