Saturday, December 26, 2009

Udang Krispi



Dah agak lama tak buat udang krispi. Dinner tadi sempatlah buat utk kami anak beranak. Sekadar meratah jer tu. Cecah dgn sos cili dan mayonis. Sedaaapp!...si Princess suruh buat lagi. Esok2lah...tak larat nak masuk dapur dah. 



Udang Krispi

Bahan-bahan :
  • Udang basah XL (dibuang kulit kecuali bahagian ekor)
  • serbuk roti/breadcrumb secukupnya
  • 4 sudu besar tepung serbaguna
  • 1 biji putih telur (dipukul sedikit)
  • sedikit lada sulah
  • sedikit serbuk lada hitam @ serbuk cili
  • garam secukupnya
  • minyak utk deep frying
Cara-cara :
  1. Bersihkan udang.
  2. Satukan tepung, garam, lada sulah, lada hitam/serbuk cili di dalam mangkuk dan kacau rata2.
  3. Salutkan udang dengan tepung tadi dan golek2kan.
  4. Kemudian celupkan udang ke dalam telur dan golek2kan dgn serbuk roti. (ikut turutan)
  5. Simpankan udang di dalam bekas bertutup dan sejukkan ke dalam peti ais selama 30 minit.
  6. Panaskan minyak. Setelah panas, gorengkan udang sehingga keemasan.
  7. Hidangkan bersama sos cili atau mayonis.

Updated :

Udang krispi ni elok dimakan semasa panas. Kalau dh sejuk, mungkin dh x brp krispi sb dah campur ngn telur. Tapi kat umah ni bila buat jer udang krispi ni tak dan nk tunggu sejuk dah abisss...hehe. Ok, ada satu lagi versi resepi udang krispi yg x pakai telur. Ingat tak resepi Crispy Onion Rings??... Bolehlah  tgk linknya DI SINI. Boleh juga ikut resepi tu, lepas celup ngan batter tu salut pulak dgn serbuk roti dan goreng. InyaAllah, udg ni tak lembik bila dh sejuk. Atau another version, ikut resepi yg kat atas tu tp tak payah guna telur. Cuma bancuh tepung & bahan2 lain tu dgn sedikit air dan tambah sedikit marjerin cair, selepas itu, celupkan udang dan salutkan dgn serbuk roti dan goreng. Selamat mencuba!

4 comments:

LOVE2COOK said...

Hi KakDayang! Udang krispi akak looks so yummy ler!!! I want some pls! ;)

dayang_jack said...

>>Love : hi love...mmg yummy sgt2, tp dh abis ler Love...hmmm, kene wat sendiri ler jawabnya tuu...hehe

Hezrin Ahmad said...

sedapnye... kalau buat lagi post sikit kat kami kat sini ye....hehhe

dayang_jack said...

>>Hezrin : hehe..tq...ok2 nanti kte post eh...heheh