Sunday, March 27, 2011

Tauhu Goreng Sos Cili

Assalamualaikum dan selamat sejahtera....

Kembali bersiaran....rindu plak rasanya nk tulis entri. Semalam tak sempat nk update apa2. Hari ni Alhamdulillah...dapat update 1 entri pun jadilah kan meskipun ada lagi yg sedang berbaris di belakang sana...hehe. Kadang2 tu bila dah upload gambar, idea plak tetiba jadi 'blank'. Last2...save jelah dulu...hehe.

Oklah, tak nak ckp memanjang...jom layan dulu tauhu goreng nih. Sedap dicecah dgn sos cilinya itu. Kalau ada sotong kering tumbuk atau dlm bahasa Sarawaknya "suntung tutok", mmg pergghhh...sedaappp! Sgt sesuailah dimakan dgn sos cili nih...aduhh! kecur liur!!...


Resepi Tauhu Goreng Sos Cili


bahan-bahan : Tauhu Goreng
  • Tauhu secukupnya (dipotong dua)
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 1/4 cawan air atau secukupnya
  • 1 biji telur 
  • 1 sudu besar marjerin
  • sedikit garam dan lada sulah
Cara-cara :
  1. Bersihkan tauhu.
  2. Sediakan minyak untuk goreng terendam.
  3. Satukan kesemua bahan di atas kecuali tauhu dan kacau/kisar hingga sebati.
  4. Setelah minyak cukup panas, celupkan tauhu ke dalam batter tadi dan gorenglah hingga keemasan.
  5. Setelah masak, angkat dan toskan. Potong lagi kecil-kecil jika suka.
bahan Sos :
  • 1-2 sudu makan cili giling/cili kisar
  • 1/3 cawan gula pasir
  • 4 ulas bawang putih
  • 3/4 cawan air
  • 2 sudu kecil cuka
  • sedikit garam
  • kacang tanah kisar secukupnya
Cara-cara :
  1. Kisar semua bahan kecuali kacang tanah hingga lumat.
  2. Kemudian didihkan sebentar dan kacau sebati.
  3. Angkat dan taburkan dengan kacang tanah kisar.
  4. Hidangkan bersama tauhu tadi. 
** sesuai dihidangkan bila-bila masa sahaja.


13 comments:

Sofea said...

dayang..Teliur lak tgk tauhu grg ptg2 mcm nii..

Mama Hawa/Mama Nani said...

nak ngendeng tauhu grg sos cili dj ptg2 nih :P yum3x

dZana said...

waduhhh.. sedapnya dayang......

DJ Dayang said...

@Sofea
hehe..kte pun terliur gak tengok tauhu dlm gambar..rs cam x puas mkn jek..huhu...agaknya kene buat lagi ler kot...hehe

DJ Dayang said...

@Mama Hawa/Mama Nani

hehe...silakan yer..tauhu goreng ni mmg menyelerakan...trm ksh sudi singgah... :)

DJ Dayang said...

@dZana
mmg sedap sgt sampai lupe dunia jap...haha

lina_pg said...

DJ ada lagi tak tu?anto la sini sepinggan.Sedap tu..kalau tak cukup,kite tambah ngan cucuq udang ngee..

Bee said...

dayang, tauhu goreng camni mmg laju kat rumah kbee..anak2 mmg suka ratah je..!!!

Naz said...

Aduh2x.. sedapnya nampak tauhu tu.. yummy2x..
Dj, naz dah buat apple crumble tu..Sedaplaaaa.. Ikut lebih kurang resepi Dj...Tokok tambah sikit jer..

DJ Dayang said...

@lina_pg

huhu..nak anto kat lina dh abih ler pulak sb kt umh ni semua suke mkn tauhu..slalu jer berebut2...haha

DJ Dayang said...

@Bee

samalah dgn anak2 kte ni..mama dia pun suka meratah tauhu...haha

DJ Dayang said...

@Naz

dah buat apple crumble yer..bl nk anto sebekas kat kte ni??...hehe. anyway, thanks 4 trying ya... :)

ma'chiks said...

ngancam tahu goreng tu..mesti best ratah2 cicah, adusss.