Monday, October 31, 2011

Ayam Cepedas

Mencuba resepi ayam dari majalah Saji. Sedap gak. Cuma DJ ada adjust sedikit mengikut citarasa. DJ kurangkan penggunaan cili kisar dan kicap pekat. Ayam plak DJ goreng sedikit. Alhamdulillah...sedap sgt!. 

Maksud cepedas???...hehe. Minta maaf, DJ pun tak tau. Kita layan je la resepinya ye. Nak cuba, silakan. 

Ayam Cepedas
Sumber : Majalah Saji, Mac 2009
Sumber : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan :

  • 400 g isi ayam (DJ potong ayam kecik2. gaul dgn kunyit serta garam dan goreng 1/2 masak)
  • 100 g cili kering (dikisar)
  • 4 sudu besar kicap pekat
  • 200 ml minyak masak
  • 5 helai daun limau purut
  • sedikit air asam jawa
  • garam dan gula
  • 1 sudu besar sos cili (DJ tambah)
Bahan kisar :
  • 100 g bawang besar
  • 50 g bawang putih
  • 50 g halia
  • 4 batang serai
Cara-cara :
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar sehingga wangi.
  2. Masukkan cili kisar dan tumis sehingga garing.
  3. Masukkan ayam dan air asam jawa serta daun limau purut. Kemudian masukkan kicp pekat. (DJ tambahkan sos cili dan sedikit air). Perlahankan api dan masak hingga mendidih. 
  4. Kemudian bolehlah masukkan garam dan gula secukup rasa. 



Chocolate Chips and Almond Cookies


Kecewa sungguh dgn broadband no 1 ni. Skjp ok skjp tak...hmm...sabar je la. Sekurang-kurangnya dpt upload gambar dan publish entri kan...bersyukur je lah. 

Baru2 ni DJ buat kukis coklat chips yg sepatutnya dibuat sebelum raya puasa lg...tp atas sb2 tertentu dan tambah lagi dgn kemalasan yg ada tu, DJ tangguhkan dulu. Alhamdulillah, akhirnya terbuat jugak. Kukis ni mmg sedap, rangup dan yg paling penting bdk2 suka. Tak habis2 mengunyah. Tak dan tunggu sejuk, dah ada yg terkam dulu...hehe. Kukis ni mmg nipis tapi lebar sket. Lagi cepat nk masak dan lagi rangup rasanya. Tugas nk membentuk kukis ni plak DJ mintak bantuan anak2. Lagipun bdk2 ni suka sgt part nk membentuk kukis ni kan...dah besar esok, bolehlah tolong buat biskut lain plak. 


Sebenarnya dah selalu buat pun tahun2 lps. Sekadar utk makan2 je...tp bkn utk dijual...kalau ada yg nk tempah pun, DJ kena fikir 10 kali sb part2 mengukis ni mmg ada leceh sket. Skil tu boleh diasah tapi masalah utamanya ialah MALAS...hehe. 

Jom tanpa buang masa, kita semak resepinya ye. Sesiapa berminat boleh cuba. 

Chocolate Chips and Almond Cookies
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

Bahan-bahan :
  • 1 buku mentega (250 g) - dilembutkan
  • 1 cawan gula perang
  • 1/2 cawan gula icing
  • 2 cawan tepung naik sendiri 
  • 1/3 cawan serbuk koko
  • 1 cawan nestum (dikisar)
  • 1/4 cawan serbuk badam
  • 2 biji telur
  • 1/2 sk emplex - optional
  • 50 g almond nib
  • 100g chocolate chips
  • 2 sudu kecil esen vanilla
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
Cara-cara : 
  1. Satukan tepung, koko, emplex dan soda bikarbonat. Ayakkan bersama. Kemudian, gaul-gaulkan bersama nestum dan serbuk badam. Ketepikan.
  2. Putar mentega bersama gula perang dan gula icing hingga berkrim. Kemudian masukkan telur satu persatu. Putar lagi hingga sebati. Masukkan esen vanilla dan putar lagi.
  3. Sementara itu, panaskan oven pada suhu 160-170C. Sediakan dulang yang beralaskan baking paper.
  4. Masukkan campuran tepung ke dalam mentega tadi diikuti dengan badam dan cip coklat. Gaul-gaulkan hingga sebati.
  5. Bentuk-bentukkan adunan tadi mengikut citarasa sendiri. Kemudian, susunkan di atas dulang pembakar. Bakarlah selama 20 minit atau sehingga masak.
  6. Setelah masak, keluarkan dari oven dan sejukkan terlebih dahulu sebelum disimpan di dlm bekas kedap udara.

Sunday, October 30, 2011

Baked Macaroni

Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu semua...

Apa khabar? Dah semestinya hari minggu masa utk berehat, beriadah dan  bersantai bersama yg tersayang kan...DJ tak ke mana-mana hari ni hr ni. Lagipun mr hubby berada di luar kawasan. Duduk lepak je lah kat rmh. Tu pun xleh nk melepak sgt, byk benda nak kena uruskan. Salah satunya adalah menyiapkan entri tertunggak termasuklah entri baked macaroni ni...dah lama sgt duduk dlm folder. Skrg masanya nk 'clear' segala gambar yg x penting. Byk sgt nanti semakin sarat plak netbook ku nk loading...huhu. 

Ok, makaroni bakar ni dah mmg agak lama DJ buat. Bila dah nampak gambar2nya td, syg plak kalau di 'delete'. DJ update je lah kat sini. Menu ni menggunakan bahan-bahan yg simple je. Tak ltk daun oregano sb anak2 x brp gemar. Dgn bhn2 yg agak terhad, dgn kata lain, tak cukup bahan, DJ buat jelah dgn penuh kasih sayang....Alhamdulillah....anak2 kata sedaaaapp!...habis licin!!. 

Kalau nak resepi boleh guna resepi Baked Pasta. DJ mmg akan sentiasa menggunakan resepi yg sama. Sgt sedap dan menepati citarasa keluarga. Boleh dihidangkan pd bila2 masa je. Bagi penggemar pasta, mesti takleh tahan nengok menu ni kan...hehe.


Friday, October 28, 2011

Mee Kolok Basah


Tiba-tiba ternampak gambar mi kolok ni dlm folder. Adehh...meleleh dah air liur ni...terus rs nk demam! Hujung minggu ni InsyaAllah, nak buatlah mi ni. Tak kira gak, kalau mek Mukah tak pos mi kolok pun, pakai mi instant pun jadilah...janji ada rasa mi kolok ok la tu...hehe. Sabar je la...huhu. Menyesal tengok gambar ni mlm tadi. Buat kita lapar je kan...

O ya, DJ kan kalau balik kampung, DJ mesti singgah ke kedai makan Bimmers ni. Tempatnya mmg crowded dan susah nak parking. Mau nak kena 10 kali tawaf baru jumpa parkir kosong. Sudahnya, DJ tapau jelah, senang. Nasib baik kakak sudi temankan. Mi kolok punya psl kan...hehe...


Memang sedap mi kolok kat tempat ni. Sgt2 menepati selera. Sebungkus belum tentu cukup. Mi kolok goreng pun sedap tau. Kedua2 versi ni DJ suka.

Ok, DJ share resepinya di sini dulu ye. Lepas buat nanti, DJ update lagi dgn gambar baru. Sesiapa yg berminat, bolehlah cuba. Tak rugi tau. Memang berbaloi2!

Resepi Mee Kolok Basah
by : DayangJack@DapurKu SaYang

Bahan-bahan :
  • 300 g mi kolok (kalau tak ada, boleh guna mana-mana je non-fried noodles atau instant mee)
  • 1 sudu besar perencah sup
  • 200 g daging lembu
  • air secukupnya
  • sedikit garam
  • 7 ulas bawang putih (dicincang)
  • 8-10 biji cili api
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  • minyak masak secukupnya
  • 5 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 3 biji limau kasturi (ambil jusnya)
  • daun bawang dan daun sup (dihiris)
  • 1 sudu kecil sos ikan / sos soya
  • 1 sudu makan cuka

Cara-cara
  • UNTUK SUP : Rebus daging bersama perencah sup, garam dan air secukupnya. Rebus sampai empuk. Setelah masak, toskan daging dan hiriskan nipis-nipis. Ketepikan kuah/supnya (boleh dipanaskan semula dan tambahkan sedikit air jika berkurangan).
  • UNTUK MEE: Rebuskan mee bersama sedikit garam sehingga lembut. Keluarkan dan toskan. Panaskan sedikit minyak masak di dalam kuali. Goreng bawang putih sehingga garing. Keluarkan. Masukkan pula mi yang telah ditoskan ke dalam kuali dan goreng sebentar menggunakan minyak bekas bawang tadi. Perasakan dengan cuka, sos ikan / sos soya dan sedikit garam. Keluarkan dan ketepikan.Di dalam kuali yang sama, panaskan sedikit minyak dan goreng daging yang telah dihiris tadi. Masukkan kicap pekat, kicap manis, serbuk lada hitam dan garam. Kacau rata-rata. Keluarkan.
  • UNTUK SAMBAL : Tumbuk/kisar cili api dgn 1 ulas bawang putih hingga lumat. Kemudian gaulkan bersama kicap manis dan perahan jus limau kasturi. (kalau x ada kicap manis, boleh guna kicap masin dan tambah sedikit gula)
  • Cara Menghidang : Sediakan pinggan hidangan. Masukkan mi, tuangkan sambal kicap sedikit dan gaulkan. Kemudian taburkan daging, bawang putih yang telah digoreng garing dan hiaskan dengan daun bawang. Sediakan juga semangkuk sup yang ditabur dengan daun sup untuk kuahnya.

****kalau nak memeriahkan lagi suasana mee ni, jika suka boleh juga dicampurkan dengan tauge/sawi/fishball/fishcake/crabstick/prawns/isi ayam dsb (tapi rebus/celur dulu ye)

hah! terjumpa lg satu gambar ni....aduhh! rasa nk demamlah!

Thursday, October 27, 2011

Bingka Susu/Cheese


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua...

Dah agak lama dah tak buat kuih bingka. Rasa2 dah setahun dah kot...hmm..mmg lama kan. DJ sememangnya penggemar kuih bingka lebih2 lg kalau ada orang tolong buatkan. Sudah semestinya mak yg buat terutama bingka pandan....memang best! 

Malam td ternampak bingka telur dari dapur k. Che Ct. Waduhh...x tahan dah dah nengok. Nak minta sepotong dua dr kak CT tp jauh lah pulak...hehe. Last2 DJ buat sendiri jelah. Tapi yg ni versi bidan terjun je tau. Ikut sedap tekak. Kebetulan krim keju masih berbaki kira2 50 g gitu. Sebelum expired, DJ campurkan sekali dalam adunan bingka ni. Alhamdulillah.....sedap dan lemak2 manis rasanya.

Bila cuaca redup, gambar pun nampak redup....samalah dgn lain internet ni. 
bl dah lemau, tuannya pun lemau nk menulis...sabar je la (sekadar selingan)

Bingka Susu/Cheese
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan :
  • 1 cawan tepung gandum (diayak 3 kali)
  • 4 biji telur A
  • 250 ml susu cair
  • 3 sudu besar susu pekat
  • 140 g gula kastor (boleh tambah jika nak lebih manis)
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 50 g krim keju
  • 50 g mentega
  • bijan secukupnya atau serbuk badam (optional)
Cara-cara :
  1. Mentega dan krim keju dicairkan dengan cara double boiler. Kemudian disejukkan seketika.
  2. Satukan kesemua bahan di atas(kecuali bijan/serbuk badam) dengan mentega/krim keju cair tadi di dalam blender. Blend hingga sebati.
  3. Kemudian tuangkan adunan tadi ke dalam loyang 6 inci yang telah dilengser dengan minyak masak. Taburkan bijan atau serbuk badam di atasnya jika suka.
  4. Kemudian bakar ke dalam oven dengan suhu 160C selama lebih kurang 50 minit atau sehingga keperangan. 
  5. Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong. 
** sukatan gula dan susu boleh tambah ikut citarasa sendiri
** boleh juga guna telur gred B
** kalau terlebih cair, boleh tambah sedikit tepung. Tp DJ suka cair dp pekat. 



Wednesday, October 26, 2011

Fragrant Chicken Curry

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua....

Mula2 nak wish Happy Diwali kpd semua rakan pembaca yg menyambut perayaan ini terutama rakan kenalan alam maya, blogger masakan jugak, Love2Cook. Semoga ceria dan bahagia bersama orang2/keluarga yg tersayang ye. tetiba rindu plak dgn masakan ayam Love...hehe. 

Ok, hari ini DJ nak kongsikan satu lagi masakan ayam yg best dan sedap sgt. Pada asalnya DJ nk buat Fragrant Fish Curry resepi Diana tu. Tapi malangnya minggu ni dah kehabisan stok ikan segar. Yang ada, ikan terubuk masin je. Takkanlah nk buat dgn ikan terubuk tu kan. Kang jd lain plak rasanya...haha...mmg tak dpt kubayangkan mcm manalah rasanya ek...ekeke...tergelak sorang2 dah ni ...

Memandangkan stok ayam byk lg, so, DJ guna ayam jelah. Tapi byk bahan gak kena tolak tambah tau. Ingat nk C&P terus je resepi Diana ni tapi DJ terpaksa edit gak mengikut bahan-bahan perencah ayam ni. Tapi msh tak lari dari teknik memasak asalnya ye iaitu tak menggunakan air. Memang mabeles!! ..dan sgt menepati citarasa DJ sekeluarga. 

sila abaikan daun kariku yg sudah kering itu tp msh beraroma lagi...
ambik dari rmh FIL bulan pose ari tu. Tak habis lagi sampai skrg. 

Kpd Diana, terima kasih kerana sudi berkongsi resepi yg sedap ni tetapi akak nk mintak maaf byk2 sb terpaksa mengedit resepi ni mengikut stok ayam. Apa2pun, akak panjangkan resepi asalnya Fragrant Fish Curry di sini untuk rujukan bersama ye. Lain kali akak nk try guna ikan putih plak. Mekasih byk2...

Sesiapa nk mencuba resepi versi ayam atau ikan ni, sudi-sudikanlah ye. Memang sedap!

Fragrant Chicken Curry
sumber asal : Diana (Fragrant Fish Curry)
resepi olahan : DayangJack@DapurKu SaYang

Bahan-bahan :
  • 1/2 ekor ayam (dipotong kecil-kecil)
  • sedikit garam
  • sedikit serbuk kunyit dan tepung jagung
  • Minyak untuk menggoreng

Bahan-bahan B :
  • 4 tangkai daun kari
  • Rempah 4 sekawan (cengkih, bunga lawang, kayu manis dan buah pelaga)
  • 4 ulas bawang putih (dicincang)
  • 5 biji bawang merah (dicincang)
  • 1 cm halia (dicincang)
  • 1 biji cili merah (dihiris) - DJ tak letak
  • Cili padi jika nak bubuh (DJ tak letak)

Bahan-bahan C :
  • 2 sudu makan serbuk kari ayam + 1/2 sudu makan serbuk cili (dibancuh bersama sedikit air)
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 1 sudu makan kicap pekat
  • 1 1/2 sudu makan kicap cair/kicap manis
  • Gula secukup rasa
  • sedikit air asam jawa

Cara-cara :
  1. Lumurkan ayam bersama garam, serbuk kunyit dan saluti dengan tepung jagung dan goreng hingga masak. Angkat dan ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumis bawang merah, bawang putih, halia dan rempah 4 sekawan hingga terbit bau.
  3. Kemudian masukkan pes kari dan daun kari. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  4. Setelah itu masukkan kesemua baki bahan B dan C. Kacau sebati.
  5. Masukkan ayam goreng dan digaul rata. Setelah masak, angkat dan hidangkan.
  6. Sedap dimakan dengan nasi putih panas.
(resepi ini tidak memerlukan air. harap maklum)


Resepi asal :
Fragrant Fish Curry

Bhn²
600 gm ikan putih _ d potong kecil
Garam
Tepung jagung secukupnya
Minyak untuk menggoreng

Bhn² A
4 tangkai daun kari
Segenggam udang kering _ d rendam dalam air panas, toskan dan d tumbuk kasar
4 ulas bawang putih _ d cincang 
4 ulas bawang merah _ d cincang
1 biji cili merah _ d hiris
Cili padi jika nak bubuh _ ( Diana tak bubuh )

Bhn² B
1 1/2 tbsp serbuk kari Baba's
1/2 tbsp sos tiram Maggi
1/2 tbsp kicap cair Loon Kee
1 1/2 tbsp kicap pekat Loon Kee
Gula secukup rasa

Cara²
Lumurkan ikan bersama garam dan saluti dengan tepung jagung.
Goreng ikan d dalam minyak yang panas sehingga garing.. Angkat dan ketepikan.
Panaskan sedikit minyak d dalam kuali... tumis bawang merah dan bawang putih sehingga wangi.
Kemudian masukkan udang kering dan tumis sehingga garing.
Masukkan cili merah dan daun kari.. Tumis sehingga wangi.
Masukkan serbuk kari dan goreng sehingga terbit aromanya.
Setelah itu boleh ler d masukkan kesemua baki bhn² B dan tumis seketika.
Masukkan ikan goreng dan gaul rata.
Masak selama 3 minit d atas api kuat dan angkat.
Sedap d makan dengan nasi putih panas.
Untuk resipi nie... jangan tambahkan air yer. :)

Tuesday, October 25, 2011

Pandan Muffin (Eggless)

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua....

Syukur Alhamdulillah...walaupun line internet merangkak agak perlahan, mem DJ akhirnya dpt juga upload gambar dan menulis n3 psl mapin yg boleh dikatakan mudah dan sedap ni. hehe...mesti ada yg x sabar menunggu resepi kek Malim Kundang aka 'anak derhaka' tu kan...ngeee...sabar ye...mem kena buat karangan panjang sket kalau nk buat cerita psl kek tu....oh mood! cepat2lah datang!..hmm

Ok, berbalik cerita psl mapin ni. Sebenarnya ada kejadian ngeri lps buat mapin ni...grrrrrrr...kalau nak tau cerita...sila2lah baca kat FB atau add DJ dulu. Lepas tu bacalah mengenai kejadian yg tak diingini ni. Mem mls nk citer kat sini...buat ilang mood je kan...tp apa2pun, mapin ni mmg best dan senang je nk buat. Time rasa malas pun boleh buat dan InsyaAllah menjadi dgn jayanya kalau ikut step dia btl2. Sebenarnya kan muffin ni boleh dikatakan cupcake jugak sb teksturnya sgt2 ringan dan gebuss gitu selain rasanya yg sedap. Kalau mek Jah tengok ni mesti dia nk buat gak...eh, pg td dia dah nampak pun kat FB...hehe. Petang ni atau esok gerenti dia buat tuu...dia kan muffin lover...mana boleh x try...btl x Jah??...ekeke

Dah lama sebenarnya resepi ni DJ simpan. Resepi asalnya dari Joayee@MYR. Tapi mcm biasalah, kalau x derhaka kat resepi mmg bukan Malim Kundang lah tu...hihi. Tp derhaka sket je. Mekasih yer Joayee...mmg best sgt resepi ni. Next time nk buat lg dgn perisa lain plak. 

haa...apabila sudah diterbalikkan,....wahhh! cantik kan!! Alamak, DJ x editlah gambar ni..harap2 nampak dgn jelas ye teksturnya...O ya, lupe plak nk bg tau part mana mana plak yg DJ derhaka tu...hehe..sebenarnya DJ dah kurangkan sukatan gulanya sb DJ nk add Chocolate Rice supaya lbh sedap dan bdk2 pun suka! So yummyyyyy!

Jom kita semak resepinya....


Pandan Muffin (eggless)
resepi asal : Joayee@MYR

Bahan-bahan ( 6 )
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 3/4 cawan gula (DJ guna 80 g )
  • 1/2 sudu kecil soda bicarbonat
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • 1/2 cawan minyak masak (DJ guna mentega cair)
  • 1 cawan santan pekat (kurangkan sedikit kalau santan cair)
  • 1 sudu besar Andrews Liver Salt/antacid or di malaysia- ENO
  • sedikit perasa Pandan + Warna hijau (DJ guna Pandan Emulco)
  • 1/3 cawan chocolate rice (DJ tambah)
Cara-cara:
  1. Campurkan bahan kering (tepung, gula, soda bicarbonat, baking powder) ke dalam satu bekas.
  2. Campurkan bahan basah (santan, minyak, colour, perasa pandan) ke dalam satu bekas yang lain.
  3. Masukkan (2) ke dalam (1), sambil dikacau dengan garpu.
  4. Akhir sekali, ayakkan Andrew Liver Salt/ ENO. Kacau dengan garpu, biar sebati, tapi jangan terlebih kacau. 
  5. Rehatkan 5 minit.( cukup masa untuk ENO bertindak mengngeluarkan bubble)- mungkin tak berapa nampak, tapi mixture akan kurang likatnya.
  6. Masukkan ke dalam bekas muffin, bakar selama 30 min, 160 deg C. 
  7. Untuk perasa lain boleh try contoh di bawah. 
***Actually kukus lagi best kalau nak try option di bawah. kalau bakar kering sgt la pulak.
OPTION1: @Banana Muffin@: 2 biji pisang size kecil, 3/4 cawan susu soya [x]
OPTION2: @Apple Muffin@: 4 sudu besar Bramley apple source, 3/4 cawan susu soya
Dari resepi ni, macam-macam perasa boleh buat. Selamat mencuba.

Sunday, October 23, 2011

Tenggiri Masak Kicap


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua...

Aci tak kalau tepek resepi je dan xyah cakap apa2??...tapi mana ada org kesah kan..hehe. DJ kan sejak dua menjak ni hampir2 dan nyaris2 nak brenti blogging. Akceli dah buat announcement pun di FB baru2 ni. Byk sgt penyebabnya sehingga membuatkan hati ni rasa tersentuh teramat2 tapi biarlah DJ simpan utk diri sendiri. Bak kata Dato' CT, 'biarlah rahsia....'...hehe...Apa2pun atas dorongan dan sokongan moral dari rakan2 blogger masakan yg lain, DJ nampaknya kena berfikir sedalam2nya sebelum meneruskan niat nak bersara ni. DJ amat sayangkan blog yg dah hampir 3 tahun bertapak biarpun merangkak agak perlahan...low profile katakan...hehe. Memang byk pengalaman pahit dan manis dirasai. Kerana pengalaman2 itulah yg menjadikan diri DJ dan DapurKu SaYang spt skrg ni. 

Terima kasih kpd semua pembaca yg sudi mengikuti perkembangan dan juga menerima blog ini sebagai teman di kala kekeringan idea untuk mencari resepi dan sebagainya. Terima kasih yg tak terhingga kerana menerima DapurKu SaYang seadanya. Yalah, blog yg serba kekurangan ni kan....kadang2 ada org suka, kdg2 ada yang tak suka. Tapi  x mengapalah. Sekurang2nya ada manafaatnya kan. Yang penting, hati kena tulus dan ikhlas samada si empunya resepi mahupun si pembaca/pengikutnya. Dengan itu, barulah apa yg kita lakukan lebih bermakna di samping mendapat keberkatanNya. Bila dah ada kesedaran ni, DJ pun dgn seikhlas hati nak teruskan juga karya DJ selagi  boleh bernafas dan selagi mampu untuk bertahan...InsyaAllah. Yang berlalu, biarlah berlalu. Fikirkan hari ini dan esoknya pulak. Semoga diri ini sentiasa tabah dan diberikan kekuatan....Amin. 

Hehe..panjang plak ceritanya ek....marilah kita kembali ke pangkal jalan(pinjam ayat siapa plak nii..hehe)..mana tadi eh? Ooo pasal menu hari ni. Barulah ada kesempatan nk menulis resepinya. Masakan yg biasa2 je ni. Mudah tapi sedaaaapp! Ikan tenggiri menjadi pilihan kali ni. Kalau ada ikan kembong atau ikan tongkol pun sedap gak dimasak stail gini. 

Jom kita semak resepinya....

Tenggiri Masak Kicap
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
bahan-bahan : 3-4 orang makan
  • 4 ketul ikan tenggiri (dibersihkan)
  • sedikit air asam jawa
  • sedikit serbuk kunyit
  • sedikit garam
cara-cara : Gaul-gaulkan ikan bersama semua bahan di atas dan perapkan 15 minit. Kemudian digoreng tetapi jangan terlebih masak atau digoreng terlalu lama. Angkat dan toskan. 

bahan-bahan perencah :
  • 3 biji bawang merah (dikisar)
  • 2 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1/2 labu bawang besar (dikisar)
  • 1/2 inci halia (dikisar)
  • 1/2 labu bawang besar (dimayang)
  • 1/2 sudu makan kicap pekat
  • sedikit kicap manis
  • 2 sudu makan cili giling/cili kisar
  • 1 keping asam gelugur
  • sedikit sos cili thai/sos cili
  • garam dan gula secukup rasa
Cara-cara :
  1. Sediakan minyak secukupnya di dalam kuali atau tinggalkan sedikit minyak lebihan menggoreng ikan tadi. Tumiskan bahan-bahan kisar dan cili giling hingga garing dan pecah minyak. 
  2. Masukkan kicap pekat, kicap manis, sos cili thai/sos cili dan sedikit air. Kacau sebati dan biarkan ia mendidih.
  3. Masukkan pula garam, gula dan asam gelugur. Kacau lagi.
  4. Akhir sekali masukkan ikan yang telah digoreng tadi beserta bawang besar. Kacau mesra. 
  5. Apabila kuahnya kelihatan pekat, tutupkan api dan hidangkan.


Rindu kek lapiss???...hehe...nanti DJ update resepi baru ye. Tungguuuu....

Saturday, October 22, 2011

Udang Merah Madu Kasturi



Udang Merah Madu Kasturi
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan :
  • 300 g udang sederhana (dibersihkan, dilumur dengan sedikit garam dan kunyit. Kemudian digoreng 3/4 masak)
  • 2-3 sudu makan cili giling
  • 2 helai daun limau purut (diracik halus)
  • 1 batang serai (diketuk)
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 2 sudu makan sos cili thai
  • sedikit madu
  • garam
  • sedikit jus limau kasturi atau air asam jawa
  • sedikit air
  • sedikit hirisan bawang besar
bahan-bahan kisar :
  • 1/2 labu bawang besar
  • 3 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
cara-cara :
  1. Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar dan serai hingga wangi.
  2. Masukkan cili giling. Tumis lagi hingga pecah minyak. 
  3. Masukkan pula sos tiram, sos cili thai, madu, garam, jus limau kasturi/air asam jawa dan air secukupnya. Kacau sebati hingga mendidih.
  4. Kemudian masukkan daun limau purut yang sudah diracik halus tadi. Kacau lagi rata-rata.
  5. Akhir sekali masukkan udang dan bawang besar. Gaul-gaulkan hingga mesra dan sebati.
  6. Setelah masak, tutupkan api. Hidangkan bersama nasi. 


Saturday, October 15, 2011

Roti Arab dan Kari Sardin


Salam hujung minggu.....

Selamat berhujung minggu semua...dah minum petang ke belum? Kalau belum, jom kita makan roti arab yg sedap lagi rangup ni. Dah lama tak buat roti ni. Sgt sedap digandingkan dgn kuah kari sardin. Maaflah ye, gambar tlbh sempoi ...tak ada touch up apa2...janji dapat tengok dgn jelas kan...hehe.

Resepi roti arab dh byk kali diulang tayang tahun lepas. Kdg2 DJ tak ikut sgt resepi asalnya. Guna stok yg ada je. Lagipun roti ni langsung x pakai susu...tapi msh tetap sedap dan rangup. 

Layan dulu ye...nanti2 tulis resepinya kalau sempat. Terima ksh sudi singgah....

UPDATE :

Roti Arab
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan :
  • 2 cawan tepung gandum/tepung superfine/high protein
  • 1 sudu besar mentega/marjerin
  • sedikit garam halus
  • 1 sudu besar gula pasir
  • 1/2 sudu makan yis mauripan 
  • air suam secukupnya
cara-cara :
  1. Satukan yis, sedikit air suam dan gula di dalam satu bekas dan rendamkan hingga yis berbuih.
  2. Tepung, garam dan mentega disatukan di dalam bekas yang agak besar. 
  3. Kemudian satukan langkah 1 dan 2. Masukkan air suam sedikit demi sedikit. Gaul dan uli doh hingga kental dan licin (untuk mendapatkan kulit yang licin dan gebu...hehe)
  4. Simpankan doh ke dalam bekas besar tadi dan tutupkan dengan kain lembab. Biarkan ia naik selama lebih kurang 45 minit atau 1 jam. Setelah itu, uli semula doh tadi.
  5. Kemudian bahagikan doh kepada beberapa bahagian (mengikut saiz kesukaan masing-masing) dan bulat-bulatkan. 
  6. Sediakan torak. Canaikan doh tadi tetapi jangan terlalu nipis. Kemudian rehatkan sebentar selama 15 minit.
  7. Sediakan minyak untuk menggoreng. Apabila sudah cukup panas (tetapi jangan sampai berasap), gorenglah doh tadi satu demi satu. Jangan lupa siramkan roti dengan minyak supaya ia kembong dengan cantik. 
  8. Setelah masak keperangan, angkat dan toskan.
  9. Hidangkan panas-panas bersama kari sardin atau kari ayam.

Kuah Kari Sardin (my Style)

bahan-bahan :
  • 1 tin besar sardin (DJ pilih brand Marina)
  • 1 tangkai daun kari
  • 2 sudu makan serbuk kari ikan (DJ pilih brand Adabi) - dibancuh dengan sedikit air
  • 3 biji bawang merah (dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1 cm halia (dicincang)
  • sedikit garam, gula dan air asam jawa
  • hirisan tomato (optional)
cara-cara :
  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan daun kari hingga garing. 
  2. Masukkan bancuhan rempah kari tadi. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan sardin bersama kuahnya dan masukkan juga air secukupnya. Kacaulah rata-rata dengan perlahan. 
  4. Apabila mendidih, masukkan bahan-bahan selebihnya. Kacau lagi hingga sebati. 
  5. Setelah masak, tutupkan api. Hidangkan panas-panas bersama roti arab. Selamat mencuba!


Friday, October 14, 2011

KEK LAPIS MOCHA PANDAN (BAKAR)


Syukur Alhamdulillah...dengan izinNya dapat juga kita bersiaran lagi. hmm...hari ni mmg hari yg amat menduga kesabaran DJ. Ni gara2 serangan penyakit 'M' la tu...ditambah lg dgn problem internet yg bagaikan 'iti pulang petang'....jln terkedek2...haa...mcm tulah perangainya...mmg buat hati rasa nk tuuuuuut je. Nasib baik dah ok dah ni...kalau tak, mmg x dpt ler nk update blog kan...hehe. Org kata 'genggam bara api biar sampai menjadi arang' ...sesuatu pekerjaan biarpun berdepan dgn bermacam2 rintangan dan kesukaran, kalau dilakukan bersungguh2 dgn penuh kesabaran akhirnya akan tercapai gak matlamat dan hajat di hati. Betul tak??... 

Seperti yg dijanjikan semalam kpd teman2 di FB, hari ni DJ nk kongsikan satu lagi resepi baru DJ iaitu kek lapis Mocha Pandan...ishh2..tak habis2 citer psl kek je kan...dah habis raya pun msh nk mengekek lagi..heheh. Nak buat mcm mana, mmg dah tu hobi DJ ms lapang...sampai ada org tanya 'tak ambik order ke?'...hehe..InsyaAllah...rasa2 dah boleh dah ke arah tu sket masa lg. DJ kena perlu buat persiapan dan perancangan terlebih dahulu. Bila dah btl2 sedia nanti, bolehlah ON...InsyaAllah...kita hanya merancang tapi  Tuhan yg menentukan segala2nya....


Ok..kek ni terhasil beberapa hari yg lepas. Dah agak lama DJ berhajat nk buat kek lapis bakar yg dari segi rasanya orang kata, penuh dgn kejutan gitu...mula2 makan rasa vanilla, pas tu ada rasa pandan beraroma, dan pas tu lagi ada perisa coklat kopi. Wahh! sedapnya lah haihh...mmg menepati citarasa DJ lah!. .puas hati betul! Serius DJ ckp, tak semua kek2 lapis DJ akan makan sewenang2nya..haha. Yang ni kan, mmg I cannot resist! lepas sepotong, sepotong lagi..lepas tu 2-3 potong lagi...dan lepas ni tak taulah apa nak jadi..dah berkira2 nk pergi ke gym dah ni...ekeke.

Apa2pun, jom kita semak resepinya dulu. Lepas ni, kalau ada yg berminat nak cuba, sila2lah ye. 

Kek Lapis Mocha Pandan
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan : loyang 8" x 8"
  • 10 biji telur gred A
  • 500 g mentega berkualiti tinggi (DJ menggunakan mentega SCS)
  • 300 g tepung hongkong/tepung gandum (diayak)
  • 150 g gula kastor
  • 100 g serbuk horlicks
  • 150 g serikaya
  • 300 g susu pekat manis
  • 1 sudu besar ovalette
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1 sudu besar pandan paste (DJ menggunakan brand Kopoe-Kopoe)
  • 1 1/2 sudu besar serbuk koko + 1 sudu makan nescafe atau campuran serbuk koko dan coffee emulco (dibancuh dengan sedikit air panas) - boleh juga campurkan dengan pewarna coklat atau browning sugar
Cara-cara :
  1. Pukul telur, gula dan ovalette hingga kembang. 
  2. Dalam bekas yang berasingan, pukul mentega bersama susu pekat hingga putih berkrim. 
  3. Satukan adunan telur dan mentega tadi. Sebatikan.
  4. Setelah itu masukkan serikaya dan horlicks. Gaul-gaulkan sebati.
  5. Akhir sekali masukkan tepung. Kacau hingga betul-betul sebati.
  6. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Satu bahagian dibiarkan kosong dan diberi esen vanilla, satu bahagian lagi diberi pes pandan dan satu lagi dicampurkan dengan bancuhan serbuk koko dan nescafe.
  7. Sediakan loyang yang telah disapu dengan mentega disekelilingnya. Tuangkan adunan coklat terlebih dahulu (anggaran 6 sudu makan atau ikut keselesaan) dan bakar selapis demi selapis dengan menggunakan api atas (suhu antara 170-180C mengikut kepanasan oven masing-masing). 
  8. Setelah habis lapisan coklat, tuangkan pula adunan hijau dan bakarlah lapis demi lapis hingga habis. Dan diikuti pula dengan lapisan kosong. Ulangi proses hingga habis. 
  9. Untuk lapisan terakhir, bakar sekejap dengan menggunakan api atas sehingga keperangan dan barulah dipasangkan api bawah selama 10 minit. 
  10. Setelah masak, keluarkan kek dari oven dan sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.
  11. Cara-cara menyimpan kek : alaskan dengan kertas serap minyak, balutkan dengan cling wrap dan simpan dalam bekas yg bersesuaian. Kemudian masukkan ke dalam peti sejuk.
NOTA :
  • Gunakan mentega yg berkualiti untuk mendapatkan kek yg lembut dan sedap.
  • Jika takut lapisan kek mudah tertanggal, sila sapukan dengan sedikit jem setiap kali melapis. (DJ x buat).
  • Pandan paste cap Kopoe-Kopoe boleh digantikan dengan Pati Pandan/Pandan Emulco+pewarna hijau tua.
  • Boleh juga menggunakan loyang kek berukuran 9" x 9" atau 10" x 10" jika tak nak kek terlalu tinggi. Ikutlah citarasa masing2.
  • Suhu bergantung pd jenis oven masing2. Sila adjust sendiri. 
  • Sukatan gula boleh dikurang/tambahkan mengikut citarasa sendiri.

Dari segi teksturnya, mmg lembut dan sedaaapp!. Lebih lama disimpan semakin lembut dan moist kek ni.
InsyaAllah raya haji nanti akan ada siaran ulangannya. 

Tuesday, October 11, 2011

Kek Lapis Kembang Melati (kukus)

Gambar kek ni mmg dah agak lamaaaa tersimpan dlm folder. Baru sempat nk update resepi. Inilah satu-satunya gambar yg ada sb yg lain2nya dah ter'deleted' dgn tak sengaja...

Setiap kali DJ buat kek ni pasti DJ akan tringat-ingat kat adik lelaki( adik angkat yg juga sebenarnya sepupu DJ). Kalau nak buat kek ni kena buat 2 loyang sekaligus sebab yg seloyang lagi tu nak bagi khas utk dia sorang je. Entah kenapa, katanya kek nilah yg paling sedap dan menepati seleranya berbanding dgn kek2 Srwk yg lain. Dia boleh habiskan kek ni dalam satu masa. Mmg x percaya kan...tp tu lah hakikatnya...hehe.

Resepi kek ni sudah diolah semula dengan menggunakan sukatan gram. Kalau tengok resepi asalnya rasa2 ramai yg akan keliru. Nak buat pun x berani agaknya..ekeke. Masa DJ mula2 buat kek ni dulu pun mmg agak nervous rasanya  sb pertama, tak faham resepi...dan keduanya, takut tak kembang mcm mak dan mami selalu buat. Tp Alhamdulillah...berkat kesabaran dan juga semangat serta dorongan dp mak n mami, akhirnya berjaya juga buat kek ni. Sukaaa sangat!

Kek Lapis Kembang Melati
resepi : DaYangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan : Loyang 7" x 7"

Lapisan A :
  • 200 g mentega berkualiti tinggi
  • 7 biji putih telur gred A
  • 150 g gula kastor
  • 150 g tepung gandum
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 100 g susu pekat manis
Lapisan B :
  • 200 g mentega berkualiti tinggi
  • 100 g gula merah atau gula kastor
  • 7 biji kuning telur
  • 100 g tepung gandum
  • 100 g susu pekat manis
  • 200 g coklat masakan (dicairkan)
  • 250 g red dates/kurma merah (dicincang halus/kisar/tumbuk) - DJ tumbuk dan kisar sampai halus
  • 3 sudu besar browning sugar/gula hitam (atau 1 sudu besar coklat emulco dan pewarna coklat) - sila ke link DI SINI untuk rujukan cara-cara membuat browning sugar/gula hitam.
  • 1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara :
Sediakan pengukus. Jerangkan airnya. Sediakan loyang kek. Sapukan dengan mentega di sekelilingnya.

Lapisan A : 
  1. Putih telur dipukul hingga kembang. Kemudian masukkan gula dan pukul lagi.
  2. Di dalam mangkuk adunan yg lain, pukul mentega sampai putih dan barulah dimasukkan pula susu pekat manis, esen vanilla dan tepung . Putar sebati.
  3. Satukan kedua-dua adunan tadi dan kacau hingga betul-betul sebati.

Lapisan B : 
  1. Kuning telur dipukul bersama gula merah sampai hancur. Masukkan mentega dan putar hingga sebati. Masukkan pula susu, gula hitam, coklat cair dan buah kurma/red dates. Kacau rata-rata.
  2. Akhir sekali masukkan tepung gandum dan esen vanilla. Kacau hingga sebati.
Cara melapis :
  1. Kukuslah selapis demi selapis dimulakan dengan lapisan A (2 senduk) dan kemudian lapisan B (3 senduk).
  2. Setiap lapisan dikukus selama 10-20 minit bergantung pada ketebalan lapisannya. Setelah habis melapis, kukus lagi hingga 30 minit atau sehingga kek betul-betul masak.
  3. Setelah masak, keluarkan kek dr pengukus dan sejukkan seketika sblm dipotong.

Nota dan peringatan:
**Sediakan telur gred A 7 biji dan asingkan putih dan kuningnya untuk dibuat lapisan A dan B.
**Gunakan telur yang fresh
**Gunakan mentega yang berkualiti tinggi seperti SCS dan Anchor utk mendapatkan kek yg lbh lembut dan sedap.
**Untuk lapisan A, pukul telur hingga betul2 kembang jika ingin mendapat hasil yg terbaik.
**Sekiranya air kukusan berkurangan, sila tambah air panas. 
**Kek ini tahan lama jika disimpan di dalam peti sejuk.

UPDATE :
satu lg gambar kek Kembang Melati (menggunakan buttercup) yg dah agak lama tersimpan dlm blog ini. Gambar di atas menggunakan mentega SCS. Nampak sgt beza dari segi teksturnya.


Monday, October 10, 2011

Siakap Stim Halia.... Mudah dan Sedap!

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua....

Hari ni sempatlah menayangkan apa yg dimasak utk lunch tadi biarpun dpt publish satu jenis lauk ni je. Alhamdulillah, seperti yg dirancang dr awal pg tadi, DJ buat siakap stim, telur mata kerbau bersambal dan sayur tauhu tumis. Memang sedap dan menyelerakan. Rasa nak menambah nasik, tp terpaksa kontrol gak sb diet punya psl kan..hehe.

Ok, ikan ni kan ..kalau rasa malas sgt nk masak yg berat2, buat stail gini lagi mudah. Dahlah senang, sedap pulak tu. Rasanya ada masam2 sket...sesuailah utk org yg x ada selera makan atau yg sakit. Gerenti berselera!... 

Jom kita semak resepinya....

Siakap Stim Halia
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan :

  • 1 ekor ikan siakap (disiang dan dibersihkan)
  • 6 ulas bawang putih (dihiris halus)
  • 2 inci halia (dihiris halus)
  • 2-3 biji limau nipis (ambil jusnya)
  • 1 sudu makan sos ikan
  • sedikit air
  • garam
  • hirisan daun sup
  • 3-4 biji cili api (dihiris/diketuk)
Cara-cara :
  1. Sediakan pengukus. Jerangkan airnya.
  2. Lumurkan ikan dengan garam secukupnya dan letak di dalam bekas tahan panas.
  3. Kemudian taburkan bawang dan halia yang sudah dihiris tadi di atasnya. Kukus sehingga 1/2 masak.
  4. Setelah itu, masukkan sos ikan, sedikit air, cili padi dan jus limau nipis. Kukus lagi hingga masak.
  5. Setelah masak, taburkan daun sup dan biarkan ia merenih sebentar. 
  6. Hidangkan bersama nasi putih.

***TUAN RUMAH AKAN BERCUTI REHAT DARI BERBLOGGING MULAI ESOK. JIKA ADA KESEMPATAN, AKAN ADA ENTRI BERJADUAL. APA2 HAL HUBUNGI DJ DI FACEBOOK. TERIMA KASIH ATAS KUNJUNGAN ANDA SEMUA. 

Saturday, October 08, 2011

Kek Lapis Batik Kenyalang (versi bakar)

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua...

Sekali lagi tuan rumah menayangkan kek lapis. Jangan ada yg tersakit mata udah ler ye...hehe.

Dah lama sebenarnya nk buat kek ni. Cadangnya dari 3-4 tahun lepas. Baru tahun ni dpt merealisasikan impian nk melapis kek stail gini...isshh2..begitu lama kan ter'delay' (pinjam kata kak Nor Ganu sat...hehe). Mana taknya...DJ asyik fokus dgn kek kukus je. Cuma skrg ni lah tetiba rasa nk buat versi bakar plak. Sayang kalau resepi2 hanya disimpan buat pekasam je..nak buat apa..entah esok lusa kita mati...mana tau kan...ajal maut di tangan Tuhan. Selagi ada ilmu yg bermanafaat ni, baik kita kongsikan di samping dpt ganjarannya...InsyaAllah. 

Ok, berbalik cerita psl kek ni. Bg rakan2 yg kat Semenanjung ni lah, pernah tak lihat atau membeli kain batik Srwk?? Dia punya design lbh kurang sama mcm kek ni lah. Biasanya berwarna kemerahan. Tapi kan design kek ni sebenarnya tak menjadi sgt. Adalah tragedi time membuat kek ni...frust jugaklah. Next time nak buat lagi sampai puas hati. Dari segi rasa memang best sgt2. Lembut dan sedaaaappp! 

Jom kita semak resepinya. Sebelum tu nak bagi tau kek ni DJ buat 1/2 dp adunan asalnya ye sb tu lah lapisannya mcm tak cukup je...hehe.
Kalau berminat bolehlah mencuba resepi ni. 


Kek Lapis Batik Kenyalang
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
sumber lain : Bro. Rozzan@RSR

bahan-bahan : loyang 8" x 8" atau 9" x 9"
  • 10 biji telur A
  • 300 g tepung hongkong/gandum
  • 500 g mentega berkualiti tinggi 
  • 160 g gula kastor (kalau nak manis lagi bolehlah tambah)
  • 340 g susu pekat manis
  • 150 g serbuk horlicks
  • 150 g jem strawberi
  • 1 sudu besar ovalette
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • pewarna merah, kuning dan hijau
Cara-cara :
  1. Pukul telur, gula dan ovalette hingga kembang. 
  2. Dalam bekas yang berasingan, pukul mentega bersama susu pekat hingga putih berkrim. 
  3. Satukan adunan telur dan mentega tadi. Sebatikan.
  4. Setelah itu masukkan jem dan horlicks. Putar sebati.
  5. Akhir sekali masukkan tepung dan esen vanilla. Kacau hingga betul-betul sebati.
  6. Ambil 12 senduk lauk adunan dan ketepikan untuk dibuat 3 lapisan bawah dan 3 lapisan atas(1 lapis 2 senduk adunan). Lapisan ini dibiarkan kosong. Lebihan adunan tadi dibahagikan 3 bahagian diberi warna hijau, merah dan kuning. Kermudian dimasukkan ke dalam piping bag atau botol sos. (Atau terpulang mengikut citarasa anda untuk membahagikan adunannya. Boleh juga menggunakan warna-warna pilihan sendiri)
  7. Sediakan loyang yang telah disapu dengan mentega disekelilingnya. Tuangkan 2 senduk adunan kosong tadi ke dalam loyang dan bakar/grill hingga masak keperangan dengan menggunakan api atas. Ulangi proses hingga 3 lapisan.
  8. Kemudian, paipkan adunan merah, hijau dan kuning secara berselang seli dan menyerong hingga menutupi ruang lapisan bawah. Grill/bakar lagi hingga masak. Kemudian paipkan semula adunan tadi secara menyerong tetapi bertentangan dan setelah itu dibakar lagi hingga masak. Ulangi proses hingga habis. (boleh tengok step ini DI SINI atau DI SINI)
  9. Untuk lapisan atas, bakar/grill lebihan adunan kosong (6 senduk tadi) sebanyak 3 lapisan(1 lapis=2 senduk) seperti lapisan bawah. Setelah masak keperangan, bakar lagi 10 minit dengan menggunakan api bawah. (suhu mengikut jenis oven masing-masing)

Sedap dan moist!



Friday, October 07, 2011

Kek Lapis Evergreen (versi bakar)




Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua....

Tiba-tiba terajin plak nk membakar kek lapis. Biasa buat yg kukus je. Agaknya musim dah tiba kot. Lagipun dah lama tak buat yg versi bakar ni kan. Sesekali tangan ni nak kena asah gak biarpun x berapa gemar sgt nak melapis kek2 bakar...bukan kepakaranku actually...haha...

Kali ni DJ nak kongsikan satu resepi kek yg sungguh sedap. Sebelum ni SIL-2-b ada buatkan kek ni utk DJ. Dah habis pun. Oleh krn DJ mmg penggemar kek perisa pandan ni, DJ buatkan sekali lagi. Kalau rajin nanti, DJ akan buat yg versi kukus plak. Sedap tau kek ni tetapi kalau ikut resepi asalnya kek ni agak manis rasanya. DJ dah kurangkan sukatan gula dan susu pekat mengikut citarasa DJ. Actually kek2 lapis Srwk ni mmg kebanyakannya manis2 belaka supaya dpt disimpan lbh lama. Lagi manis kek tu lagi lama ia dpt bertahan. Tetapi kalau sekadar nk buat makan2 atau hidangan para tetamu (dan bukannya disimpan utk jangka masa yg panjang), bolehlah dikurangkan sukatan gulanya ye... manis woo...boleh dpt kencing manis woo.... :)

Ok jom kita semak resepinya...esok InsyaAllah DJ akan share satu lagi resepi kek lapis Srwk versi bakar.

KEK LAPIS EVERGREEN (versi bakar)
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan : Loyang 8" x 8"
  • 10 biji telur gred A
  • 450 g  mentega berkualiti tinggi 
  • 200 g tepung hongkong/gandum
  • 100 g serbuk horlicks
  • 160 g gula halus (sudah dikurangkan)
  • 1 botol kecil pandan paste
  • 1 sudu besar ovallette
  • 340 g susu pekat manis
  • 1 tin kecil serikaya
  • 100 g serbuk santan
  • 1 sudu kecil esen vanilla

Cara -cara :
  1. Pukul telur, gula dan ovalette hingga kembang. (high speed)
  2. Dalam bekas yang berasingan, pukul mentega bersama susu pekat hingga putih berkrim. Kemudian masukkan serbuk santan dan putar lagi hingga sebati.
  3. Satukan adunan telur dan mentega tadi. Sebatikan.
  4. Setelah itu masukkan serikaya, pes pandan dan horlicks. Gaul-gaulkan sebati.
  5. Akhir sekali masukkan tepung dan esen vanilla. Kacau hingga betul-betul sebati.
  6. Sediakan loyang yang telah disapu dengan mentega disekelilingnya. Tuangkan sedikit adunan dan ratakan (anggaran 5 sudu makan). 
  7. Bakar lapisan pertama sehingga bertukar warna keperangan (dengan menggunakan api atas). Ulangi proses hingga habis.
  8. Untuk lapisan terakhir, bakar sekejap dengan menggunakan api atas sehingga keperangan dan barulah dipasangkan api bawah selama 10 minit. 
  9. Setelah masak, keluarkan kek dari oven dan sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.
  10. Cara-cara menyimpan kek : alaskan dengan kertas serap minyak, balutkan dengan cling wrap dan simpan dalam bekas yg bersesuaian. Kemudian masukkan ke dalam peti sejuk. 

Contoh serbuk horlicks yang biasa digunakan dalam pembuatan kek-kek lapis. Gambar ehsan dari Google.



Wednesday, October 05, 2011

Ayam Masak Lemak Harum


Ayam Masak Lemak Harum
resepi : DaYangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan:
  • 1/2 ekor ayam - dipotong sederhana kecil dan dibersihkan
  • sedikit serbuk kunyit
  • 200 ml santan atau secukupnya
  • 1 helai daun pandan (disimpul)
  • 2 helai daun limau purut
  • 4 biji buah keras (ditumbuk)
  • garam dan gula secukup rasa
  • minyak untuk menggoreng

bahan-bahan kisar:
  • 7 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji cili padi
  • 1` inci halia
  • 1cm kunyit hidup
  • 1 batang serai
  • 1cm lengkuas

cara-cara :
  1. Ayam dilumur bersama serbuk kunyit dan garam. Kemudian goreng hingga 3/4 masak. Toskan.
  2. Tinggalkan sedikit minyak ayam tadi untuk menumis.
  3. Tumiskan bahan-bahan kisar dan daun pandan sehingga garing dan pecah minyak. Masukkan buah keras dan kacau lagi.
  4. Kemudian masukkan santan, daun limau purut, garam dan gula secukup rasa.
  5. Masak hingga kuahnya menjadi agak pekat sedikit.
  6. Akhir sekali masukkan ayam dan masaklah sehingga empuk.
  7. Angkat dan hidangkan panas-panas dengan nasi putih.

Tuesday, October 04, 2011

Donut Ball....lagi


Layan donut yg dah byk kali buat. Memang sedap dan lembut! Resepi boleh rujuk DI SINI ye. Cubalah..mmg ada kelainannya menggunakan ovalette. Kpd yg tlh sudi mencuba resepi ni DJ ucapkan berbanyak2 terima kasih...Alhamdulillah. Jangan jemu utk mencuba resepi2 lain di sini. Semoga dpt menepati selera kalian. Tq. 



Monday, October 03, 2011

Laksa Sarawak ...terubat rasa rinduku


Mmg betul...kalau makan laksa Sarawak, mesti nak lagi dan lagi. Pasti ada yg mengidam dan rindu2an...hehe. Tu ler org kata...tak kenal maka tak cinta...belum cuba belum tau. Kalau dah cuba, mesti jatuh cinta. Itu pun bergantung pd kesedapan kuahnya. Sedap kuahnya plak b'gantung pd perencahnya..haa. Kalau perencah x sedap, maka tak sedaplah rasanya. Stkt nilah perencah yg biasa DJ guna ialah perencah/pes laksa Hj Manan. Mmg cukup rasa rempahnya. Tapi x bermakna pes2 laksa yg lain tu x sedap ye. Sedap tak sedap ni sebenarnya terlalu subjektif. Sedap pd tekak kita tp x sedap pd tekak org lain. Semuanya b'gantung pd citarasa masing2lah kan. :)

Biasanya kalau kehabisan stok perencah laksa ni, DJ akan buat pes sendiri..tu pun kalau larat. Tapi Alhamdulillah, sedap juga tau..mmg menepati citarasa DJ. Cuma bab2 nk merajinkan diri tu je yg payah sket...hehe. 

Oklah...laksa Srwk ni adalah menu yg dh lepas. Resepinya pun sebenarnya dah byk kali tayang. Tp saja2 nk buat promosi kot2 ada dlm kalangan pembaca di sini belum kenal lg atau belum pernah mencuba lg resepi masakan bumi Kenyalang ni kan. Kalau ada yg sudi nk cuba, bolehlah rujuk DI SINI ye. InsyaAllah resepinya lengkap dgn pes laksa (homemade), kuah, dan sambalnya sekali. Kalau dah ada pes yg instant tu jgnlah disimpan lama2 ye...marilah merajinkan diri...rugi kalau tak cuba...hehe.

perghhhhh!....sedapnyaaa!...kecur liurrr!

Terima kasih atas kunjungan anda semua....