


Bahan-bahan :
- 500 gm hati lembu (direbus bersama sedikit garam hingga masak dan dihiris)
- 1 labu bawang besar*
- 3 ulas bawang putih*
- 1/2 inci halia muda*
- 1 sudu besar cili kering kisar
- 1 sk serbuk ketumbar
- 1 sudu besar kicap pekat
- 1 sudu besar kicap manis
- 1 sudu makan sos tiram
- 1 sk air asam jawa
- 1 sk gula
- garam jika perlu
- 3-4 biji cili padi (diketuk) - jika suka
- bahan2 hirisan : cili merah dan bawang besar
- Kisar bahan2 bertanda *. Sediakan kuali. Panaskan sedikit minyak. Tumis bahan2 kisar, serbuk ketumbar dan cili kering hingga wangi.
- Masukkan kicap pekat, sos tiram, kicap manis, cili padi dan sedikit air. Kacau lagi sehingga sebati.
- Masukkan hati, garam(jika perlu) dan gula. Gaulkan. Kemudian, masukkan air asam jawa, cili merah dan bawang besar. Hidangkan setelah masak.
No comments:
Post a Comment