Sunday, December 06, 2009

Pancake....lagik!!


Buat lagi utk minum petang pulak. Sekali lagi guna resepi Chef Hajar. Kali ni guna susu segar. Tapi ikhlas dyg bagi pendapat yer...memang ada kelainan dari segi kelembutannya dan kegebuannya. Kalau nak tau macam mana tu, cubalah sendiri. Apa2pun pancake ini mmg best! Rugi tau kalau tak cuba...terima kasih kasih sekali lagi kpd Kak Nor dan Pn Hajar kerana sudi berkongsi resepi.

Pancake ni dyg prefer buat nipis2. Dulu2 pun selalu gak buat tapi pancake melayu ler...heheh. Resepi pun main belasah aje tapi sedap juga. Ada yang bertanya, dyg guna skil apa nak bagi pancake ni mulus2 gitu...ye ker?? heheh...tak ada skil2 lah. Panaskan mcm biasa je ni. Cuma guna api paling kecil ler kalau nak bagi warna sekelilingnya sekata dan yang paling penting, time nak panaskan pancake ni, jangan terbalikkan berkali2. Cukup Sekali Sahaja. Itu aje....hehe.

Mungkin juga bergantung pada jenis pan (kuali non-stick) yang digunakan. Ini sekadar pendapat dyg je tau...maklumlah, dyg ni bukanlah pakar sangat. Kena bertanya yang lebih arif...hehe. O ya gambar kat atas tu Pancake yg digandingkan dgn Hershey's Syrup. Ni anak2lah punya style. Makan gitu jer pun sedap juga.

pancake yang sedap mandi wap.... :)

Dyg kopipes resepinya di sini yer utk rujukan bersama. TQ.


Pancake (Chef Hajar)


3 sudu besar butter-dicairkan
1 biji telur
1 cawan tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder (DJ x letak pun)
1 sudu besar gula
1 cawan susu segar
1 sudu besar jus lemon - kalau tak letak pun takpe
secubit garam (DJ letak lebih sikit sb nak cukupkan rasa)

1. Campurkan semua bahan, guna blender...blend sebati
2. Biarkan adunan selama 10 minit** (DJ skip step ini)
3. Tuangkan sesudu adunan dlm kuali non stick yg tlh panas
4. Balikkan adunan bila nampak permukaannya berbuih (DJ akan tunggu sehingga permukaannya dah tak cair barulah diterbalikkan)
5. Biarkan seketika, bolehlah diangkat

15 comments:

TintaCyber/DapurkuBerasap said...

nang kacak juak rupa pancake ya dayang..apatah lagik rasanya..yummy..yummy...:)

Ummi said...

Uiiii Dayang, nampak cantik je pancake nih...licin permukaannya..ok la Dayang dah rekomen, nnt akak nk wat laaa..hehe, thanks Dayang.. :)

E-na Zarina said...

Jelita nya pancake dayang tu....bole try resepi ni ye...

dayang_jack said...

TintaCyber : tqvm. heheh..nang menguji kesabaran juak bah nk meriknya kacak mulus. tp puas hati ngan hasilnya...hehe

dayang_jack said...

k.Ummi : tq kak. u should try this. mmg sedap, gebu dan lembut.

dayang_jack said...

E-na Zarina : hahaha...tq2..Selamat menerai lah yer..mmg tak rugi tau...hehe

PUTERA2PUTERI said...

amboi comeynya pancake tu...klu ieta la sayang lak nk ngap..hehehehe..yummy....yummyyy

blogresipi.com said...

Salam Kak Dayang..
sedap nye nampak pancake tue. Licin jer permukaan dia tue... geram tengok :)

dayang_jack said...

ieta : tq..hihik..pancake ni kan kalo sejuk betul2 terasa sgt kegebuannya, mulus mcm sponge utk sapu foundation ke muka tu. Bukan yg mcm spongebob tu tau...heheh

dayang_jack said...

jian : w'salam...tq...mmg sedap tau..try ler buat. mmg akak nk rekemen resepi ni kat semua org..heheh

sehati sejiwa said...

gebus sungguh nampak..tergoda lah..mesti try nih..tak sabar dah...thanks kak dayang...

dayang_jack said...
This comment has been removed by the author.
dayang_jack said...

sehati sejiwa : tq..selamat mencuba yer. mmg x rugi buat pancake ni. :)

K.Nor said...

mmg tulus mmg mulus.. can tuan dia kut :)
k.nor rasa la, bila kita guna frying pan yg 'mahal' sket lebih elok dia masak. serata. bukan la mahal bebenor, tp biasanya jenis yg berat sket dan yg kat bawah dia ada lingkaran putih tu baru serata panasnya.. kan.. tp api pun memaikan peranan yg penting kan dayang.. :)

dayang_jack said...

hihik...tersedak pulok bc komen kak Nor tang tulus mulus tu...ye ler tuu....kah!kah!kah!...

psl fry pan yg ade lingkaran putih tu x pasti ler plak kak...sb dyg guna 2 jenis pan. yg satu ade lingkaran cam yg akak ckp tu n satu lagi yg biase. tp dua2 tu dyg guna utk wat pancake ni pd ms tu. yg dlm gambar tu pan biase.

thanks kak for sharing info. bagus tu!..leh jd panduan.