Monday, December 14, 2009

Caramel Cheese Bread Pudding (Eggless)

Semalam buat puding roti karamel. Dah habis pun..tapi hari ni terpaksa buat lagi sebab si anak manja ni tak habis2 request. Oleh kerana terlampau rajin, dyg buatlah lagi. Cuma kali ni tambah cream cheese utk menyedapkan lagi puding ni. Memang sedap pun...sesuailah dgn citarasa...

Karamel utk puding ni pulak tak dimasak sampai coklat perang kehitaman tu sb budak2 tak suka...mungkin rasanya yg sedikit pahit tu kot... Jadi, kita buatlah sedang2. Janji nampak sikit karamelnya tu sudah ler...hehe..jangan betulkan skrin anda yer sebab mmg macam nilah rupa puding karamel dyg tanpa make up..natural beautylah katakan...padahal taklah lawa mana pun...saja nak sejukkan hati..hehe... Tak ada idea langsung nak shoot gambar2nya sb dah ada yg x sabar nak makan. Kena snap cepat2...

Sebenarnya senang je nak buat puding ni. Tak perlu kukus atau bakar. Cuma dimasak je hingga pekat, then, sejukkan. Tapi ada juga resepi2 puding karamel yang menggunakan kaedah sebegini dan tentu sudah ada yang mencubanya kan??...

Apa2pun layan jelah dulu. Yang sepiring ni nk jamu pengunjung yg sukaaaaa sgt skodeng dapur kita ni.....jomlah makan!!..jangan malu2....hehe

Updated :

Resepi Caramel Cheese Bread Pudding (loyang 16-17 cm)

Bahan-bahan :

Untuk Karamel :
  • 4 sudu besar gula pasir
  • 2 sudu besar air suam
Cara-cara : Hanguskan gula dan tuangkan air seperti membuat karamel biasa. Kemudian ratakan pada loyang/bekas yang bersesuaian. Ketepikan.

Untuk Puding :

Bahan A :
  • 4 keping roti sandwich (dipotong kecil2)
  • 250 ml cawan susu cair
  • 2 sudu besar susu pekat
  • 125 ml air
  • 50 g cream cheese yg sudah dilembutkan / pd suhu bilik
  • 1/2 sudu makan jus lemon - optional
  • 1 sk esen vanilla
Bahan B :
  • 8 g serbuk agar-agar
  • 80-90 g gula pasir
  • 500 ml air
Bahan C :
  • 3 sudu besar tepung kastard + 3 sudu besar air (dibancuhkan)
Cara-cara :
  1. Untuk Bahan A : Kisarkan kesemuanya hingga hancur dan sebati. Ketepikan.
  2. Untuk Bahan B : Didihkan air dan larutkan agar-agar dan gula. Masukkan Bahan A. Kacau hingga sebati. Kemudian masukkan Bahan C. Kacau lagi hingga hingga pekat melikat(guna api kecil).
  3. Tutupkan api dan tuangkan adunan ke dalam loyang yg sudah diratakan dgn karamel tadi. Sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.
***jika menggunakan agar2 tali/jelly strip, sukatannya ialah lebih kurang 7 g.
***sukatan gula bolehlah adjust mengikut citarasa sendiri yer
*** pastikan puding betul2 sejuk sebelum dikeluarkan dp loyang. Selamat mencuba!

6 comments:

HaSue said...

Kamek pun molah gik puding karamel dak riya gik cuma kali tok kurang pekat karamelnya...hehee...puding ktk tok mesti sedap...mintak kamek seloyang eh..hehe

LOVE2COOK said...

Hi KakDayang...pls update the recipe! kihkihkih!

nakkk! ;) sure sedap nih!

dayang_jack said...

HaSue: o yakah?? puding nok ney kah o?? x mek prasan koh...kelak mek nanggar...puding tok kmk pun molah x pekat karamel nya sb anak2 x suka yg warna coklat2 ya. tpaksa molah kedak tok jak sb dak nya nk mkn bah..tp kamek pun mkn juak..rugi sik..hehe...Insyaallah nyaman..kelak lah mek molah seloyang key merik ngan ktk...hehe

dayang_jack said...

Love : ok akak update the recipe ya...tp dgn syarat Love kena buat tu tau...ni ade akak simpan sikit utk Love..hihik..

LOVE2COOK said...

Owh, thanks alot KakDayang!!! Love will surely try this out! As U all know, I'm a pudding maniac! And eggless puddings are my most favourite!!! :)

Okey, lemme have some of urs now! Urrrmmmm...sedapppp!!! :)) Tks ya!

dayang_jack said...

Love, thanks. nanti try tau..Can't wait 2 hear ur report..enjoy eating!!!..hehe