Wednesday, August 05, 2009

Ayam Panggang Bermadu

Ayam panggang bersos madu mmg sedap. Siap meratah lagi tu...hehe. Nasib baiklah tak rumit sgt nak buat.

Ayam dan sos madunya


Inilah resepinya seperti yang diminta. Jangan lupa buat tau... :)

Bahan-bahan :

  • 1 ekor ayam (dipotong ikut suka dan direbus bersama sedikit garam - separuh masak - tuskan)
  • 2 sudu besar sos lada hitam
  • 2 sudu besar sos cili
  • 2 sudu makan madu
  • 2 sudu makan jus limau kasturi/lemon
  • 1 sdt serbuk paprika - optional
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 1 sudu besar sos BBQ
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 1 inci halia(ditumbuk)
  • 1 sudu makan minyak zaitun/minyak masak
  • garam dan gula secukupnya
Cara-cara : Gaulkan ayam bersama semua bahan di atas dan perap selama 1/2 jam. Panaskan oven pd suhu 190-200C. Kemudian sediakan dulang dan lapik dgn kertas foil. Susunkan ayam dan bakar selama 15 minit. Setelah itu, keluarkan dulang berisi ayam td dan terbalikkan ayam. Siramkan dgn lebihan bahan perap/sos tadi ke atasnya. Bakar lagi selama 15 minit.

No comments:

Post a Comment

komen dan info amat-amat dialukan...terima kasih