Tuesday, March 02, 2010

Mee Goreng ala Mee Kolok Goreng Sarawak



Hidangan malam ni, dyg buat mi goreng ringkas jer...ala2 mi kolok goreng gitu. Tak ada mi kolok, dyg guna mi segera. Nasib baiklah ada daging rebus dan sedikit isi ayam rebus. Daging tu sepatutnya nak dimasak  cara blackpepper mlm ni tapi entah kenapa terasa malas pulak. Anak2 dah makan nasik dgn lauk kegemaran dia orang. Hubby balik lambat sb ada meeting. Gerenti tak makan kat rumahlah tu. Yang kita ni pulak, tak tau nak makan apa. Finally, masak mi goreng macam ni. Dahlah ringkas, sedap pulak tu....

Di sini dayang sertakan resepinya sekali yer.

Bahan-bahan : 1-2 orang makan
  • 100 g mi kolok (dicelur dan dituskan) - mi sanggul @ mi segera pun boleh
  • sedikit hirisan daging/ayam (yg sudah direbus)
  • 1-2 sudu  makan cili kering kisar
  • 1 sudu makan serbuk maggie cukup rasa
  • 1 sudu makan kicap pekat
  • 1 biji telur
  • sedikit sawi
  • sedikit taugeh
  • garam jika perlu

Cara-cara :
  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis cili kering hingga garing.
  2. Masukkan daging/isi ayam dan kicap pekat. Gaulkan.
  3. Kemudian pecahkan telur dan kacau lagi. Boleh tambah kicap manis jika suka.
  4. Masukkan mi dan serbuk maggie. 
  5. Akhir sekali, masukkan garam(jika perlu), taugeh dan sawi. Gaulkan sekejap.
  6. Tutupkan api dan hidangkan.


8 comments:

myfuzzyworld said...

Salam tuan punye blog dan semua pembaca blog dayangjack,

Saya sangat memerlukan jasa baik anda semua utk participate dlm survey saya.

Disamping itu, anda juga berpeluang memenangi 4Gb Kingston Data Traveler atau 250GB Maxtor External Hard Disk.

Sila layari:
http://emilayusof.com/2010/01/blog-survey/

atau boleh terus ke:
http://www.surveygizmo.com/s/187637/blog-evaluation

TQVM
-zu-

fuzidss said...

Salam Dayang, my family memang minat sangat dengan mee ni.. InsyaAllah akan mencubanya

HALAMANKU said...

Salam..Kak DJ.. yummy syedap tu.. ni makan panas2 waktu mlm pastu vs air tembikai laici... wallah sedap tu... nak sepinggan kak..

K.Nor said...

aaaa......... mee!! nk sepinggan

dayang_jack said...

>>myfuzzyworld

w'salam...tuan rumah dh participate smlm...thanks 4 the invitation

dayang_jack said...

>>fuzidss

w'salam....o ye ker?...selamat mencube yer...moga2 kena dgn citarasa. tq

dayang_jack said...

>>erma
w'salam...dahaga akak bl erma sebut psl tembikai laici...huhu...mi kolok ni mmg sedap lebih2 lg dimakan time panas2...wallaa!!

dayang_jack said...

>>Kak Nor

wokeh...sepinggan siap!!!! :P :D