Monday, August 31, 2009

Tauhu Bakar

Tauhu bakar buat sendiri dan sosnya pun buat sendiri gak. Maklumlah, petis udang dah lama dibeli tapi x terbuat2 lagi sosnya. Lega rasanya dapat makan tauhu bakar kali ni. Nanti2 nak buat rojak lak.

Inilah resepinya mengikut citarasa dayang.

Bahan-bahan :

Untuk Tauhu :
  • 4 keping tauhu (dibelah 4)
  • sedikit garam
Cara-cara : Gaulkan tauhu bersama garam dan goreng sehingga masak. Kemudian bakar 7-10 minit atau sehingga garing pd suhu 180C. Jika menggunakan tauhu goreng siap, hanya perlu bakar shj.

Untuk Sos :
  • 2 sudu makan petis udang
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • 2 sudu besar cili kering kisar
  • 1/4 cawan air
  • 2-3 biji cili padi (ditumbuk lumat)
  • garam dan gula secukupnya
Bahan-bahan hiasan :
  • kacang tanah goreng (dikisar)
  • timun (dihiris)
  • sangkuang (dihiris)
  • bijan
Cara-cara : Satukan kesemua bahan untuk sos di dlm periuk dan masak hingga sebati. Hidangkan bersama tauhu bakar dan bahan2 hiasannya.



1 comment:

  1. ni fav hubby akak ni. tp x pernah buat lah...main beliii aje.hehe

    ReplyDelete

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih