Monday, December 21, 2009

Blackpepper Chicken & Nasi Ayam




Sabtu lepas masak Nasi Ayam. Baru teringat nak tayang gambar2nya...hehe. Sebulan sekali wajib ada menu kegemaran seisi keluarga ni. Sekali buat utk sekali makan...sebabnya, anak2ku suka sgt meratah ayam. Kalau sekor tu mmg tak cukuplah...hehe.


Seperti biasa nasi ayam ni dimasak mengikut style sendiri. Selagi anak2 n hubby x jemu makan, selagi tu lah buat ikut resepi yg ada. Cuma resepi ayam je lah yang selalu diubah2 mengikut stok yg ada. Tapi tetap kena dgn selera. Kadang2 kalau rajin, ayam ni digoreng jer atau kalau kalau malas, masukkan jer dlm microwave. Sedap sangat2!!

Resepi Nasi Ayam ada dalam simpanan. Nanti mintaklah  mr Google carikan yer.


Blackpepper Chicken (updated)


Bahan-bahan :
  • 1 ekor ayam (direbus hingga 3/4 masak)
  • 2 sb sos cili
  • 1 sb puri tomato @ sos tomato
  • 1-2 sk lada hitam tumbuk
  • 2 sb sos tiram
  • 2 sk serbuk paprika
  • 1 sb kicap pekat
  • 5 biji bawang merah tumbuk
  • 2 ulas bawang putih tumbuk
  • 1 inci halia tumbuk
  • 2 sk serbuk lada sulah
  • garam dan gula secukup rasa

Cara-cara : Gaulkan ayam bersama bahan2 di atas dan perapkan selama 1 jam sebelum dibakar atau digoreng.


Inilah rupa serbuk paprika. Hari tu beli kat Kedai Bagus, Tmn Melawati. Harga RM1.90 jer. Biasa beli kat Giant atau Tesco.

4 comments:

LOVE2COOK said...

Laaa...menu Sabtu lepas ye kak??? hehex! Love ingat nak gi umah ambik pinggan...nak tapau nasi ayam akak yang sedap nih! uwaaaaa!!!

Like ur kids...my son n Love pun mesti ada ayam sll! hehex! :)

dayang_jack said...

Love : a'ah, menu dh lepas. Hanya tinggal picture kenangan...hehe. Memang anak2 kte ni same taste. Suke ayam...almost everyday...x jemu2...hehe

noorss_kasih said...

lama tak buat nasi ayam ni... tapi resipi ni ada kelainan sikit... ingat nak cuba....

HALAMANKU said...

akak...sedapnyer ayam...ha..ambil bau jela kan.... lama x buat nasi ayam... bilalah nak ikut jejak akak ku yang rajin he he