


Bahan-bahan :
- 1/2 kilo udang (dibersihkan)
- 5 biji bawang merah (dikisar)
- 2 ulas bawang putih (dikisar)
- 1/2 inci halia (dikisar)
- 2 sb cili kering kisar
- 2 helai daun limau purut
- 1 sk serbuk ketumbar
- 2-3 sb sos cili
- 2 sb sos tomato
- 1 sb sos tiram
- sedikit garam dan gula
- lain2 bahan hirisan : kapsikum, tomato, daun sup
- Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan2 kisar dan cili kering hingga terbit bau.
- Masukkan serbuk ketumbar, sos tiram, sos tomato dan sos cili. Kacau sebati.
- Masukkan udang, daun limau purut dan sedikit air. Kacau dan biarkan ia mendidih.
- Masukkan garam dan gula secukupnya serta bahan2 hirisan yg lain.
- Setelah masak, angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment