Thursday, December 31, 2009

Kek Sarang Lebah




 Malam tadi mencuba resepi Kek Sarang Lebah. Pinjam resepi dari dapur CMG...thank you yer Mat. Inilah pertama kali dyg buat kek gula hangus. Dah lama juga tak makan kek ni. Biasa mak buat, kita hanya dok makan je lah tp x pernah pun nak tanya resepi apatah lagi nak membuatnya. Semalam tu lah bersemangat sgt nak mencuba sb dh sekian lama tak merasa kan...hehe...amacam Mat, ok ker tak kek ni??? ker mcm apam gula hangus?? Lantaklah yer....janji dapat makan....kalau fail, next time boleh cuba lagi....hehe...



Kek ni kalau ikut bahan2nya mmg nampak senang jer nak buat. Mula2 takut gak nk mencubanya sb takut faiiiiiiilll...hihik. Maklumlah...first time katakan...Apa2pun, kek ni sedap dan taklah manis sgt. Gula hangus tu mmg saje tak nak bagi pekat warnanya...takut nanti anak2 tak nak makan. 

Jadi, sesiapa yg tak pernah mencuba kek ni tapi berminat, silalah cuba yer. Tak rugi pun. Thanks sekali lagi kpd CMG kerana sudi share resepi. Minta izin kopipes resepinya di sini yer.



BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan gula pasir
1 cawan air panas
2 camca besar mentega (DJ guna marjerin)
1 cawan susu pekat manis
1 cawan tepung gandum* (DJ guna tepung naik sendiri)
2 camca teh soda bicarbonata*(*digaul dan diayak)
4 biji telur
1/2 camca teh esen vanilla

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Masukkan gula pasir dalam periuk, masak hingga gula cair dan menjadi perang, tuang air panas sedikit demi sedikit hingga habis, kacau rata (berhati2, sebab masa tuang air, gula tadi akan memercik). Masukkan mentega, kacau hingga cair dan sejukkan.
  2. Putar telur hingga kembang dan pekat, masukkan susu pekat manis, kacau rata. Masukkan tepung, kacau rata dan akhir sekali masukkan no. 1 dan juga esen vanilla. Gaul rata dan perap adunan 2 - 3 jam.
  3. Tuang dalam tin yang telah dilenser dengan mentega dan alas dasar tin (mat guna tin 8 x 6 x 3 inci) dengan aluminium foil, lenser juga aluminium tadi, bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 1 jam atau hingga masak, bergantung pada oven masing. Sejukkan sebelum dipotong...

Zzzzzoooom!

9 comments:

Watierman said...

Salam Dayang...Selamat Tahun Baru....wah menariknya kek tu...Akak memang suka..kek sarang lebah ke, sarang semut ke gula hangus ke...semuanya nama je lain rasa tetap sama....Nyummmy!!

zai@umiaiman said...

wahhh warnanyer dah nmpk menarik, selamat tahun baru yer kak

Sue @ Nenie said...

Dayang...

Bak kata CMG, kalau dah nampak sarang² nya tu kira lulus lah tuuu....Sarang sajeee yaaa, Cik mamutnya tak masuk korum tauuuu....

Apa² pun Selamat Menyambut Tahun Baru 2010...

dayang_jack said...

>>k.Watie

: w'salam kak...Selamat tahun Baru...tq kak...dyg cube2 je wat kek ni kot2 menjadik...Alhamdulillah lah,...

dayang_jack said...

>>zai@umiaiman

: Selamat Tahun Baru buat zai sefamili....tq :)

dayang_jack said...

>>Sue @ Nenie

: yalah tu kan..mula takut gak nk tgk hasilnya...takut jd kuih bingka lak...hehe...Alhamdulillah...mmg sedap resepi kek ni...

Happy New Year to U too!!

Mat Gebu said...

salam dayang...
adusss...kek mu iteww menjeless kan ku...lobang dia lawaa u...kita punya jenis lobang sopan..kecikk2..ahaks, amponnn....

dayang_jack said...

>>CMG

: w'salam...hahaha!...nak gelak dulu...ade2 jer si mat ni eh...rasa2 ler kan satu lobang tu leh muat 3 ekor lebah agaknya...huishh!...besonya lubang!!!..hahaha..x renti gelak dh nih....thank you yer mat krn sudi komen..Happy New Year!

noorsafone said...

Salam Dayang
oh guna tepung naik sendiri ye...cantik je bersarang..