Monday, December 28, 2009

Ketam Masak Merah II




Semalam masak ketam. Tu adalah antara menu yg sempat ditayang utk hari ni yer...Ketam ni waduh! enak bangat sampai licin pinggan tuu!..berebut2 lak makan ngn hubby n anak2...Yang bestnya, si  princess kata tak cukup lak..huhu. Sebenarnya, bukan tak cukup, tapi dia kalau bab ketam masak merah ni, masaklah byk2 still dia kata tak cukup...herran!...apa2pun Alhamdulillah, lega dan seronok rasanya tengok makanan habis licin....hilang segala penat lelah yang ada....


Resepi ketam ni mungkin ada dlm umah ni. Nanti tanya pakcik Google. Kalau xda, dyg letak resepinya kemudian yer.

Update :

Ketam Masak Merah : Resepi II

Bahan-bahan :
  • 6 ekor ketam (dipotong ikut suka, direbus dgn sedikit garam sehingga 3/4 masak. Tuskan)
  • sedikit hirisan cili merah
  • sedikit hirisan nanas
  • 4-5 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 3-4 sudu besar cili kering kisar
  • sedikit air
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sb kicap manis
  • 1 keping asam gelugur
Bahan-bahan mesin :
  • 1 labu bawang besar
  • 2 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas
  • 1 batang serai
Cara-cara :
  1. Tumis bahan2 kisar hingga wangi.
  2. Masukkan cili kering. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato dan kicap. Kacau rata2 dan masukkan sedikit air.
  4. Setelah mendidih, masukkan ketam dan bahan2 selebihnya. Perasakan dgn garam dan gula. 
  5. Hidangkan setelah masak.

6 comments:

HaSue said...

Ketam sedap makan ratah n mkn ramei2..mkn sorang x best jak rasa..hehe

LOVE2COOK said...

Hi KakDayang! Sedapnya ketam tuh! But Love malas sgt nak kopek! My hubby does it for me all the time! Uwaaa...missed him. He loves crab! :)

psst...nice layout!!! :)

AZIAN said...

Rajin sungguh Dayang masak ketam yea....

dayang_jack said...

>>HaSue : huhu..kmk lbh suka mkn sorang2 koh sb lmbt gilak nk ngupak2 kulitnya bah..anak n hubby mek belumbak2 jak makan. sb ya lah kmk salu dpt mkn seketul duak jak..yg lain abis licin..pinggan merah jadi putih kalernya....huhu

dayang_jack said...

>>Love : hi Love! mmg sedap ketam tuu sehingga mnjilat sepitnya..ekeke...Love masak ketam tak ketuk2 dulu ker kulitnya??? akak selalu ketuk2 sampai retak supaya senang nak kopek....hehe...ha, nanti hubby balik, kene carik crab tau..

Layout ni ssh gak nk buat sb code nya x lengkap..tuan umah tu bg link tp x complete...sb tu akak kene wat sendiri..hehe...thanks, Love.

dayang_jack said...

>>Kak Azian : hehe...rajin sikit jer ni kak..hubby tau yg ni mmg fav dyg kan cuma takleh makan selalu sb high cholestrol...hehe...