Thursday, May 05, 2011

Pengat Labu


Waduuhhhh! Bukan main susah lagi nak upload gambar sejak pakai Celcom nih...boleh terlelap lg tu time tunggu loading...haihh!..dugaaaann!....apa2pun Alhamdulillah, lega rasanya dpt bersiaran lagi meskipun msh dlm percutian. Kalau ikutkan, masa ni sepatutnya DJ sudah pun berada di KL. Memandangkan msh ada hal yg perlu dibereskan lagi, maka, DJ tangguhkan sedikit masa lg utk balik ke tempat penghijrahan. Biasalah kan, kita hanya merancang, hanya Tuhan yg menentukan segala2nya. Yg penting, kita redha dan terima hakikat. Ada hikmah di sebalik kejadian yg menimpa. Mungkin msh ada yg tertanya2 ke mana menghilangnya tuan rumah selama ni...hehe. Sebenarnya ayahanda tersayang sedang sakit.  Dan baru2 ni makcik DJ pulak  sakit dan dimasukkan ke wad. Itulah antara penyebab utama DJ balik. Bersama2lah kita mendoakan kesihatan mereka. Semoga mereka cepat2 sembuh dan semoga Allah mempermudahkan segala urusan kami sekeluarga....amin. Terima kasih sekali lg diucapkan kpd rakan2 tlh sudi mendoakan kesejahteraan dan kesihatan kami sekeluarga...amin.

Phewwhh!...rindunyaaaaaaaaaaaaa!!....rasa nk menjerit sekuat2 hati!! Dalam kesibukan ini, sempat juga DJ on9. Mana kan tidak, dah 3 minggu tak update resepi oiii....alahai mmg terasa jauh ketinggalan... byk juga yg tak terkejar..maksud DJ, DJ x sempat nk terjah semua blog rakan2 yg lain. Minta maaf sgt2 tak dpt nak respon terutama yg tlh mencuba resepi2 dari DapurKu SaYang. Disebabkan masalah line internet yg sentiasa merah dan kuning tu lah yg membantutkan usaha utk BW. Kdg2 DJ sempat jenguk skjp tp tak dpt nk tinggalkan komen. Harap2 fahamlah yer. InsyaAllah, dah balik KL nanti DJ akan menjengah ke blog rakan2 pulak.

Oklah, entri kali ni, DJ hanya sempat upload gambar2 pengat labu ni jer dulu. Sebenarnya, ada byk lg gambar yg terdahulu(sepanjang percutian) x sempat nak dibuat entri sb terlalu byk..nak upload pun bukan main susah lg. Sabar jelah dulu eh.

Pengat labu ni adalah hasil air tangan bonda tersayang. Buat masa cuti/Labour Day tempoh hari. Setiap kali ada special day, family DJ pasti akan buat mini gathering. Tak sah kalau tak panggang ikan, BBQ dsbnya. Kali ni buat yg simple2 jer spt pengat labu, ikan panggang, udg harimau rebus campur belimbing buluh, sambal kicap, linut dan sambal belimbing buluh, ayam goreng berempah, buah2an koktel berkuah dan apa lagi eh...dah tak ingat...cepat bebeno lupa..heheh. 

Pengat labu ni mmg sedap sgt!....dimasak dgn campuran gula apong...waduh2, mmg mengancamlah rasanya. Masakan bonda dah pastinya sedap kan....resepinya pun teramat mudah. Jom layan dulu! Terima kasih sudi singgah ke DapurKu SaYang.

Pengat Labu 

bahan-bahan : tiada sukatan
  • Buah labu secukupnya (dipotong kiub)
  • Santan cair secukupnya
  • Santan pekat secukupnya
  • Gula apong secukup rasa (boleh juga guna gula melaka)
  • Sedikit garam
  • Daun pandan (disimpul)
Cara-cara : Satukan gula apong, santan cair, labu dan daun pandan di dalam periuk. Jerangkan dengan api perlahan. Kacau sentiasa. Kemudian masukkan santan pekat dan sedikit garam. Kacau lagi hingga labu sudah mulai lembut. Tutupkan api dan hidangkan panas-panas. 

27 comments:

Peri PiA said...

sys dj!!miss u

nak sikit..terliur dah ni ;D

DJ Dayang said...

miss u too, pia :)

hehe... pengat dh jd kenangan :D

CT Delima said...

Assalamulaikum dayang

memang rindu banget sehhh. Bila nak balik ni, asik dok kampung jer meh balik KL jom, kak ct tunggu kat airport ehh.. hehehehe

kak ct ni suka makan pengat. kalau buat minum petang pun sedap. tak kira esok lusa nak gak buat pengat. tak ada labu, luncai pun jadi lah buat masak.. hahaha.

sweetazezah said...

salam..puan dayang..wal0p0n kita xpenah bertentang mata,namun daku tebalkan jugek muka daku ini untuk bertanya sesuatu padamu..huhu..sudikah kiranye dirimu membelikan untuk daku sebotol kaler ijo brand kopoe2 tu?tnye je,klu xdpt,xpo..daku bertanye saje..huhu..

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

hmmm...sekali sekala wat pengat best gak..

Zaliedana said...

Assalam kak,rindulah kat akak..Duk tggu resepi eggles nih..Kak moga ayah akak cepat sembuh ya..Btw,pengat tuh nmpk sedap sgt..

Sue's said...

Hai Kak DJ... sy pun syuke pengat2 ni...tapi nak tanya ni LINUT tu hape? :)

fuzidss said...

aduhhh sedapnya ini

lina_pg said...

semoga ayah DJ cepat sembuh ya..setel dulu mana yg penting,dah setel suma jgn lupa update rcp2 yg mabeles tau..

pstt..bak la semangkuk pengat labu tu..nmph sedap tu

Naz said...

Assallamualaikum kak Dj..

Jemput dtg umah Naz ye..Ada sesuatu untuk akak.. http://ovenkecil.blogspot.com/2011/05/giveaway-from-moscow-by-miszlullaby.html

DJ Dayang said...

@CT Delima
w'salam kak CT,

whaaa! terharunya ade org nk tunggu kat airport nanti..jgn lupe bentang red carpet n munge skali tau...heheh..

kte pun rindu kat akak..nak balik dah ni..sabar menanti yer... :)

DJ Dayang said...

@sweetazezah

w'salam...

laa..xyah ler malu2..segan2 xper...hehe

Pandan paste skrg ni dh ade stoknya kat Kedai Bagus. Tp xper, nanti dyg belikan eh. Jgn lupe emelkan alamat rmh yer. tq

DJ Dayang said...

>>Nazrah Bakery

btl tu...skali skala buat mmg best!

DJ Dayang said...

@Zaliedana

w'salam...

miss u too...balik kl nanti akak share resepi yer...InsyaAllah..

trm ksh sudi mendoakan kesihatan ayah akak..semoga dimakbulkan...amin...

DJ Dayang said...

@Sue's

hai...

linut tu sejenis makanan yg dibuat dp tepung. nanti akak buat entrinya kalau line dah ok. tq sudi singgah...

Wattie said...

Assalamualaikum Dayang,
selamat bersiaran kembali

DJ Dayang said...

@fuzidss
mmg sedaaaaaap!...hehe

DJ Dayang said...

@lina_pg

tq lina....amin..amin.
dah hampir settle dah stkt ni..Alhamdulillah..dah nak balik pun..heheh

miss u dear! nak bg pengat tp dh habir lorr...hehe

DJ Dayang said...

@Naz

w'salam...

o yer ker?...tq2...nanti akak dtg umah yer... :)

DJ Dayang said...

@Wattie

w'salam...

trm ksh byk2 yer..InsyaAllah...semangat pun dh ade dah ni...hehe

Kak Sam said...

Hari tu teringin sangat nak buat. tapi tak berkesempatan. DJ ada lagi tak?

Adnazthie said...

Assalam DJ,

Harap semuanya akan pulih seperti sediakala. Semoga ayahanda dan makcik DJ akan cepat sembuh.

MamaIeta said...

salam. masuk sagu ok tak?

ziey said...

jemput singgah blog ziey.

Deliah's Deli said...

mmm sedap..cm terasa2 pengat di kat tekak..:p~

*slmt hr ibu! :)

K.Nor said...

dayang, rindu!!! cpt balik ya.. :)

smoga dua org tersayang tu cepat sembuh.. aminn

y@t said...

dh teliur nie...klu nk pengat ubi pun lebih kurang kan...