Monday, January 04, 2010

Kek Coklat Kukus IV



Salam....

Lega rasanya dapat jenguk umah ni. Sunyi sepi tak ada orang...namun dj berterima kasih atas kunjungan anda semua yg sentiasa silih berganti mungkin sekadar nak melawat, nak klik2 atau nak salin resepi(ada ker yg sudi??)...atau pun menunggu kemunculan n3 terbaru (ada ker tuu??..)...huhu...apa2pun, terima kasih banyak2 yer....setiap kunjungan anda pasti kuhargai.....

Cepat je masa berlalu kan...pejam celik pejam celik dah masuk hari ke-4 tahun 2010. Memang x terasa sgt pun sb 2-3 hari ni dj n hubby sedang sibuk menguruskan hal2 persekolahan anak2 lbh2 lg yg baru nak masuk alam persekolahan mcm si Danial, anak dj ni lah. Baru nak masuk tadika. Alhamdulillah, dia seronok sgt2 dan tak meragam. Kalau tak, mmg peninglah jadinya....hehe.

Oklah, penat gak hari ni mcm2 benda nak kena buat...nak bercerita kat sini pun rasa semput lak...huhu. Tak apalah, kita layan jelah n3 yang ada ni yer. Kek ni dj buat malam tadi. Baru habis deko bbrp jam yg lalu. Buat ala kadar je ni...tak adalah grand2...janji dapat tunaikan hajat anak2 ni sb mama dia dah lama tak buat kek coklat kukus....hehe.



Si putera bongsuku ini suka sgt makan topping coklat ni. Ada lebihan dlm periuk bagilah semua kat dia. Lagipun topping ni kurang manis dan tak pakai coklat masak pun. Sebaliknya guna pure cocoa je sbg bahan asasnya....tapi rasanya yg ada pahit2 sikit tu lah yg menjadi kegemaran si Danial.

Overall, kek ni mmg sedap, tak manis sgt dan sesuai dgn citarasa anak2. Resepinya akan ditulis nanti yer.


 R u readyyyyy? ...sapa dpt sambut kek sepotong ni, dia akan dpt seloyang kek Coklat lagi!...hahaha....sabar ajelah..... ;)

Update :

Kek Coklat Kukus IV

Bahan-bahan : loyang 6 inci.
Bahan A :
  • 200 g tepung gandum
  • 1 sk baking powder
  • 50 g serbuk koko
Bahan B :
  • 4 biji telur A 
  • 180 ml susu segar suam
  • 200 g gula pasir (dikisar halus)
  • 1 sk esen vanilla
Bahan C :
  • 100 g butter (dicairkan)
  • 4 sb susu pekat manis
Cara-cara :
  1. Bahan A diayak 2 kali. Ketepikan.
  2. Bahan B disatukan ke dalam mix bowl dan diputar hingga gebu. (high speed)
  3. Satukan bahan A dan B. Putar hingga sebati (low speed)
  4. Masukkan susu pekat dan putar lagi.
  5. Masukkan butter cair dan kacau perlahan-lahan dgn menggunakan senduk kayu atau spatula.
  6. Biarkan seketika (20 minit).
  7. Tuangkan adunan ke dalam loyang yg telah digriskan dgn mentega dan ditabur dgn sedikit tepung (seelok2nya loyang dilapik dgn kertas minyak). Tutup kemas loyang dgn kertas foil.
  8. Kukus selama 1 jam atau sehingga masak.
Untuk topping (my style) - anggaran
  • 250 ml susu segar
  • 100 g butter
  • 1 sk esen vanilla
  • 5 sb serbuk koko @ 150 g coklat masak
  • 70 g gula  (jika menggunakan coklat masak, tak perlu letak gula)
 Cara-cara : Cairkan kesemua bahan dan kacau sehingga pekat. (kaedah double boil) - bhn2 topping boleh adjust ikut citarasa masing2.

10 comments:

LOVE2COOK said...

Uh...here comes another steamed cake from the Cake Queen! hehe ;)

Looks so yummy! Love like those toppings too...ahakz! Danial, give me some...:)

KakDayang, have U seen any Heavenly Chocolate Cake by Fuji Bakery sold in Tesco Ampang's bakery???

Love always buy that cake from Tesco in my area...aiyo so delicious la kak. And I always think of U while eating that cake! hehehe ;)

The cake is so moist and has choc topping on it too...yummy!

Wonder when will Love start baking..mmm ;)

leen hussain said...

Dayang....
resipinya jgn lupa yaa....
teruja pulak tengok..huhu...
manalah aku nak slim niii...

dayang_jack said...

>>Love : thanks 4 the compliment. laa...topping dh habis la, Love...huhu...it's ok, nanti akak buat lagi n pos kat Love...hehe.

Heavenly Choc Cake??? yess! i've seen it b4. so moist n looks yummy!...tp akak x penah beli pun..huhu...nanti try beli ...hehe

me too la Love...when r u goin' to start baking???...can't wait to see ur first project...hehe

dayang_jack said...

>>leenn : hehe...nanti dyg ltk resepinya yer...tq. La, body dh ok takkan nk slim lagi??...hehe..xpe, lepas ni minum air kunyit kalo sanggup...cepat turun berat badan tau...hehe

HomeKreation said...

Salam & Slmt Thn Baru. Air liur Along meleleh mcm coklat yg meleleh tu laaaa

dayang_jack said...

>>Along : w'salam n Happy New Year!!...huhu...bahaya tuuu!!! kena standby dgn baldi nih!!...hahaha!

Queen of The Desert said...

Salam frm Doha, yummy.. like this blog, good reading and at the same time boleh belajar memasak, I'm following ur blog, sudi2lah follow my blog at http://suffia-sweetscent.blogspot.com/

Miza Maarof said...

sedapnyer nampak kek kukus nie... dgn topping meleleh2... air liur pun meleleh gak.. hahah

btw, kak dayang ckp, minum air kunyit bleh cepat turun berat badan? betul ke?

HaSue said...

A'aa laa miza,bukan je leh turun berat badan...leh kecutkan rahim dan elak keputihan..tapi kena sanggup amalkan selalu laa..(nyampuk nih)ekeke..
ampun tuan punya blog,nyampuk lak...ehee
hasrat hati nak ngendeng kek ceklat barang seloyang dua..sekadar ingin merasa..danial,jangan habiskan tau..aunty nak sumaaa..hehee..

dayang_jack said...

>>Queen of the desert : salam fr KL. thanks 4 dropping by. InsyaAllah, resepi2 di sini amat mudah dan sesuai dgn citarasa. I dh follow blog u. Selamat berkenalan yer...tq

>>miza maarof : tq, miza. bahaya tuu!..kenelah bawak baldi sekali tau...basah keyboard tu kang...hehe.... Air kunyit tu bkn shj boleh tlh turunkan brt bdn tp awet muda...hehe

>>HaSue : tq Sue sb tlg jwb. kmk bz gilak pagi tadik bah...maklumlah nembiak nk sekolah tok..mcm2 benda nk dipolah awal2 pagi...hehe...kelak mek pos ngan ktk sesuatu...tungguuuu!