Tuesday, March 29, 2011

Kerabu Seafood ... luahan hati saya

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua....

Apa khabar wahai rakan-rakan bloggers, adik, kakak, abang, makcik dan pakcik yang berkunjung ke sini??...harap2 kesemuanya sihat2 belaka yer. Seperti biasa, tuan rumah sangat2 menghargai setiap kunjungan anda, tak kesahlah yang baru ker yang lama ker, siapa2 jer...terima kasih tak terhingga...sesungguhnya saya sbg mem punya dapur ni hanyalah wanita biasa, seorang ibu yg ingin membuka blog masakan sendiri semata-mata untuk rujukan anak2 pd masa akan datang dan secara tak langsung ilmu yang sedikit ini dapat dikongsikan bersama kpd sesiapa shj yang sudi. Saya bukanlah seorang chef atau pakar atau org yang tau serba serbi tentang dunia masakan. In fact, i'm still learning. Semuanya memerlukan kesungguhan dan kesabaran. Mungkin tak semua resepi di sini dapat memenuhi selera dan citarasa anda. Sebabnya ialah apa yang saya masak, itulah selera kami sekeluarga dan itulah saya nak tulis di sini dengan rasa gembira. Saya tak dapat nak puaskan selera orang luar. Siapalah saya ni kan...hehe. I'm not a superwoman and i'm not perfect!...SeSiapa nak ikut resepi saya, silakan, saya sgt mengalu2kannya. Sesiapa yang yang dah cuba resepinya, Alhamdulillah, terima kasih banyak2. Sesiapa yg tak suka atau tak sudi, saya tak paksa, terpulanglah kpd diri masing2. Saya tak pernah susahkan orang...nak cuba resepi, silakan, tak nak cuba, tak apalah kan...tapi tak perlulah nak sindir2 atau berkias2..Oopps! siapa makan cili padi mestilah rasa pedas kan, bukan cili bodo yer, kalau cili bodo, dia takkan terasa pedasnya...hehe. Itulah lumrah manusia. Dah dua tahun saya buka blog ini, jangan fikir tak ada yg tak sakit hati atau tak perli saya mcm2 yer. 
Sepanjang 3 bulan pertama saya berblogging, dah ada yg cakap saya cilok gambar masak dan tepek di blog saya, mana buktinya, ada?? setahu saya, orang cilok gambar2 di dapur saya ni ngan entri2 saya sekali adalah...haha. itupun saya diam dan sabar jer. Orang kata blog saya suram pun saya masih boleh tersenyum sb saya anggap itu semua cabaran. Why should i susah hati. Benda tu tak penting bg saya. Ada byk lagi perkara lain yg lbh penting dp memikirkan perkara ni. Tapi biarlah ini last luahan saya yer. Tak nak jadi big issue lak.

Maafkan saya jika ada yg terasa hati dengan kekasaran bahasa yg saya gunakan. Lepas ni off the record. Cuma satu jer saya mintak anda faham, saya bukanlah chef atau pakar masakan. Masakan saya msh banyak kekurangannya. Setakat ni saya dapat respon yang baik daripada pembaca yg dah mencuba resepi2 kepunyaan saya. Saya bersyukur sgt2. Saya tak kisah jika ada yg ingin  mengubahsuai resepi saya. Saya pun belajar mencipta resepi sendiri setelah mentelaah buku2 masakan dan sumber2 dari internet. Selebihnya practise practise practise. Mana ada orang boleh buat resepi sendiri jika dia tak belajar...betul tak??..Sebenarnya, resepi pun boleh diimprovisasikan mengikut selera dan citarasa sendiri, bukannya ikut selera si empunya resepi tu. Apalah yg susah sgt kan...be creative!. Tapi ok juga sekali sekala cuba resepi tu tanpa adjust apa2. Lepas tu bolehlah kita menilai ok ker tak ok, kena ker tak dengan selera anak tekak masing2. Kalau ok, oklah, kalau tak ok, next time boleh adjust. Proses memasak ni adalah pembelajaran berterusan. Takkan brenti setakat ni jer. Okay??...harap maklumlah yer. Saya ni tak pandai nak menyusun kata, jadi sekali lagi saya minta maaf banyak2 jika ada yang terasa dan terguris hati.

Mesti ada yg tertanya2 mengapa tetiba jer dayangjack meluah perasaan sebegini dalam entri kerabu seafood ni kan....heheh. Takper, itulah kali pertama dan harap2 kali yg terakhir saya luahkan apa yang dipendam selama ni. Yang dah lepas, biarlah berlalu. Tak syok jika ada permusuhan. Saya maafkan kpd yang mengutuk serta menghina saya. Terima kasih segala2nya. 

Oklah, penat dah menaip nih...hehe. Jom layan kerabu campur2 main belasah jer ni. Ingatkan nk buat umai jer ari ni tapi dah lama dah tak buat kerabu. Mmg teringin sgt nak makan. Time nak hiris bahan2 ni tadi pun dah kecur liur dah...mmg dah tak sabar dah tu...hehe. 


Inilah resepi campak2nya yer. Tapi Alhamdulillah, sangat menepati seleraku.....entri kek hijau akan terjawab lepas entri ni...hehe. TQ.

Kerabu Seafood
  • udang dan sotong secukupnya (dibersihkan dan dicelur dgn air mendidih, angkat dan toskan)
  • 1 cm halia dan lengkuas (diketuk)
  • 1 ulas bawang putih (dicincang)
  • 2 batang serai (dihiris)
  • 1 biji tomato (dibuang biji dan dihiris dadu kecil)
  • 1 biji epal hijau (dihiris dadu kecil)
  • sedikit kacang panjang (dihiris kecil)
  • 5 biji cili api (dihiris kecil) - boleh tambah jika tak cukup pedas
  • 1 labu bawang besar (dihiris dadu)
  • sedikit bunga kantan (dimayang)
  • 1 sudu makan sos cili
  • 1/2 sudu makan sos ikan
  • 1 sudu makan cuka
  • 1 biji limau nipis (diambil jusnya)
  • 1 biji limau kasturi (diambil jusnya)
  • 1 biji cili merah (dihiris)
  • sedikit garam dan gula
Cara-cara :
Gaulkan semua bahan di atas dgn udang dan sejukkan terlebih dahulu sebelum dihidangkan.


17 comments:

Peri PiA said...

sys,saba ye xoxo

love ur blog n ur cooking

DJ Dayang said...

trm ksh pia, lepas tulis entri tadi, akak dah malas ingat apa2...don't worry...be happy... :)

izahdaut said...

kak dayang..
bior kan deme..
saya tetap pengunjung setia dan penyelongkar setia blog kak dayang neh..
diorang tu dengki la tu..kan kan kan

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

loorr.. sapa plak yg buat adik akak ni tersentuh hati ni... nak kena babab tuh!

sebenarnya.. pagi tadi akak pun dpt satu komen dari seseorang (tak bg link pulak tuh) komplen akak kerap masukkan resepi apam. pastu siap kata lain kali masukkanlah resepi yg mencabar sikit.. amboi amboi.. dia ingat kita berblog ni nak berlumba2 tunjuk handal agaknya.. padahal kita buka blog sekadar nak abadikan resepi yg pernah dicuba untuk rujukan sendiri akan dtg & utk anak2 serta kwn2 yang teringin nak mencuba. hmm.. dia main sedap rasa je nak cabar2 kita suruh masukkan resepi hebat2.. ingat kita ni pakar masakan? chef? sabar jelahh...

DJ Dayang said...

@izahdaut
tq izah...mungkin perasaan ni akan lega bl izah bwk muffin skali...ekeke..just kidding...

ok ler tu, kiranya dah lega habis dah nih...hehe..

Zaliedana said...

Assalam Kak dayang,dah namanya manusia mmg xda yg perfect kak,gpong kita mmg xblh nak puaskan hati semua org,lantak la kat sibusuk hati tuh nak kata apa,yg penting,Saya suka semua resepi sempoi akak n suka masuk dapo akak..
Kak madihaa,blog sendiri lantak la nak masuk semuanya resepi apam pong kan,Yg pasti sbb nmpak apam kat blog akak lah sy wat pertama kali wat apam n mnjadi feberet hubby,Sry kak dj mncelah ckit..Pstt akak dah xsabar tggu n3 kek hijau ittew,kale feberet tuh..

DJ Dayang said...

@MaDiHaA a.k.a Ratna
hahaha...babab kak, babab...nanti dyg tolong dodoikan skali...hahaha...

entahlah kak, bkn sekali ni jer terkena, dh byk kali dah...tp dyg ni jenis mls nk jwb menjawab. dyg ban kan aje IP nya then delete emel dan report spam, dah. cume kali ni mmg benar2 rasa nk meluah prasaan sb smlm ade org hantar emel virus kat dyg dgn menyamar nama org lain. i thot it was one of the readers. bila bukak jer emel tu terus virus tu spread kat semua system. tu yg ilang mood nk update entri smlm...dyg dok cuci2 komputer ler smlm tu..sblm2 ni pun ade gak yg cube2 nk hack blog ni tp nasib baik dyg cepat2 tkr password. entahlah, dugaaaannn!

akak pun bersabar yer...mmg ssh nk puaskan hati org. padahal ini adalah blog masak2 bkn rasmi..hehe...rambut sama hitam tp hati lain2

DJ Dayang said...

@Zaliedana

w'salam

trm ksh yer atas keprihatinan dan sokongan zaliedana dan rakan2 yg lain.

stkt ni Alhamdulillah, akak bersabar jer...kalau tak, sedari dulu lagi akak dh tutup blog atau x aktifkan blog. Yang menyokong serta yg follow akak sana sini sinun nilah yg menjadi kekuatan akak utk terus berkarya...tqvm

HaSue said...

huhuu..kenak juak org ya smpey cmya juak skali jelesnya eh...ktk sbr jak byk2 k..ada hikmah semua ya..

part gamba diculik sekali ngan entri kmk pun pnh kenak..tp dendiam jak...sabar jak ati..huhuuu

HaSue said...

lupak nk madah tek..tang nyaman jak rupa sotong ktk yaa eh.saiz gamba pun besar jak..puas ati nangga..ktk adjudt kat html kah size nya tek? ktk makey kamera apa tek owh..byk tanyak gik kmk aritok..hahasconqui

tun_telani said...

ayoo.. teruknyer. siap sent virus! knp sgt x bermoral org tuh. macam2 jenis manusia ada rupan2nya kt dunia ni. tun baru lg masak2 nih, so xpenah mengalami. agak2 sure depress (tun ni cepat melatah sket..).. mmg bagus kongsi kt sini, xlah stress sorang2. tun blh bg sokongan moral je. chaiyok2!! tun duk baca blog akak dr sblm tun stat aktof blog lagi. lama duk diam2 b4 berani tulis komen. hihi..

ps: huh, dh duduk kt nk 4bulan duk sarawak nih, satu ape yg kak hasue tulis pon tun x paham. kui kui..

Mas said...

akak...
pedulikan org2 macam tu....
tak de keje la tu....
pas tu mengacau orang.....
hisss..tak pahamm betul..

apa pun tetap ada ramai yang sentiasa menyokong kak dayang...
org2 macam tu cuma segelintir jer....
Dapurku Sayang tetapppp dihati Mas...
maceh sudi kongsi resepi2 akak yang sangat best tu....
sudi2 la kongsi resepi2 baru yer kak....
sayangg akak...

madam j said...

Slm. Blog yg canggih ada mcm2 resepi mcm ni pn ada yg kutuk. Agaknya blog sy yg super duper simple tu mst lg teruk kena kutuk kan....Sian sy...huhuhu. Anyway sy suka blog awk. Cerah mata n nmpk clean aje.:)

MeknaBlog said...

Kak Dj. Sabar yea.Abaikan je manusia2 macam tu. Doa semoga Allah bg petunjuk kat diorang. Yang penting Nawaitu kita. Semoga Allah memberi rahmat dan berkat kepada akak sbb berkongsi ilmu kat cni..

Ezadlieza said...

salam dayang...aduhaiiii...kenapalah ada org camtu yer...pelik sungguh...tp kan dayang pedulikan la org yg mcm tu yer...byk2 bersabar janji niat kita ikhlas utk berkongsi segalanya tentang masakan..lieza pun suka intai2 dapur dayang ni sejak dulu2 lg..walau apa pun teruskan ler berlogging tau...jgn stop2..nanti hilang meriah...

♥LOVE2COOK♥ said...

Critism always around kak. We'll take the good ones only..

I simply don't care about others who just like to critic other's good work. Pure jealousy, nothing than that.

You carry on dear...WE shall carry on! hehehe ;)

Nieza said...

sabar jer lah kak..dugaan dan cabaranlah tu...blog akak ni kira dh hebatlah kalau nk compare ngan blog saya tu kan tapi ada juga yg tak puas ati susahlah juga...jgn dilayan lah kak teruskan yer berkongsi resepi.