Friday, December 25, 2009

Kek Gulung




Sekali pandang, mcm bahulu gulung yg pernah dibuat sebelum ni. Apa2pun nak panggil bahulu  gulung pun boleh, nak panggil Kek Gulung pun boleh. Cuma basic recipe utk bahulu gulung  traditional ialah tepung, telur, gula dan esen vanilla.

Dah lama juga tak buat kek bergulung ni...terasa keras jer tangan ni nak menggulung. Ingatkan dah hilang seni...huhu...nasib baiklah menjadi walaupun rasa kecewa sikit pasal  adunan yg dibakar tu senget benget  herot berot gara2 lupa nak off kan turntable....then, berlakulah kemalangan kecil..  Akibatnya, kek tu  jadi tinggi sebelah plak....alahai...frust!!...

Time nak bakar kek ni, teringat pulak kat nenekku yang terkenal dgn nama Nek Yam Bahulu satu ketika dulu. Memang gebu dan sedap sangat2 bahulu yg dibuatnya...memang tak ada tandinganlah sehinggalah ke hari ni padahal resepinya tetap sama. Nasib baiklah sempat belajar dgnnya. Siap bagi  petua dan pantang larang lagi tu. hehe....



Kek gulung ni untuk hidangan minum petang tadi. Nak buat pun senang. Lembut dan sedap. Jomlah makan!!!

Resepi Kek Gulung

Bahan-bahan : (loyang 10" x 14")
  • 5 biji telur
  • 100 g gula pasir (dikisar halus)
  • 100 g tepung gandum (diayak)
  • 1 sk ovalatte
  • 1 sk esen vanilla
  • 60 g mentega cair
  • jem strawberi / krim mentega / krim coklat (utk filling)
 Cara-cara :
  1. Sediakan loyang dan lapikkan dgn baking paper. Griskan dgn mentega dan taburkan sedikit tepung. Panaskan oven pada suhu 180C.
  2. Satukan telur, gula, ovalatte dan esen vanilla di dalam mix bowl. Putar hingga kembang dan gebu dgn kelajuan maksimum.
  3. Masukkan tepung dan putar lagi (medium speed)
  4. Masukkan mentega cair dan kacau perlahan-lahan dgn menggunakan rubber spatula atau senduk kayu.
  5. Tuangkan adunan pd loyang dan ratakan. Bakar selama 15-20 minit atau hingga keperangan.
  6. Setelah masak, keluarkan dari oven dan terbalikkan. Ceraikan kek dari baking paper dan sapukan mana2 filling yg disukai. Kemudian gulungkan dgn kemas. 
  7. Sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.
***Untuk versi Kek Gulung Coklat pulak, hanya perlu tambahkan 20g serbuk koko (diayak) dan filling  yang sesuai ialah krim mentega, krim coklat atau krim strawberi

2 comments:

MamaFaMi said...

Lama dah tak buat swiss roll ni. Macam nak buat je rasanya...

dayang_jack said...

>>MamaFami : thanks 4 the visit. really appreciate it. tu la kan..bila dh lm x buat rasa rindu lak...lagpun ade si pemakannya...hehe..tq sekali lg krn akak sudi singgah ke blog yg x seberapa ni... :)