Wednesday, January 20, 2010

Ikan Goreng Bersos




Hari ni masak ala kadar jer. Mula2 plan nak buat ikan masak putih tapi biasalah selera ni selalu berubah2. Last2, buat ikan bersos. Sedaplah sampai nak menambah lagi...tapi tambah ikan jer lah...nasik tak sb nak kena kontrol buat masa ni. Trauma tengok berat...

Ok, di sini dyg kongsikan resepinya yer. Sebenarnya, sos ni mcm kita buat sweet sour gak. Cuma ada tambah cili sket. Kalau nak tambah cili padi pun boleh. Ikutlah selera tekak masing2.

Terima kasih sekali lagi atas kunjungan anda semua.

Bahan-bahan :
  • Ikan Merah/Jenahak/Bawal Hitam  (dipotong dan dibersihkan)
  • sedikit timun (dihiris dadu)
  • sedikit tomato (dihiris dadu)
  • sedikit kapsikum (dihiris)
  • 1 labu bawang besar (dihiris dadu)
  • 1 sudu besar cili kisar
  • 2 ulas bawang putih (dicincang)
  • 3 biji bawang merah (dihiris)
  •  sedikit sos cili
  • sedikit sos tomato
  • sedikit cuka makan
  • garam dan gula secukup rasa
Cara-cara :
  • Ikan dituskan hingga betul2 kering. Kemudian celupkan dgn tepung KFC atau tepung jagung dan goreng hingga masak.
  • Panaskan sedikit minyak, tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
  • Masukkan sos cili, sos tomato, cuka dan sedikit air. Kacau dan biarkan mendidih seketika.
  • Kemudian masukkan bahan2 selebihnya. 
  • Setelah kuahnya pekat, siramkan ke atas ikan tadi dan hidangkan panas2.
***kuantiti bahan2 boleh diubahsuai mengikut saiz ikan.


Jom makan!!

No comments: