Wednesday, October 27, 2010

Cucur Nasi Ikan Bilis


Salam...

Rasa mcm dah lama lak tak jenguk rumah ni...hehe. Minta maaflah yer, tuan rumah asyik2 menghilangkan diri jer ni. Now u see now u don't...hehe. Waduhh!...ramai gak yg dok tunggu2 akan resepi ciskek tu ekk..hmm..kena sabar dulu...wait2 ha...InsyaAllah lepas entri ni, dyg akan update resepi ciskek tu pulak. 

Pagi tadi, dgn penuh semangat dyg buatkan cucur nasi ikan bilis utk sarapan memandangkan lebihan nasi yg dimasak mlm tadi msh ada lagi...kebetulan nampak menu ni di rumah izah (thanks izah, akak terskodeng resepi cucur ikan bilis di rumahmu tadi...hehe). Hasilnya mmg bestlah!..sedap sgt2!...betul! Siapa yg belum cuba, kena cuba resepi ni. Terima kasih juga buat Yatie krn sudi berkongsi resepi cucur nasi yg sungguh sedap dan lembut. Dyg buat 1/2 adunan je dp resepi asal. Cukuplah utk makan kami bertiga. Hubby lak outstation. Apa2pun, Alhamdulillah, anak2 suka sangat. Dyg cnp resepinya di sini yer. TQ. Lain kali boleh buat lagi. 



Bahan-Bahan
  • 2 cwn nasi (DJ letak 1 cawan)
  • 2 cwn air (DJ letak 1 cawan)
  • 1 biji bwg besar (DJ letak 1/2 labu)
  • 2 biji bwg putih (DJ letak 1 ulas)
  • 1/2 cwn ikan bilis (DJ letak segenggam)
  • 2 1/2 cwn tepung gandum (DJ letak 1 cawan)
  • 1 biji lada besar dihiris nipis (jika suka) - tak letak
  • Daun sup/bawang (di hiris halus)
  • sedikit garam
  • Minyak untuk mengoreng
  • sedikit serbuk cili (DJ tambah)
  • sedikit serbuk kunyit (DJ tambah)
Cara Membuatnya
  1. Blend nasi bersama air, masukkan sekali ikan bilis, bwg putih dan bwg besar...kisar sebati.
  2. Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
  3. Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati.
  4. Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
  5. Saya gunakan tangan saja utk men=jemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah. Selamat Mencuba...

10 comments:

Siti Indrawati said...

Salam kak DJ..saya selalu jenguk rumah cari lauk hehehe..samalah saya pun buat cucur ni stgh adunan,almaklumlah tinggal ber4 ngn anak2,en suami pun outstation..

izahdaut said...

kak dayang..gimme 5 lah!! sama sarapan kite ek..sedap kan..pandai mak kak yatie cipta cucur nasi.takk le rugi nasi walau pun secawan.setengah adunan pun dah banyak kan

anymz said...

aiikkkk?da sampai sini pulak cucur nih..mmm...sedap2 nampak nya tu..debab2 pulak tu..hehe...ada lagi?nak sikit..:)

Mas said...

sedapnya cucur...mas suka...

salju said...

sarapan kite sama la..hehe memang bes cucur ni..

dayang_jack said...

@Siti Indrawati

w'salam...o samalah kita ni kan...hehe. hehe sbnrnya ari tu lg rasa nk buat tp asyik tertangguh jer.tu yg plan buat ari ni. tup2 ramai gak buat menu yg sama...hehe. mmg best!

trm ksh yer sudi singgah.

dayang_jack said...

@izahdaut

ok cepat2 give me 10...heheh...
mmg sedap cucur ni...1/2 adunan jer pun dh byk...

dayang_jack said...

@anymz

hehe...x sangka ek diam2 sampai sini..hehe. udah abis la yang oii...kte pun hanya sempat makan 3-4 ketul jek..huhu

dayang_jack said...

@Mas

buatlah mas...mmg best!

dayang_jack said...

@salju

tu ler kan..ari ni ramai yg buat menu sama...cam berjanji lak...hehe