



Bahan-bahan :
- 4 keping instant lasagna (direndam dlm air panas selama 10 minit atau sehingga lembut)
- 1 tin kacang panggang (baked beans)
Meat sauce :
- 250 gm daging cincang
- 1 labu bawang besar (dihiris dadu)
- 1 biji tomato (dihiris dadu)
- 2 ulas bawang putih (dicincang)
- 2 sudu besar mentega/marjerin
- sedikit garam
- 1 sudu makan stok ayam
- 2 sb puri tomato
- 1 sudu makan sos cili
Cara : Cairkan mentega/marjerin di dlm kuali. Tumis bawang putih dan bawang besar hingga perang. Masukkan puri tomato dan daging cincang. Masukkan stok ayam dan sedikit air. Kacau dan biarkan mendidih. Masukkan sos cili, tomato dan garam secukupnya.
Cheese Sauce :
- 2 cawan susu segar
- 1 sb mentega
- 1 sb tepung gandum + 1 sb tepung jagung (dibancuh dgn sedikit air)
- 125 gm cream cheese/cheddar cheese (dyg guna cream cheese)
- sedikit lada sulah
- garam
Cara-cara : Cairkan mentega di dlm periuk/saucepan. Masukkan susu dan krim keju/keju parut. Kacau hingga keju hancur. Masukkan bancuhan tepung, lada sulah dan garam. Kacau lagi hingga pekat.
Cara-cara menyusun : Panaskan oven pd suhu 180C. Sediakan baking dish. Griskan dgn sedikit mentega. Letakkan kulit lagsana terlebih dahulu. Kemudian, tuangkan inti daging tadi ke atasnya diikuti kacang panggang. Ratakan. Kemudian tuangkan sos keju. Pastikan kulit lagsana ditutup sepenuhnya. Ulangi langkah tadi sampai habis dan diakhiri dgn sos keju. Taburkan parmesan cheese(jika suka) dan sedikit oregano. Bakar selama 35-40 minit atau sehingga masak.
Cara-cara menyusun : Panaskan oven pd suhu 180C. Sediakan baking dish. Griskan dgn sedikit mentega. Letakkan kulit lagsana terlebih dahulu. Kemudian, tuangkan inti daging tadi ke atasnya diikuti kacang panggang. Ratakan. Kemudian tuangkan sos keju. Pastikan kulit lagsana ditutup sepenuhnya. Ulangi langkah tadi sampai habis dan diakhiri dgn sos keju. Taburkan parmesan cheese(jika suka) dan sedikit oregano. Bakar selama 35-40 minit atau sehingga masak.
2 comments:
Pendek je entri nie kak Dayang. heheh... takde cerite ke kite nak bace nie? :D
I want that recipe in English please!
Post a Comment