Tuesday, January 05, 2010

Ayam Madras


Ayam berkokok lagiiii!!!!....hehe. Berkokok bukan kerana hari dah siang tapi berkokok kerana takut kena sembelih....huhu. Asik2 sembelih ayam jer kan...mmg tak ada kerja lain....sampai dah naik muak masak ayam hari2. Tapi nak buat mcm mana kan...mmg itulah kegemaran anak2 kat umah ni. Kalau semalam masak sup ayam, hari pulak buat ayam ala Madras.

Begini kisahnya...pagi tadi sebaik shj hantar anak ke sekolah, dyg sempat singgah  ke stesen Petronas, ternampak majalah Saji yg terkini...terus beli. Memang tak rugi pun melabur RM5.50 sb resepinya kali  ni mmg best (sambil promote lah ni). Terasa nak cuba semua resepi yg ada kat dalam tu. Lagi satu, majalah Saji  bulan ni bukan shj dipenuhi dgn pelbagai resepi menarik dan informasi berguna tapi ia juga melakarkan kisah penulis2 buku resepi termasuklah Chef Haneiliza. Ya Allah,.....k.Liza, lupa pulak dyg nak emel kat akak tempoh hari...InsyaAllah, dyg akan hubungi akak kemudian yer...minta maaflah byk2 atas keterlupaan yg tidak disengajakan ini.

Ok, back to the point. Ayam Madras ni dyg pernah buat satu ketika dulu. Kali ni dyg  cuba resepi Chef  Sabri atau dikenali sebagai Master Chef, yg terkenal dgn program Spice Routes tu lah...betul kan???...hehe...Resepi beliau dyg  ambil dr majalah Saji yg the latest ni lah.  Terima kasih byk2 kerana sudi berkongsi resepi. Excited sgt nak cuba masakan yg ada rempah2 ni. Memang sedap dan kena dgn selera. Cuma dyg tak ada stok yogurt, jadi dyg gantikan dgn homemade buttermilk....janji ada rasa masam2 oklah tu.




Jadi, ni lah.....Ayam Madras yg sungguh menyelerakan! Yang rasa muak2 tu pun dah hilang....hehe. Dapatlah rasa seketul dua. Resepinya akan ditulis kemudian yer....jom layan dulu!....



update :

Resepi Ayam Madras

bahan-bahan :
  • 8 ketul ayam
  • 100 g ubi kentang (dipotong wedges)
  • 10 g bawang putih (dihiris halus)
  • 20 g bawang merah (dihiris halus)
  • 15 g halia (dihiris)
  • 4 sb minyak sapi
  • 1 helai daun pandan (disimpul)
  • 5 sb rempah kari daging
  • 1 sk serbuk jintan putih
  • 1 sk serbuk jintan manis
  • 1 biji jus limau nipis
  • 4 biji buah keras (rendam dan kisar)
  • 1 cawan yogurt ( DJ guna 3/4 cawan buttermilk)
  • 1 cawan air
  • 1 cawan susu cair (DJ guna 1/2 cawan shj)
  • 1 sk serbuk pati ayam 
  • 1 tangkai daun kari (DJ added)
  • garam dan gula secukup rasa
  • bahan tumis : 2 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga & 2 cm kulit kayu manis
 Cara-cara :
  1. Bancuh serbuk kari daging, jintan manis dan jintan putih dgn secawan air. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak sapi, tumis bahan rempah, bawang merah, bawang putih, halia dan daun kari hingga naik bau.
  3. Masukkan pes kari. Tumis hingga pecah minyak.
  4. Masukkan ayam, daun pandan, ubi kentang, pati ayam lalu dikacau selama 4 minit. Tuangkan sedikit air, buah keras dan susu cair. Masak hingga ubi kentang empuk.
  5. Masukkan yogurt, air limau nipis dan perasakan dgn garam dan gula.

18 comments:

salamdariborneo said...

emmm,walla nampak kari madras ni.boleh cuba nih.

LOVE2COOK said...

Hi KakDayang...same like Love! Masak ayam jugak hari nih...kekeke ;)

I've made Madras Chicken b4...just waiting for ur recipe, to see if it's the same or not..otherwise I'll gv it a try..why not kan! keke...

Anyways, Love brought some Sambal Ayam Madu for U, nak tapau some kari pulak. kiki :)

dayang_jack said...

>>k.Maria : selamat mencuba yer kak...mmg sedaaapp!!

dayang_jack said...

>>Love : that's very kind of u, Love. i like it!!..thanks a lot...hehe

Tu ler pasal, nanti akak nk tgk resepi Ayam Madras Love pulak. Nanti boleh ler try...tadi tu pun sb dh ade resepi depan mata..tu yg x sabar nk masak...hehe.

HaSue said...

Murahnya majalah saji kat sia.. kat sitok kurang2 rm7 lebih giya..huhu.mun maok murah skit langgan jak.hehe....

Maok kamek juak seperiuk ayam yamun merasa sepinggan takut sik cukup!

LOVE2COOK said...

Hi KakDayang...yeah it's somehow the same ingredients and method to cook Madras Chicken! hehehe ;)

Oops, Love never posted it in my blog. Coz I made long time ago b4 entering the blogging world..hehe...

Aiks, KakDayang...U may use the search button sitting on top left of my page ya! ;)

K.Nor said...

terberkenan la pulak ayam dr india ni.. meh nak rasa dulu kuah dia sesudu.. :)

Queen of The Desert said...

Esok rasa nok cuba juak, it gave me an idea of wht to cook tomorrow. Rambang mata nangga semua resepi kitak, rasa nok coba semua..hehehe

dayang_jack said...

>>HaSue : nang murah jak reganya di smnjng. Yalah..kos nk pos ke sbh srwk ya lah dikiranya juak sb ya mahal sket. ...oklah, mun gia...kmk ngantar sepeiuk ngan ktk tp kmk maok sebalang cheese straw ya tauk...hehe

dayang_jack said...

>>Love : oic....no wonder x jumpe2...hihik...berpeluh2 akak selongkar dapur Love tau...huhu...akak x prasan ade search button kat situ..hehe...thanks 4 ur help anyway...

dayang_jack said...

>>K.Nor : jgn pandang lama2 tu kak..kang basah keyboard n mother board tu nanti...ahaks...meh la..dyg suapkan sesudu....nganga cepat2!!.. :P :D

dayang_jack said...

>>Queen of the Desert : aik...ktk org Srwk kah???...hehe...best2!...mun dh rambang mata, wht r u waitin' 4...pilih jak yg mana satu berkenan...selamat mencobalah eh... ;)

manjeamusyuk said...

mmm...caner ek dyg nk uat homemade buttermilk tu? Mcm xpernah kudengar la..tp bunyi cam sedap tu, huhuuu

Queen of The Desert said...

yep Dyg...kamek org s'wak. By the name of Dyg too, hehehe...the best thing about ur blog is resepi kek kukus kitak, rindok ati nanggar, raya kelak mek nok coba maklumlah diam jauh tok ada2 jak teringin...

dayang_jack said...

>>manjeamusyuk : buttermilk ni sekongkol ngn sour cream atau plain yogurt tp jarang org pakai sb ssh nak carik tp kalo xde, boleh buat sendirik. Hanya perlu sediakan 1 cawan susu segar, 2 sk cream of tartar n 1 sb jus lemon. Kacau2kan hingga sebati. Lepas tu biarkan dlm 30 minit sblm guna.

dayang_jack said...

>>Queen of the Desert : o ya kah??...hehe...sronok juak rasa hati tok bertambah2 jak geng dr Srwk. Kamek pun dh lamak juak tinggal di KL tok bah...rindu juak rasanya nk diam di Srwk nun. Tapi bl ada member2 Srwk yg sudi singgah di blog kmk tok, lagiklah rasa meriah jak. hehe. kek kukus kamek ya kek biasa jak...tp mun ktk nk try, mmg dialu2kan...thanks 4 the compliment ya... :)

K.Nor said...

rasanya yogurt tu boleh digantikan dgn tairu.. sama spesis gak kan masam2 tu.
perahkan jus limau kat susu cair or susu fresh, boleh hasilkan tairu

dayang_jack said...

>>K.Nor : mmg btl tu kak...dyg selalu gak buat cara gitu. susu segar + jus lemon = tairu