

Bahan-bahan :
- 2 ketul ikan pari (dipotong ikut suka)
- 1/2 labu bawang besar*
- 2 biji bawang merah*
- 2 ulas bawang putih*
- 1/2 inci halia muda*
- 1 batang serai*
- 2 sm kunyit hidup*
- 3-4 sb cili kering kisar
- 1 batang serai (diketuk)
- sedikit daun kesum dan hirisan bunga kantan
- 3-4 sb air asam jawa
- air secukupnya
- sedikit bendi (dibersihkan)
- 1 sudu makan gula
- garam secukupnya
- 1 biji tomato (dibelah 4)
- Kisar bahan2 bertanda *. Panaskan minyak secukupnya di dlm periuk/kuali. Tumis serai, bahan2 kisar serta cili kering hingga pecah minyak(tumis lama sikit dgn api perlahan...barulah sedap).
- Masukkan air secukupnya. Biarkan mendidih seketika.
- Masukkan ikan pari bunga kantan dan dun kesumi. Kacau sedikit dan biarkan ia merendidih.
- Masukkan garam, gula, asam jawa dan sayur bendi.
- Akhir sekali masukkan tomato dan masak lagi selama 10 saat dan tutupkan api.
- Sedia utk dihidangkan.
2 comments:
Sedapnye asam pedas pari kak dayang nie... terliur jer...
blogresipi : tq2...mmg sedap sgt2 sampai hirup kuahnya sekali...heheh.
Post a Comment