Sunday, December 06, 2009

Ikan Goreng Krispi

Jangan tergelak lak nengok gambar kepala ikan ni...dah ler terpotong dua. Snap gambar kepala lak tu...huhu..tajam sungguh renungan mata kembung nih! agak2 dia dok perhati sapa yer???..hmm..rasa2 tau...ekeke...

Oklah, inilah salah menu versi malas kita ari ni...ikan goreng krispi. Besar gak saiz ikan kembung ni...sb tu kena kerat dua...Pada mulanya nak kukus je tapi malas pulak nak prepare sambal kicap. Lagipun anak2 lebih gemar makan ikan goreng rangup mcm ni. So, tak perlu susah2kan diri. Kita buat jerlah apa yang patut. Menu sayur pulak tauhu taugeh tumis. Tapi x payahlah tayang eh sb dah banyak kali repeat. Favorite anak2 gak ni. Buat banyak2 sb dia orang suka meratah termasuklah maknya...hehe. Kalau buat sikit, nanti ada pulak yg keluar muncung...huhu.

Ikan goreng ni sesangatlah rangup dan senang jer nak buat. Bagi yang tak pernah buat style gini, bolehlah mencuba resepi ringkas ini.

Bahan-bahan :
  • 5 ekor ikan kembung (dibersihkan)
  • 1 sudu makan serbuk kunyit - optional
  • Tepung KFC secukupnya (tepung pelbagai guna yg lain pun ok)
  • 1 biji putih telur (pukul sedikit)
  • garam jika perlu
Cara-cara : Satukan kesemua bahan di atas dan gaulkan hingga sebati. Sejukkan sebentar (lebih kurang 30 minit) dan kemudian barulah digoreng hingga keemasan.

Inilah tepung Kentucky yg biasa dyg guna utk goreng ayam, ikan, udang dsb. Berat 1 kg. Harga tak berapa pasti tp kurang dari RM10. Biasa beli kat Top Seller, Wangsa Maju.

4 comments:

E-na Zarina said...

Salam dayang...Tepung KFC tu mmg nama tepung tu ke atau panggilan utk tepung serbaguna...sedap tu klu dpt ratah cam tu je..

HaSue said...

mesti best jak makan ikan ya krup krap krup krap..hehe..

*kamek kdg2 dpt view n3 ktk..cbox jak nang susah nampak..petak komen tok selalu x nmpk word verification jak..bukan masalah blog ktk kali,tenet kamek tok prob bah..slow amat..huhu

dayang_jack said...

E-na Zarina : w'salam...kte dh display pic tepung tu kat situ. sebelum ni anak2 x gemar sgt mkn ikan. tp sjk pakai tepung tu, 4 ekor sorang pun belum tentu cukup. die org suke main ratah jer...hehe

dayang_jack said...

HaSue : Yalah oo..ssh juak mcm ya. kmk ingat blog kmk tok yg ada problem. alu penin juak palak mikir bah. sb ya lah kmk adjust sitok sia. buang slide show takut lmbt nk loading bah..heheh.. tp sik hal lah..ktk keep on trying jak...ikan ya mun dipolah kedak ya baruklah anak2 mek suka makan...nang krap krup jak rasa...hehe