Saturday, January 30, 2010

Kek Coklat Tanpa Telur


Baru-baru ni ternampak kek coklat sebegini kat umah rakan blogger. Teringin pulak nak buat memandangkan anak2 pun gemar makan kek bercoklat. Tapi kali ni tak letak topping / ganache sb kek ni dah cukup rasa. Sangat moist dan lembut!

Resepi ni dah lama simpan hasil adjust sana adjust sini resepi eggles chocolate cake yang ada dalam internet ni. Banyak gak adjust tu selepas berkali2 buat eksperimen....hehe. Maka, akhirnya dapatlah taste yang diinginkan. Dah kali kedua buat...ikut resepi yg ada ni lah. Lagipun, stok telur berada dalam tahap kritikal ditambah lagi dgn ketiadaan butter, jadi kita buat cara begini. Alhamdulillah, menjadi sangat2 dan sangat berpuas hati dengan hasilnya. Cuma masalah oven jerlah, rasa2 perlu diservis. Dah ada tanda2 menunjukkan penuaannya itu tapi masih boleh digunakan lagi. Yalah, dah lama sangat guna kena perlu servis gak tu. Kalau tak servis, rosaklah kek nanti. Ingat tu ya tuan-tuan, puan-puan dan cik-cik sekalian. Itulah antara faktor yg menyebabkan kek tak menjadi dgn sempurna.


Kek ni dibuat semalam. Sempat ambik gambar lepas masak. Sejukkan dulu. Hari ni barulah potong. Tapi tu lah, tak dan lagi nak posing, si Princess dah standby garpu dgn piring...hehe.

Sebenarnya sangat mudah buat kek ni. Tak perlu mixer atau hand whisk. Cuma perlu digaul sebati dgn senduk kayu atau spatula shj. Bagi yang tak ada mixer kat umah tu sgt2 dialu2kan utk mencuba resepi ini.

Kek Coklat Tanpa Telur

Bahan-bahan : loyang kecil
  • 1 cawan tepung gandum*
  • 1/3 cawan serbuk koko hitam* (serbuk koko lain pun boleh)
  • 1 sk serbuk penaik*
  • 1/2 sk soda bikarbonat*
  • 1/4 sk garam
  • 3/4 cawan gula pasir / gula halus (dikisar halus seperti gula icing)
  • 1/3 cawan minyak masak sayuran / minyak jagung
  • 3/4 cawan air kopi panas
  • 1/3 cawan susu segar
  • 1 sk esen vanilla
  • 1 sk cuka / jus lemon (DJ prefer guna cuka)

Cara-cara :
  1. Sediakan loyang kek. Griskan dgn mentega dan taburkan sedikit tepung. Panaskan oven pada suhu 170-180 C.
  2. Di dalam mangkuk adunan, ayakkan bahan-bahan bertanda *.  Masukkan gula dan kacau rata-rata.
  3. Masukkan bahan-bahan selebihnya (kecuali cuka) dan barulah dikacau sebati dengan menggunakan senduk kayu / spatula. Kacau mengikut arah pusingan jam. (pastikan air kopi btl2 panas)
  4. Tapiskan adunan.
  5. Masukkan cuka dan terus kacau serta merta selama 20 saat.
  6. Tuangkan cepat2 adunan ke dalam loyang dan bakarlah selama 30-40 minit atau sehingga masak. (suhu bergantung pada jenis oven masing2).
  7. Setelah masak, sejukkan kek semalaman sebelum dipotong. Nak hiaskan dengan ganache pun ok.
*** Gunakanlah cawan dan sudu metrik utk menyukat bahan-bahan.
*** Fungsi cuka antaranya adalah utk membantu kek naik cantik dan tidak melimpah keluar dari loyang semasa dibakar.


    Sedapnyaaaaaa!!!

    ** Baru-baru ni ada yg menghantar emel meminta dyg menulis tip2 membakar kek dan masalah kek ranap. Sila rujuk DI SINI untuk tip membakar kek.


    Update :
    Resepi Ganache

    Bahan-bahan : anggaran shj
    • 200 g coklat masakan (dipotong kecil2)
    • 125 ml susu segar
    • 50 g butter (dipotong kecil2)
    • 50 g gula icing
    • sedikit esen vanilla
    Cara-cara : 
    Satukan mentega dan coklat masak di dlm periuk dan cairkan. Kemudian tuangkan susu dan masukkan gula icing. Kacau perlahan2 dengan menggunakan kaedah double boil. Masukkan esen vanilla dan kacau lagi hingga pekat dan berkilat. Sejukkan terlebih dahulu sebelum dituangkan ke atas kek.

    22 comments:

    Watierman, rmanbkr said...

    Nice..maybe nanti boleh cuba ni..TQ Dj dor sharing!

    dayang_jack said...

    u're welcome, kak Watie. Gud luck yer...tq :)

    Eliza said...

    Mudah dan ekonomi.Mmg pilihan kak iza. Pasti akan dicuba.

    Tanpa telur, kek moist tak Dayang?

    dayang_jack said...

    >>kak Eliza :

    mmg jimat sgt2...hehe. Kek ni sgt moist, kak. Selamat mencube yer...

    HALAMANKU said...

    Salam K.DJ...oh sifuku... nak kek coklatmu... lama x wat.. sameler..oven ngah demam.. nak juga...mana x tembam suker mkn coklat he he he

    pssst/ langsir baru? comel2

    dayang_jack said...

    w'salam...meh la makan2!..akak buat lagi ni...tak cukup seloyang...hehe....oven tu nk kene anto sepital dulu...hihik.

    toce2...langsir Februari...hehe

    ♥LOVE2COOK♥ said...

    Hi dearie! :)

    Love still unable to make this cake coz I don't own an oven!

    Uwaaaaaa...why didn't I had the passion in baking b4 this???

    My new oven is still otw! kekeke ;)

    Oh yes, I'll need lots of tips from U when I start baking! hehehe :)

    dayang_jack said...

    hi Love...ur oven still otw ker, Love??..jauhnyaaa...bila nak sampai tuu???..hihik...akak pun x sabar nak tunggu kek ni...

    it's ok then...l'll b right here waitin'...hehe.

    thanks, Love.

    Adnazthie said...

    Salam Dayang,
    Punyalah xcited saya cuba kek ni haritu. Sedang kek dalam oven, baru teringat lupa nak letak gula..wawawa..apalagi masam n masin sikit rasanya.

    aku along bongsu said...

    salam..erm, kak, boleh tak kalau kek yang memerlukan susu segar @ apa2 jenis susu pun di ganti dengan bahan lain? Saya selalu buat kek untuk family terutama anak-anak buah bila saya balik bercuti, masalahnya mak saya tak makan. Mak saya ni pantang makan makanan yang ada susu ni. Saya try jugak cari dalam internet ni, tp rata-rata resepi biskut, kek or roti memerlukan susu. Mak selalu cakap dia nak rasa masakan saya, tp semua ada susu. Sempena hari ibu ni, nak juga buat yang special untuk mak. harap2 kakak dapat tolong lah erk. nanti emailkan kepada saya kalau ada.
    gurlzxy@yahoo.com

    Anonymous said...

    Assalamualaikum...
    DJ...kek ni boleh tak dikukus instead of bakar?...nampak tinggi dan lembut kek tu...teringin nak mencuba...tapi nak try kukus...agak2nya jadi tak?...thanks...

    DJ said...

    @Anonymous

    w'salam...

    stkt ni DJ x penah kukus kek eggless ni so x pasti sgt hasil kejadiannya. Tp ade juga bbrp pembaca di sini dh try kukus. ade yg berjaya ade yg x. InsyaAllah, nanti DJ nk try buat eksperimen mengukus kek eggless ni plak. Apa2pun selamat mencube ye... :) tq

    Anonymous said...

    Assalamualaikum...

    DJ...i've tried the cake last week...sedap...begitu terasa kokonya...ada pahit2 sikit..walaupun hanya guna 1/3 cawan koko je...tak tahu kenapa...i guna cocoa powder yang brandless...teksture kek memang lembut...dan bahagian permukaan kek macam letak topping...berkilat...cuma nak tanya...adakah kek ni memang tak naik sangat?...sebab biasanya i buat kek...tengahnya akan naik tinggi berbanding kelilingnya...tapi kek ni...naik serata...dan naiknya pun tak tinggi sangat...i masukkan baking powder dan baking soda 1 sudu teh macam dalam resepi...rasanya esok nak try versi kukus pulaklah...nak bandingkan mana better...versi bakar or kukus...planned nak masuk dalam cup cake case...untuk anak jual di sekolah minggu depan...hari kantin...camana pendapat DJ...ok tak bakar/kukus dalam cup cake case?...if i masuk dalam cc case size 8...ok tak kalau jual 50sen?...thanks DJ...

    DJ said...

    @Anonymous

    w'salam...

    1st of all..tq so much 4 trying this recipe ya. mmg dh lm gak DJ x buat versi yg ni...bese buat versi supermoist je. boleh rujuk linknya di sini : http://dayangjack.blogspot.com/2011/04/super-moist-eggless-chocolate-cake.html

    kek ni mmg akan naik sekata je sb ade cuka. kalau guna serbuk koko yg pure mmg agak pahit sedikit, sb tu kene tambah gula atau kurangkan sukatannya ye.
    kalau guna cup case ok gak. harga DJ x pasti plak. maybe worth it dgn harga tu.

    kek ni DJ mmg x penah try nk kukus sb tu DJ x pasti which one is better. apa2pun selamat mencuba lg ye. All the best! tq

    Anonymous said...

    Salam DJ,

    Nak tanya, sudu kecil tu sudu teh ke?

    Anonymous said...

    Assalamualaikum DJ...

    Nak cerita panjang sikit ni...excited...sorry ye...ambil masa u sikit...macam i cakap haritu...i gunakan resepi kek ni buat cup cake untuk hari kantin anak...i guna cup cake case size 8 dan jual 50 sen...asalnya i nak bawakan 100 biji...tapi sebab anak i takut tak habis...so i bawakan 60 biji je cup cakes untuk dijual...petang tu...anak i balik rumah...diapun storylah...lepas je guru besar merasmikan hari kantin...guru besarlah orang pertama datang beli cup cakes di booth anak i...dia beli 6 biji...then diikuti guru2 lain...so bermula jual beli dalam pukul 8am...by pukul 9.45 cup cakes dah habis dijual kepada guru2 dan murid2 tahap 1...so murid tahap 2 yang berehat jam 10 tak merasalah beli cup cakes anak i tu...so kira bekalan cup cakes tak cukuplah...dia kata...booth dialah yang paling awal habis jualan...huhuhu...seronoknya i dengar...then i pun cakaplah...hmmm...tulah...nak bawakan 100 biji tak mau...kan dah tak cukup...hehehe...apapun...terima kasih DJ kerana sudi share resepi2 yang jimat tapi sedap...memang sesuai sangat untuk jualan...ada cikgu yang beli cup cakes anak i haritu siap kata...'wah...murahnya jual 50 sen...haritu cikgu beli kat luar 70 sen...nanti kalau cikgu nak oder pun 50 sen lah ye?'...i cakap kat anak...'beritahu kat cikgu...itu harga intro je...kalau cikgu nak oder...70 sen lah'...huhuhu...terima kasih sekali lagi DJ...nanti nak cuba resepi2 DJ yang lain pulaklah...

    DjDayang Jack said...

    @Anonymous
    w'salam..

    yup....sudu kecil adalah sudu teh

    DjDayang Jack said...

    @Anonymous
    w'salam....

    Alhamdulillah...seronok I bc komen dan feedback dari U. Tak sangka kek ni laris kat sekolah ank u tu kan sampai x cukup plak...hehe..xpe, nxt time boleh niaga lg dgn kek tu. my doter pun nk jual cupcake tu nanti kat sekolah dia..mmg worth it la kalau dijual. harga dlm rm1 la kot guna case yg bsr sket.

    Apa2pun i nk ucap mekasih byk2 kat u krn sudi mencube resepi kek eggless ni. i sungguh excited gak dpt respon positive dr u. Alhamdulillah... :)

    Anonymous said...

    Assalamm...sdg mencuba kek ni.saya mohon share di Fb saya ye..thanks byk2...hrp2 jadilah...

    Anonymous said...

    hi dayang. boleh tanya, air kopi panas tu 3 in 1 kopi ker atau kopi o ke serbuk kopi bancuh air panas?

    Deqna Mas said...

    salam DJ..sy happy sgt dpt resepi kek dr DJ yg tk gunakn telur.krn sy mmg tk blh mkn mknan yg ada telur.sy nk tnyaDJ klu susu segar tu digantikn dgn susu cair/susu pkat blh tk dn brp plk sukatannya?trima ksh byk2 ats bntuan DJ..

    mama syaurah said...

    dah try resepi nie....mmg sgt2 sedap.... resepi mudah tp hasil superb... ohh ya, smlm buat xde stock susu segar, so sy ganti ngan susu cair jer..hehehehe marveless dah masuk list kek tuk raya nie...