Wednesday, January 20, 2010

Biskut Buah Kana



Projek mengukis ni dah lama tertangguh. Dari tahun lepas lagi. Ramai yang dah tau dan biasa makan biskut buah kana ni kan. Inilah antara biskut yg paling dyg suka. Mak selalu buat setiap kali raya tak pernah miss. Yang kita ni pulak tukang makan jer. Tak pernah nak tolong buat...hehe...

Bila dah duduk berjauhan ni datanglah rasa rindu nak buat sekurang2nya dapat buat sikit2 jadilah kan. Tapi sebelum ni ada gak cuba2 resepi yang ada kat dalam internet ni. Sedap mmg sedap. Cuma kurang menepati citarasa. Yalah, kita dah biasa makan biskut kana yg mak buat kan bila buat sendiri rasa cam tak puas hati pulak. Tengok resepi kat internet hampir kesemua bahannya sama. Mahu tak mahu, kena mintak petua dari mak. Rupa2nya resepi mak ada lain sket. Dyg cuba mintak sukatan resepi mak dan cuba buat sendiri. Akhirnya, barulah puas hati walaupun tak 100 % mcm biskut yg mak buat sb dia tak ada sukatan, resepi main campak2 jer. Tak cukup tepung, tambah tepung...kira agak2 tangan gitu...

Apa2pun, nanti akan dibuat lagi. Resepi yang kat bawah ni adalah resepi anggaran shj yer. Tapi kalau berminat nak cuba, boleh jer. Anak2 kata sedap dan hubby pun suka...dapat buat 2 balang kecil. Ni dah tinggal 1/2 balang...hehe.



Bahan-bahan :
  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung kastard
  • 1/2 cawang tepung jagung
  • 1/2 cawan marjerin / mentega
  • 1/2 sk serbuk penaik / baking powder
  • 1 biji telur
  • 1 sk esen vanilla - optional
  • 1/2 cawan gula kastor (dikisar halus) - jika menggunakan gula aising, lebihkan sedikit sukatannya.
  • jem secukupnya
Cara-cara :
  1. Tepung gandum, tepung jagung, tepung kastard dan serbuk penaik diayak  bersama.
  2. Pukul gula, mentega dan telur hingga sebati. Masukkan vanila, kacau rata.
  3. Masukkan tepung. Uli perlahan menjadi doh. Simpan di dalam bekas kedap udara sementara membentuknya. 
  4. Untuk membentuk, ambil sedikit dan tekan ke dalam acuan buah kana. Ketukkan acuan dan susunkan biskut ke dalam dulang pembakar yang sudah dilengserkan dgn mentega/marjerin.
  5. Bakar pada 180 C selama 20-25 min atau hingga masak.
  6. Sapukan jem yg digemari pada biskut dan tutup kemas. 
*** Sapu jem semasa biskut tengah panas supaya ia cepat kering dan melekat dgn sempurna.

Jumpa acuan kana ni kat Kedai Bagus. Harga tak sampai RM2. Tapi kalau kat rumah mak, tak pakai acuan plastik. Sebaliknya guna acuan kayu.


Sebelum pembakaran...

20 comments:

Anonymous said...

salam.dah tersgt2 lama x jumpa biskut buah kana ni.teksturnya keras tak?yg tu lah yg buat biskut ni special :)

dayang_jack said...

w'salam....

tq krn sudi singgah. Biskut ni mmg sedap. Teksturnya x keras & depends ngan byk tepung yg diguna. Tapi kalau guna gula aising, ia akan jd cair kat mulut. Sedap gak tu.

Fiza Nordin said...

salam kak dayang...entahlah...rase2 mcm pernah nampak biskut buah kana ni.rase2 pun mcm pernah makan...eheheeee tapi dah lame la...biaselah...kite jaman budak2 dulu klu tgk biskut nak makan biskut yg kaler cekelet jek...yg kaler kunen2 ni kureng sikit...hahahaaaa

FiDa@aMiDa said...

salam dayang jack

wah best kan biskut tradisional ni..biskut ni pon kalau tiap2 tahun mesti fida buat..selalu tgk mak buat masa kecil2 dulu..nak buat payah sket kena ketuk2 baru kena gam dgn jem heheheh tapi bila makan kejap aje abis heheh

HALAMANKU said...

Salam kak dayang... rajinnyer... erma x pernah makan... cam syedap... nak sikit..

dayang_jack said...

>>fiza nordin

w'salam...biskut tradisional ni kalo kat umh mak akak sampai skrg die buat. sedap pulak tu. akak dr kecik mmg suke biskut ni. yg biskut cokelat2 tu suke gak..hehe.

dayang_jack said...

>>fida

w'salam...mmg best..sb tlalu rindu ler sampai kena buat sendiri...hihik. nak beli xde org jual lak...mungkin bab nk ketuk2 tu yg leceh sket kot...tp saje utk mkn2 xper ler...hehe

dayang_jack said...

>>erma

w'salam..huhu..rajin terpaksa katakan...ekeke...mmg sedap biskut ni tau...erma x penah rasa eh??...meh rasa sket..kalo suke, boleh ler buat sendiri...hehe

HomeKreation said...

Salam Dyg. Along sampai dah terlupa kat biskut ni sbb dah lama tak nampak (last sekali makan waktu zaman budak2). Rupa2 nya masih ada lagi kat dunia ni....hehe

Na said...

salam kak dayang,akak saya ada masalah untuk mencari bekas acuan buah kana...akak boleh belikan dan poskan pada saya tak?...kerr kat mana nak cari lagi?...saya ni di Melaka.

DJ Dayang said...

@Na
w'salam..

kat kedai perkakas kek ade dijual. akak ari tu pun jumpe kat kedai Bagus. kat melaka ade kot...cuba cari dulu k. actually, akak lbh suke guna yg berkayu tu sb lbh mudah nk guna. tp terlupe lak nk beli kat srwk ari tu... :)

syam said...

ni kuih zaman dulu². jarang jumpa kuih ni masa skrg. mmg teringin nk buat kuih ni tahun ni. baru nk g balik kg. nk mintak resepi kat mak long, tp dh ade ni best la. kuih ni kalo buat kaler coklat pun best...

Anonymous said...

kak... nak copy resepi ni... nak wat n nak tunjuk kat mak... heihei!! memori indah sgt kuih raya neh....

myzun said...

Salam perkenalan..mula-mula tau nama dayang ni kat my resepi you bagi resepi laksa sarawak yang betul2 mengancam jiwa raga nak dijadikan cerita ada kawan bagi rempah laksa hj manan tu apa lagi hilang mengidam tu..best sesangat tima kasih. Ni nampak kuih ni pulak..hmmm dah lama sangat tak nampak kuih ni..masa kecik2 dulu kalau rasa selalu ada kuih ni..tak terlintas lak nak buat ni dah ada boleh la cuba...sekali lagi tima kasih dayang...

Anonymous said...

kak dayang. kalau nak yg coklat pny, mcm mane nak buat? vanilla tu tukar jd koko ke?

DJ Dayang said...

@Anonymous

kalau nk bg perisa coklat, hanya tambah serbuk koko dan lebihkan sedikit mentega/marjerin. vanilla hanya sbg pewangi n x perlu tukar.

Isnany Aman said...

saLam..pertama kali makan biskut ni bila berpacaran dgn mat kedah..sekarang dh jadi suami pun. Ibu mertua wajib buat biskut kana ni menjelang syawaL, tapi saya dan anak2 suka yg tanpa disapu jem. Bagi saya biskut ni lebih sedap drpd biskut mentega yg dijuaL di kedai

Isnany Aman said...

buat makluman semua, acuan buah kana yg plastik pernah ternampak dijuaL di pasaraya GiANT

Sharfiza Abdul Aziz said...

Tq kak dyg! Dah lama sungguh carik resepi biskut ni. Dulu masr kecik selalu tlg arwah mama buat biskut ni. Tp x penah tau name dia...akhirnya! Tq ! Ptg ni jugak nak buat.

Sharfiza Abdul Aziz said...

Tq sgt kak! Dah lama sye dok carik resepi ni. Dulu mase kecik2 selalu tlg arwah mama buat biskut ni. Tp x penahtau name biskut ni. Akhirnya jumpe jugak! Petang ni jugak nak buat! Tq!