Monday, December 21, 2009

Classic French Toast



Pagi tadi buat french toast dan nasi lemak. So, lunch tak payah masak dah.

Roti lagik!..hehe... Alkisahnya, malam tadi mata ni payah sgt nk lelap. Dah pukul 12 x ngantuk2 lagi. Nak kata terminum kopi tak adalah pulak. So, teruslah ke dapur carik pasal smbil2 memikirkan apa nak dimasak utk pagi esoknya. Nampak roti paun banyak lagi hasil buatan sendiri lagi tu... akhirnya dapat idea buat french toast. Buat siap2 segala bahan2nya dan sejukkan di dlm peti ais. Esoknya cuma perlu bakar shj. Senang cerita. Lagipun dh ada plan nk buat nasi lemak sekali. Alasan kukuh tak nak masak tengahari ler tuu...hehe.

Oklah layan jelah apa2 yg ada ni yer. Sorrylah, gambar x menarik sgt. Nak cepat. N3 simple je hari ni. Nasik lemak tak payah tayanglah sb dah selalu sgt masuk n3. Resepi french toast ni rasa2 ramai yg dh tau buat. Sapa2 yg tak pernah buat lagi dan teringin nak cuba, bolehlah ikut resepi ni. Memang sedap  tau dan sesuailah utk sarapan atau bila2 masa shj.

Bahan-bahan :
  • 5-6 keping roti sandwich
  • 3/4 cawan fresh milk @ light/heavy cream (half n half pun ok - tapi DJ guna fresh milk je)
  • 4 biji telur 
  • 2 sb soft brown sugar / gula perang
  • 1/2-1 sk serbuk kulit kayu manis
  • 1 sk esen vanilla
  • 1-2 sb butter
  • sedikit garam
  • gula icing secukupnya (utk saduran)
Cara-cara :
  1. Cairkan mentega dan ratakan pd dulang pembakar. 
  2. Gula perang disatukan dgn serbuk kulit kayu manis. Kacau rata2. Kemudian taburkan rata2 pd dulang tadi.
  3. Susunkan roti di atas dulang. 
  4. Di dlm bekas yg lain, satukan telur, susu/cream, esen vanilla dan garam. Kacau sebati. Kemudian, tuangkan pd roti. Tutupkan dulang dgn plastik dan simpan di dlm peti sejuk (semalaman)* sebelum dibakar.
  5. Bakarlah roti hingga keperangan. Jangan lupa terbalikkan roti supaya masak sekata. Boleh juga dibakar atas dapur dgn menggunakan kuali non stick.
  6. Hiaskan dgn gula icing atau syrup. 
*taknak simpan roti semalaman pun ok kalau nak cepatlah kan...hehe.
**kadang2 nak senang & nak 'langgar peraturan'..hehe, campurkan kesemua bahan (kecuali mentega dan gula icing) dlm bekas, kacau2 sebati. Kemudian celupkan roti dan bakar...pun ok juga. Janji sedap!

Terima kasih kerana sudi singgah dan tinggalkan jejak di sini. :)

2 comments:

HALAMANKU said...

Kak Dayangku... roti yang syedap... mmm nak jugak....

dayang_jack said...

>>Erma
huhu...roti dh abis la yang...nanti erma cuba buatkan eh..leh ler akak tumpang makan sekali...hihik...