Monday, November 01, 2010

Cornflake Madu Pedas


Dah lama simpan cornflake ni...time raya ari tu lah. Masih ada tinggal sekotak lagi. Hari ni buat yg pedas2 sket. Barulah best! Resepi spontan jer ni yer. Tapi mmg sedap dan asyik meratah jer ni...hehe.


Layan je dulu ek...nanti tulis resepinya....nak ratah dulu sampai habis...hahaha. Mesti ada yg kata, 'tak aci'...hehe

UPDated :

Resepi Cornflake Madu Pedas (my style)

bahan-bahan :
  • 4-5 cawan cornflake
  • 2-3 sb cili giling
  • 5 ulas bawang merah (ditumbuk)
  • 2 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 3-4 sb madu (dibancuh dgn sedikit air)
  • sedikit garam
  • 1 sudu makan gula
  • 2 sb mentega
  • 2 sb minyak bijan (minyak masak pun boleh)
  • sedikit bijan bakar (optional)
Cara-cara :
  1. Panaskan minyak dan cairkan mentega. Tumis bahan2 tumbuk hingga wangi. Kemudian masukkan cili giling dan tumis lagi hingga garing.
  2. Masukkan madu, garam dan gula. Kacau lagi hingga sebati.
  3. Barulah dimasukkan cornflake tadi. Gaul2kan hingga rata. 
  4. Tutupkan api. Gaulkan pula dgn bijan bakar jika suka. Hidangkan.
  5. Jika nak lebihkan rangup, bakar sekejap selama 6-7 minit di dlm oven. 

14 comments:

Mas said...

wah kak, sedap ni rasa manis pedas....mas suka, cepat kak letak resipinya..

dayang_jack said...

mas, jap lg akak tulis ek. nk siang ikan jap utk dinner....tq singgah

matahatijiwa said...

salam kak...uihh,,samalah saya ni kak..tak sabar nak mintak resipi..cornflakes ada sekotak kat kg tu...bleh buat time cuti deepavali nanti..hehe

izahdaut said...

eeeeeeeeee,,....kak dayang nih..slalu je cam ni...gerammm

Watierman, rmanbkr said...

Salam Dayang.....dok melangut kat tingkap dapur dah ni!!!

dayang_jack said...

@matahatijiwa

hehe..dah tulis dah...slmt mencube ek. tq

dayang_jack said...

@izahdaut

alamak! cabut lariiii!!...hehe

ala ciannya....akak slalu camtu kan...saje je nk bg izah tertunggu2...hihik

dayang_jack said...

@Watierman, rmanbkr

w'salam kak...la, masuk ler, hujan kat luar tuu..meh kita minum tea jap... ;)

Wanieyra said...

hari raya hari tu, ira ada makan rumah kawan. katanya order dari serawak. Cornflake ni dia campur ikan bilis dan kacang. sedap betul...

dayang_jack said...

sedap tuu...leh pelbagaikan bhn2nya. thanks.

HomeKreation said...

Wah, best nya ni. Along baru je abiskan satu tupperware.... kawan yg kasi, tiap2 thn raya dia buatkan utk along.

anymz said...

salam DJ,raya tu hari ada org bg hadiah cornflake serupa ni..memang sedap.rasa manis.pedas,tapi dia ada kacang instead of bijan..
thnx for the recipe ya..

yusparisa said...

aa, sy pernah wat, resipi mak masa duk brunei, cornflakes ni campur bilis & kacang yg digoreng..sedap..

azizahamin said...

salam dayang..
hari ni first time buat tak jadik..benyek wpun bakar dalam oven.. nanti nak cuba lagi..sampai jadik.. sampai rangup..