Sunday, March 20, 2011

Udang Mentega Berempah

Assalamualaikum dan selamat sejahtera...

Semalam tak sempat nak online lama2. Macam biasalah kan...urusan keluarga lebih penting dan sentiasa diutamakan. Bukan nak kata blogging tak penting, penting jugak. Tapi penting lagi famili...hihik. Apalah aku ni. asyik ulang benda yg sama jek...dah tak ada idea la tuu...buat temulawak plak dah...eheh...

Cerita puding tak abih lagi tu...ramai gak yg mintak resepi puding roti yang semalam tu. Untuk makluman, resepi dah update yer. Sila2lah cuba jika sudi. Lebih kurang sama dengan resepi kak Rosaliza tp sudah diadaptasikan ke dalam versi sendiri mengikut citarasa anak-anak...bkn mama dia org yer...hehe. To kak Rosaliza, thanks yer sb sudi bagi idea. Nak tengok resepi asal kak liza, boleh KLIK DI SINI. Tak lupa juga buat HaSue krn sudi bagi idea serta tip buat gula hangus. Sila KLIK DI SINI. Haa..sesiapa yg tak pernah lg buat gula hangus aka karamel, sila2lah rujuk kat sana yer. semoga dapat membantu.

Terima kasih juga kpd yg sudi tinggalkan komen meskipun tuan rumah senyap seketika...tq2...sayang u all!

Hari ni masak ikan siakap tp lom buat lagi...ahaks...jadi, sila layan dululah udang mentega berempah ni. Menu malam tadi. Memang sedap tau. Sekali sekala makan udg tak apalah kan...tp DJ ni sememangnya penggemar udg esp udg galah. Tapi kan mana nk cekau udg jenis tu kat area KL ni??...ssh nk dpt woo...rindu serindu2nyaa....

Last2 dapat udg saiz 'S' jer. Cukuplah utk dijadikan santapan malam tadi. Ok jom layan resepinya. Sedaaaapp!

Udang Mentega Berempah

bahan-bahan :
  • 200-300 g udang (dibersihkan dan digoreng sehingga masak)
  • 1 biji telur
  • 5 biji cili padi (dihiris)
  • 1/2 cawan susu cair
  • 1-2 tangkai daun kari
  • 50 g butter
  • 1 sk serbuk kari ikan
  • 3 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1/2 inci halia (dicincang)
  • sedikit garam dan gula
Cara-cara :
  1. Cairkan mentega. Tumis bawang putih, halia, daun kari dan cili padi hingga wangi. Kemudian masukkan serbuk kari. Tumis lagi hingga garing. 
  2. Masukkan susu cair, garam dan gula secukup rasa. 
  3. Pecahkan telur ke dalamnya dan kacau rata-rata. Kemudian, masukkan udang. Gaul-gaulkan sebati.
  4. Angkat dan hidangkan bersama nasi putih. 

Sangat menyelerakan!

Antara hidangan yang dah lepas : Strawberry Cream Pie, Pavlova, Ayam Kicap Pekat dan Kuih Lopes. Entri akan menyusul kemudian.


4 comments:

siti norlaili yusof said...

sedapnye...harus mencuba resipi ini nanti. terima kasih kongsi resipi..:)

Mas said...

wahhh..sedapnya udang tu...
menu2 lain pun best..rajinn akak masak...

DJ Dayang said...

@siti norlaili yusof

sama2...selamat mencube yer. pasti berbaloi... :)

DJ Dayang said...

@Mas
tq mas, mas pun ape kurangnya...menu2 semua sedap...mas pun rajin masak...hehe