
Tauhu bakar buat sendiri dan sosnya pun buat sendiri gak. Maklumlah, petis udang dah lama dibeli tapi x terbuat2 lagi sosnya. Lega rasanya dapat makan tauhu bakar kali ni. Nanti2 nak buat rojak lak.

Inilah resepinya mengikut citarasa dayang.
Bahan-bahan :
Untuk Tauhu :
- 4 keping tauhu (dibelah 4)
- sedikit garam
Cara-cara : Gaulkan tauhu bersama garam dan goreng sehingga masak. Kemudian bakar 7-10 minit atau sehingga garing pd suhu 180C. Jika menggunakan tauhu goreng siap, hanya perlu bakar shj.
Untuk Sos :
- 2 sudu makan petis udang
- 1/2 cawan air asam jawa
- 2 sudu besar cili kering kisar
- 1/4 cawan air
- 2-3 biji cili padi (ditumbuk lumat)
- garam dan gula secukupnya
Bahan-bahan hiasan :
- kacang tanah goreng (dikisar)
- timun (dihiris)
- sangkuang (dihiris)
- bijan
Cara-cara : Satukan kesemua bahan untuk sos di dlm periuk dan masak hingga sebati. Hidangkan bersama tauhu bakar dan bahan2 hiasannya.

1 comment:
ni fav hubby akak ni. tp x pernah buat lah...main beliii aje.hehe
Post a Comment