Menu ni dimasak lepas berbuka puasa. Lambat sikitlah nak makan sb masih kenyang dgn roti jala..tapi nasik tetap makan gak sekurang-kurangnya sekali sehari.
Sayur bendi ni memang sedap dimakan panas2 dgn nasi panas. Buat cara berempah...memang tak tahan dibuatnya.Bahan-bahan :
- 7 batang bendi (direndam bersama air garam, tuskan/keringkan dan dipotong menyerong)
 - 8 ekor udang basah (dibuang kulit)
 - 1/2 sudu besar serbuk kari daging (dijadikan pes)
 - 1/2 sk serbuk ketumbar
 - 1 biji cili merah (dihiris)
 - 2 biji bawang merah (ditumbuk)
 - 1 ulas bawang putih (ditumbuk)
 - 1 sk air asam jawa
 - garam dan sedikit gula
 
- Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan2 tumbuk hingga wangi.
 - Masukkan pes kari dan serbuk ketumbar. Kacau dan biarkan sampai pecah minyak.
 - Masukkan udang, cili merah dan sedikit air.
 - Masukkan garam, gula dan air asam jawa. Kacau hingga udang hampir masak.
 - Masukkan bendi dan gaulkan sehingga masak.
 
No comments:
Post a Comment