

Inilah resepinya yer kalau teringin nak cuba....
Bahan-bahan :
- 6 ekor ketam (digaul bersama kunyit dan garam kemudian digoreng hingga masak)
- 6 biji cili padi (diketuk)
- 3 ulas bawang putih(ditumbuk)
- 1 tangkai daun kari
- 1/2 cawan susu cair/santan cair
- 1/4 cawan air
- 1 sdt serbuk ketumbar
- 1 sdt serbuk jintan manis
- 1 sudu makan serbuk kari (dibuat pes)
- 1 sudu besar mentega/marjerin
- 1 biji telur
- garam dan sedikit gula
- Panaskan mentega/marjerin di dlm kuali. Tumis bawang putih dan daun kari hingga wangi.
- Masukkan serbuk ketumbar, serbuk jintan manis dan pes kari. Masak hingga garing.
- Masukkan susu cair/santan, air, cili padi, garam dan gula secukupnya. Kacau sebati.
- Pecahkan telur dan kacau perlahan.
- Akhir sekali masukkan ketam. Gaulkan.
- Setelah masak, hidangkan. Enjoy!
1 comment:
sedapnye kak.. teliur da ni.. :) sy ada try resepi ikan celup tepung akak. sedap btol! ;)
Post a Comment