Monday, February 13, 2012

Eggless Chocolate MufCake (ECMC)


Gara2 permintaan anak2 kesayangan, 2 hari berturut2 kubuatkan kek mapin yg sungguh sedap dan lembut ini. ermm...mmg best! Kalau nk tau rasanya mcm mana, kenalah try dulu resepinya. Manalah tau kan dpt memenuhi citarasa anda sekeluarga khususnya anak2.

Ada yg bertanyakan DJ mcm mana nak bagi muffin naik merekah dan tak flat atau mengecut semasa dan selepas dibakar. Wah! ...terus terang DJ katakan bahawa DJ mmg tak arif sgt tentang pembuatan muffin ni.  Bukanlah pakar sebenarnya ye..even yg pakar pun penah buat tak menjadi..betul tak?..so nobody's perfect. .lainlah kalau ditanya tentang kek lapis kukus (hmm..itu pun msh bljr lagi lorr...belom sampai ke tahap pakar...hehe).

ok..biarpun DJ agak jarang membuat muffin (selepas ni mungkin akan lbh kerap membuat muffin sb dah sampai seru agaknya kot..)...tapi apa yg DJ tahu serba sedikit ttg muffin ni ialah :
  • muffin yg cantik biasanya mempunyai kerak yg nipis di bahagian atasnya, sedikit garing dan permukaannya kelihatan berkilat dan berpasir. Manakala di bahagian dalamnya agak lembab.
  • adunan muffin tidak seharusnya terlalu cair. 
  • basic membuat muffin adalah dgn mencampurkan bahan-bahan kering dalam satu bekas dan bahan2 basah dalam satu bekas yg lain. Kemudian kedua bahan2 kering dan basah ini disatukan dan dikacau rata.
  • Cantik merekahnya muffin biasanya bergantung kpd agen penaik atau serbuk penaik yg mana kuantitinya mungkin lbh dari 1 sudu kecil utk satu cawan tepung. 
  • Sebelum menyediakan bahan2 muffin, pastikan oven dipanaskan terlebih dahulu sb penyediaan adunan muffin tidaklah mengambil masa yg begitu lama dan perlu terus dibakar sebaik shj diadun.
  • Adunan muffin yg sudah siap diadun tidak boleh dibiarkan terlalu lama sb agen penaiknya mungkin akan kehilangan kuasanya. Maka, muffin mungkin tidak akan naik cantik atau merekah. 
  • Jika menggunakan paper cup atau casing yg lembut, sila guna loyang/tin muffin untuk support melainkan jika menggunakan paper cup yg keras dan boleh berdiri sendiri, tidak perlulah menggunakan loyang/tin muffin (tp kalau terasa nk guna jugak, tak ada salahnya kan...hehe)
  • jika nak safe, belilah muffin mix yang mmg dah sedia ada dijual mana-mana kedai perkakas kek atau di pasaraya. Cantik elok je kejadian muffin.
haa...tu je lah yg dpt DJ kongsikan serba sedikit mengenai muffin. Antara cupcake dan muffin, DJ lbh suka buat cupcake sb ianya lbh mudah dan senang. Muffin ni pulak silap sket tekniknya, gerenti x menjadilah. Kdg2 ia naik merekah tp x lembut dan lembab. To be safe, DJ buat eggless mufcake...InsyaAllah sentiasa menjadi dgn elok je. Lembut dan moist. 

Kalau nak lebih tahu lbh lanjut, kenalah belajar dengan adik kita yg sememangnya penggemar dan pakar membuat muffin, Izah Muffin Lover. Banyak koleksi resepi mapin si Izah ni..semuanya nampak cantik dan sedap2 belaka. Bolehlah u all tinjau2 di blog Izah ye  ^__^


Tak sempat tunggu sejuk, DJ terpaksa ambik gambar dulu...habis sememeh dah..hehe

Jom kita semak resepi mufcake yg tak pakai telur ni. Memang sesuailah bg yg alergik dgn telur ni kan. Sekiranya berminat, bolehlah mencuba resepi ni ye. tq. ^__^

Eggless Chocolate Mufcake
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan : anggaran 14-16 biji (muffin cup bersaiz M)

bahan A :
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 2 1/4 sudu kecil serbuk penaik
  • 1/2 sudu kecil serbuk soda bikarbonat
bahan B :
  • 1 cawan / 200g gula perang 
  • 1 cawan / 250 ml susu segar perisa coklat
  • 1/4 cawan air kopi/nescafe
  • 1/2 cawan minyak jagung / mentega cair *
  • 1 1/2 sudu kecil esen vanilla
  • secubit garam
bahan C :
  • 2 sudu besar fresh yogurt / plain yogurt
lain-lain bahan :
  • 70 -/+ chocolate chips
  • badam cincang (untuk taburan)
Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 180C.
  2. Ayakkan sekali semua bahan A dalam mangkuk adunan dan ratakan. 
  3. Dalam bekas yang lain, satukan semua bahan B dan sebatikan. 
  4. Satukan bahan A dan B. Kacau sebati (jangan kacau adunan terlalu lama, cukup sekadar meratakan sahaja)
  5. Masukkan bahan C dan kacau lagi hingga sebati.
  6. Kemudian masukkan 50(+/-) g chocolate chips. Kacau perlahan dengan sudu atau senduk.
  7. Sudukan atau tuang adunan ke dalam paper cup / muffin cup mengikut citarasa sendiri. Adunan hendaklah sampai 1/ 2 cawan atau 3/4 cawan (DJ bubuh sampai 3/4 cawan). Taburkan lebihan chocolate chips dan juga hiaskan dengan badam cincang. 
  8. Kemudian bakarlah selama 25 minit atau hingga masak. 

* jika menggunakan salted butter, tidak perlu menggunakan garam.

13 comments:

Atie iskandar said...

tgok gmbar je da tau sedap kak.. tue ank2 akak mintak buat ag tue.. budak2 xpernah tipu.. hee.
kena cuba nie.. berkenan betul.

Yatie said...

alahai comelnya mufcake tu, yatie pun teruja nak merasa ni..nmpk gaya kenalah buat sendiri ni..tq DJ berkongsi resepi..

Qasey Honey said...

hmmmm...sedapnya mufcake tu...comel2 lak tu...kena cuba nti ni...

Mas said...

lama dah mas tak buat mapin..
sedappnya tengok kak..

Papa-NtiQ said...

Thanks ye Dayang for dropping by dan follow blog saya semalam....masa pegi Kucing dulu tak buat blog lagi so saya missed banyak gambor kat tempat2 makan pegi...rugi2...xpe next time hehe

Rohah said...

wah..anak2 mesti suka..nampak sedap

wati said...

Dh msuk dlm list...mesti nk try muffin ni...:)

NurMisnan said...

sodapnya kak dayang.. posto2... hik3
tima kasih resipinya..

AbbotCottage said...

Ehhh ada kapis! (capai satu, boh lam jubah)..mekasih kak DJ.

Azmah said...

kena bakar aje ke? kukus boleh tak

ummiaisyah said...

bagusnya kak Dayang berkongsi tips...terima kasih daun keladi..

Cimas Tc said...

tq for the recipe and tips..agaknye yogurt tu gantikan telur ek? agak2 kalau guna resipi ni untuk kek lain-contohnya kek oren ke..boleh tak ye? kadang2 tak suka bau telur dalam kek oren saya..huhu..

DjDayang Jack said...

@Cimas Tc

nanti sy share resepi eggless orange cake k. :)