Monday, May 03, 2010

Spinach Fatayer



Ahlan! Ahlan! Wasahlan!.. Sobahul khair! Kaifa halukum??....al yaum, ana bi khair..alhamdulillah....ana di padang pasir la....uridu an akul fatayer bayam la...masyaAllah...banyak sedap la....apa2 saja la....hahaha...dah lm x cakap arab, berbelit2 lidah ni nk menyebut..grammar pun tunggang terbalik...jangan marah yer, cikgu bahasa....hehe.


Pernah makan tak Spinach Fatayer ni??...inilah salah satu sajian popular org2 Arab. 'Fatayer' (فطاير) ialah sejenis pastri atau dikenali sbg pai yg diisi dgn inti bayam  atau keju. Kulitnya seakan2 kulit karipap tetapi berbeza dari segi rasa dan teksturnya. Makanan ni mmg sesuailah utk para vegetarian atau sesiapa shj yg ingin mengamalkan pemakanan yg sihat dan berkhasiat.

Oklah, nak tau mcm mana nak buat Spinach fatayer ni step by step?? meh kita terjah dapur yg sorang ni. KLIK DI SINI. Dari semlam lagi dok skodeng dapur dia. Cantik fatayer yg dia buat.  Resepi filling ambik dari dapur dia tetapi sudah diadaptasikan mengikut versi sendiri sb ada bahan2nya tak ada kat dapur dyg.  Manakala, resepi kulit pastrinya dyg guna resepi roti pita sb bahan2nya lbh kurang sama ngan  fatayer . Ada kesilapan teknik sket time nk mengelim. Apa2pun, rasa fatayer ni tetap tak jauh beza. Walaupun ringkas tetapi boleh tahan sedapnya. Nak buat utk breakfast pun boleh, nak buat minum petang lagilah ok. Kenyang makan sekeping....hehe.

Jom makan! laziizun jiddan2!!.... :D

Versi fatayer terlebih kembang...hehe...nanti nak buat lagi...sedap nih!

8 comments:

Datin El said...

MasyaAllah DJ..ana mmg sukalah masakan ala2 arab gini...berair mulut..hishhhhhhh.

Sari Yusa Ibrahim said...

Ahlan Wasahlan.. MasyaAllah.. nmpk sedap.. mntak satu

dayang_jack said...

@Datin El
haa...kalo mcm tu jomlah kita makan sama2...resepinya pun mudah jer tu kalo nak try... ;)

dayang_jack said...

@Sari Yusa Ibrahim

shukran, ahlan wasahlan...anti mahu satu??? ana kasi satu...hehe...

izahdaut said...

wah..lazizun la..ana juga mahu satu la..sodap tu..makanan yg sihat..bleh try nih..tapi nak tau gak akak nyer versi..sumac tu apo kobondo nye

Yatie said...

Salam DJ, sedapnya..akak ada je resepi yg sedap2...best dtng sini tsu..

dayang_jack said...

@izahdaut

laziizun jiddan...hehe. ana boleh kasi ente satu tapi ente kena buat kofi arab satu utk ana..yumkin??...hehe...dh tulis resepinya tuu..cube tau...xyah pening2 ngn sumac (fruity tart flavor) tu...kalo ade, boleh campurkan sekali. Kalo xde xpe..

dayang_jack said...

@Yatie
w'salam...mmg sedap mkn hidangan arab ni..sekali sekala tukar selera best gak...nanti nak buat falafel n hommus lak...x tau bila lak tu...hehe