Ayam panggang bersos madu mmg sedap. Siap meratah lagi tu...hehe. Nasib baiklah tak rumit sgt nak buat.
Inilah resepinya seperti yang diminta. Jangan lupa buat tau... :)
Bahan-bahan :
- 1 ekor ayam (dipotong ikut suka dan direbus bersama sedikit garam - separuh masak - tuskan)
 - 2 sudu besar sos lada hitam
 - 2 sudu besar sos cili
 - 2 sudu makan madu
 - 2 sudu makan jus limau kasturi/lemon
 - 1 sdt serbuk paprika - optional
 - 1 sudu besar kicap pekat
 - 1 sudu besar sos BBQ
 - 1 sudu besar sos tiram
 - 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
 - 1 inci halia(ditumbuk)
 - 1 sudu makan minyak zaitun/minyak masak
 - garam dan gula secukupnya
 
Cara-cara : Gaulkan ayam bersama semua bahan di atas dan perap selama 1/2 jam. Panaskan oven pd suhu 190-200C. Kemudian sediakan dulang dan lapik dgn kertas foil. Susunkan ayam dan bakar selama 15 minit. Setelah itu, keluarkan dulang berisi ayam td dan terbalikkan ayam. Siramkan dgn lebihan bahan perap/sos tadi ke atasnya. Bakar lagi selama 15 minit.

No comments:
Post a Comment