Monday, October 03, 2011

Laksa Sarawak ...terubat rasa rinduku


Mmg betul...kalau makan laksa Sarawak, mesti nak lagi dan lagi. Pasti ada yg mengidam dan rindu2an...hehe. Tu ler org kata...tak kenal maka tak cinta...belum cuba belum tau. Kalau dah cuba, mesti jatuh cinta. Itu pun bergantung pd kesedapan kuahnya. Sedap kuahnya plak b'gantung pd perencahnya..haa. Kalau perencah x sedap, maka tak sedaplah rasanya. Stkt nilah perencah yg biasa DJ guna ialah perencah/pes laksa Hj Manan. Mmg cukup rasa rempahnya. Tapi x bermakna pes2 laksa yg lain tu x sedap ye. Sedap tak sedap ni sebenarnya terlalu subjektif. Sedap pd tekak kita tp x sedap pd tekak org lain. Semuanya b'gantung pd citarasa masing2lah kan. :)

Biasanya kalau kehabisan stok perencah laksa ni, DJ akan buat pes sendiri..tu pun kalau larat. Tapi Alhamdulillah, sedap juga tau..mmg menepati citarasa DJ. Cuma bab2 nk merajinkan diri tu je yg payah sket...hehe. 

Oklah...laksa Srwk ni adalah menu yg dh lepas. Resepinya pun sebenarnya dah byk kali tayang. Tp saja2 nk buat promosi kot2 ada dlm kalangan pembaca di sini belum kenal lg atau belum pernah mencuba lg resepi masakan bumi Kenyalang ni kan. Kalau ada yg sudi nk cuba, bolehlah rujuk DI SINI ye. InsyaAllah resepinya lengkap dgn pes laksa (homemade), kuah, dan sambalnya sekali. Kalau dah ada pes yg instant tu jgnlah disimpan lama2 ye...marilah merajinkan diri...rugi kalau tak cuba...hehe.

perghhhhh!....sedapnyaaa!...kecur liurrr!

Terima kasih atas kunjungan anda semua....

10 comments:

Gee® said...

waaaa....nk udang

DJ Dayang said...

hehe...dah abih lorr...

izahdaut said...

lamaaaaaaa dah tak makan. skali makan bermangkuk2... memang sedap... kena cukup aksesori tu, fuhhh

DJ Dayang said...

btl tu izah...mmg dh lm x mkn. tu yg kepingin sgt tu...hehe. InsyaAllah...nanti2 kte gader2 mkn laksa Srwk k. ;)

Diana @ Melley Mey said...

akaaaak Dj.... terliur tgk tau... x perna lg buat sndiri.. huhuu... sedapnya tu tgk.... ada resipi pes lg.. suka2! nak buaaaat nnt.. masuk list dulu.. :).. n kalau guna pes ready made pasti byk kat swak kan akak... apa jenama yg paling best yer akak.. nak beli nnt masa p kuching n miri dec nie.. nak stock byk2.. ehhehehe

cahya indah said...

terliur..mana nak cari laksa sarawak pagi2 ni..huhu

ady said...
This comment has been removed by the author.
ady said...

as-salam
wow!terliurnya..npk sedap sangat laksa sarawak tu...

azizah@cutemamadelicacies said...

Assalam Dj, laksa ni memang sedap.. Pernah rasa skali je, sygnya di spura tk de jual pes laksa serawak. trima kasih share resepi dan juga pes sarawaknya.

lina_pg said...

waduh..ngancam tul laksa s'wak ni..nengokkan udang dok pose tergolek tuh lagilah tergoda.