Thursday, December 31, 2009

Soft White Bread




Dah selalu sgt buat roti panci putih ni atau lebih dikenali sbg roti sandwich. Baru hari ni dapat tayang.  Ni kira last n3 yer utk tahun ni. Esok masuk resepi baru utk tahun baru lak....InsyaAllah kalau ada...hehe.

First time buat roti ni masa Tingkatan 5. Belajar dengan cikgu terrror masak tu...hehe. Kalau tak silap namanya Puan Ong...toce sifu...kagum sgt2 tengok dia menguli roti dgn hanya menggunakan tangan sehingga akhirnya menghasilkan roti yg sungguh lembut, gebu dan sedap! ilmu itulah yg aku manfaatkan sehingga ke hari ini....thanks a lot, teacher!....



Roti ni dyg buat malam Rabu lepas. Adusss!...susah sgt nak potong sb terlalu lembut. Lebih lembut drp roti yg dibeli tu...huhu. Dahlah tak ada bread cutter, berjoget2 n  berlenggang2lah pulak roti tu ms dipotong....mcm penari dangdut tgh menggerudi pun ada gak...waduhh!....imagine that!!...

Guna basic recipe buat roti biasa tu dalam versi sendiri. Mula2 nak campurkan dgn water roux tp x jadi sb bahan2 yang ada tu dah cukup utk buat roti tu naik gebu dan lembut.

Tapi kali ni sedikit kecewa. Gara2 kelewatan nak masuk oven (lupa maa...), roti ni naik lebih limit lak. Akibatnya, ia berlubang2...mcm sarang lebah pun ada gak tu...huhu....



Jomlah makan roti....!

Bahan-bahan: 
  • 300 g tepung roti
  • 2 sk yis segera
  • 2 1/2 sb susu tepung
  • 20 g butter
  • 1/2 sk bread improver
  • 1 sk bread softener
  • 180-190 ml air suam
  • 1 1/2 sk garam
  • 2 1/2 sb gula
Cara-cara :
  1. Uli semua bahan dalam bekas adunan hingga menjadi doh yg elastik. 
  2. Masukkan doh dalam beg plastik  dan ramas2 selama 5 minit. Kemudian perapkan doh selama 1 jam. Keluarkan doh dan tumbuk2 sedikit utk mengeluarkan angin. Uli sekali lagi, bahagi doh pada 2 bahagian dan letak dalam tin loaf.  (dayang guna sandwich loaf berukuran  8" x 4.5" x 4.5" utk satu doh penuh ini)
  3. Biarkan doh naik 2 kali ganda dan bakar pada suhu 180 darjah selama 25 minit. Setelah masak, keluarkan dari oven dan sapukan roti dgn mentega/marjerin jika suka.
  4. Jika menggunakan Breadmaker, masukkan bahan2 dan tekan ON. Tunggu dan bila dah siap dibakar boleh terus dikeluarkan dari acuan dan sejukkan sebelum dipotong.


 potong jangan tak potong!.....



buh dlm plastik Gardenia...hihik...bungkus sikit2.....pos kat kawan2 esp Lina...bila nak blogging??...rindu maa....

8 comments:

E-na Zarina said...

gebusssss! classs gitu! slamat thn baru 2010...

suri said...

dayang...akak nak mintak resepi penuh boleh?..esok mungkin harga roti naikkkk...uwaaaa....

dayang_jack said...

>>E-na Zarina
: Toce2...hehe...Selamat Tahun Baru! :)

dayang_jack said...

>>k.suri

: o yer ker? x prasan lak roti naik harga...InsyaAllah nanti dyg update resepinya yer...tq krn sudi singgah

Anonymous said...

dayang...tq..nnt akak try...suri..

dayang_jack said...

k.suri...u're welcome...happy new year n selamat mencube!...

cHoCoLaTe gAl said...

nak tanya sikit...

tepung roti boleh diganti dengan tepung biasa ke?

DJ Dayang said...

@cHoCoLaTe gAl

boleh tapi dari segi teksturnya x sama. hasil dr penggunaan Tepung roti lbh sedap, sgt lembut dan berurat2.