Sunday, April 29, 2012

Buttered Prawn II


Dah lama x buat BP ni...eh, silap..sebenarnya dah lama tak makan udang...hehe. Ari tu nampak Mat Gebu tayang kat blog terus berkobar2 gak nk masak udang stail gini. Tapi DJ masak ikut citarasa sendiri jer sb sendiri yg nk makan kan...heheh. Actually dah 2 hari berturut2 buat BP ni tau. Smlm dan hari ni lah. Tp picture smlm kurang menarik sb nk cepat... DJ sempat upload ke FB jer.

Dah tu ramai pulak nk mtk resepi dan cara2 buat jurai2 tu...adehh...DJ taklah sepandai mana pun nk wat jurai2 tu...cuma kalau nk buat,  guna wok yg biasa digunakan utk buat goreng cokodok atau pisang (rujuk gambar)...tp guna yg bersaiz kecik je lah... Mentega pun kalau boleh lebihkan sedikit supaya jurai2 tu menjadi. Pas tu guna senduk mulat cam dlm gambar bwh tu ha...takyah susah2 nk guna garpu segala bagai...

gambar ehsan dari pakcik Google...tq

Apa2pun jom layan resepi campak2 ni ye. Rasa2 ramai yang tau masak BP ni kan... ^__^

Buttered Prawn II
resepi : dayangjack

bahan-bahan :
  • 10 ekor udang XL (dibersihkan dan dilumur dengan garam dan serbuk kunyit)
  • 3-4 biji kuning telur (dikacau sedikit) 
  • 2 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1/2 inci halia (dicincang)
  • sedikit susu cair - optional
  • 1 tangkai daun kari
  • 4-6 biji cili padi (dihiris)
  • gula secukupnya
  • 100g mentega
Cara-cara:
  1. Cairkan mentega di dalam kuali dengan api perlahan. Apabila sudah cukup panas tuangkan perlahan-lahan kuning telur sambil dikacau perlahan-lahan tanpa henti dengan senduk (tangan kiri memegang bekas untuk kuning telur dan angkat tinggi sedikit macam nak buat teh tarik sementara tangan kanan memegang senduk. Putar secara sehala sahaja). Angkat dan tapiskan sebaik sahaja minyak mentega tadi berbuih. (kalau nak garing, boleh biarkan lama sedikit tetapi jangan sampai hangus). Ketepikan.
  2. Dengan menggunakan minyak yang sama, goreng udang hingga masak. Angkat dan toskan. 
  3. Kemudian cairkan/panaskan lagi sedikit mentega atau minyak masak(anggaran 1sudu besar), tumis bawang putih dan halia hingga garing. Masukkan daun kari, cili padi dan gula secukupnya. 
  4. Masukkan udang dan separuh daripada telur tadi. Gaul-gaulkan. Boleh juga masukkan sedikit susu cair jika suka (DJ kurang gemar letak susu cair). 
  5. Tutupkan api. Masukkan lebihan telur tadi dan gaulkan lagi. Hidangkan panas-panas bersama nasi putih dan sebagainya. 

Antara yg sempat dirakam.....

Haa...dah siap kan??...senang je buat. Resepi mudah taaapiii sgt sedaaaapp!..Sesiapa yg tak pernah try lagi, sudi2kanlah cuba resepi mudah ni ye. Terpulanglah pd citarasa sendiri samada nk adjust bahan2nya..nak lebih nak kurang...janji berbaloi2...hehe. Ok...selamat mencuba! ^___^


Sedaaaappp!

buat lagi dan lagi...untuk kali yg ke brp entah....heheh

Wednesday, April 25, 2012

Kek Gulung Kasih


Inilah pertama kalinya DJ gulung kek ni secara terbalik.....faham ke tak ni maksud 'terbalik'? hehe. Ok, jom imbas kembali kek gulung kasih yg DJ buat sebelum ni. Ada beza tak? Apa agak2nya yg terbalik tu? :D

Rujuk link DI SINI

ermm...dah dpt jawapan?...heheh. Apa yg DJ maksudkan ialah kek ni biasa kulit di luar tetapi kali ni DJ guna bahagian dalamnya pulak menjadi kulit dengan meletakkan tompokan adunan terlebih dahulu dan kemudian dibakar selama 50 saat, lepas tu diratakan adunan putih pd keseluruhannya. Bakar lagi hingga masak keperangan. Bila dah siap bakar, keluarkan dari oven dan terbalikkan kek. Ceraikan perlahan2 dari kertas baking tadi (rujuk gambar bawah). Kemudian terbalikkan semula kek tadi....haaa..nampak tak kulit kek tu bila dah dipisahkan dari baking sheet tu? hmm..tak melekat pd kertas tu kan...DJ menggunakan none stick baking paper utk menggulung kek. Jadi, kalau guna kertas biasa, maybe kena sapu butter atau minyak terlebih dahulu supaya kulitnya tak melekat pd kertas tersebut. Boleh juga guna plastik utk gulung kek ni (yg ni pendapat mereka2 yg dah mencuba..tp DJ mmg x pernah try pun)






Apa2pun cara, yang penting kek roll kena btl2 masak on timing. Silap adjust/set masa sket, kek kurang masak atau terlebih masak. Bila terlebih masa membakar, kek akan menjadi kering dan berderai. Akhirnya ia patah semasa digulung. Sebab tu lah kena ambil tahu masalah oven masing2. Lain jenis oven, lain kepanasan suhunya. Lagi satu, follow resepi betul2. Jangan adjust sukatan melainkan gula. Ikutlah langkah2nya, jgn ada yg terlepas pandang, ok... All the best! :)

DJ msh menggunakan resepi yg sama DI SINI. Tekstur kek ni mmg gebu, lembut dan sedaaapp! Kalau takut kulitnya tertanggal, bolehlah cuba stail gini. Ikutlah keselesaan masing2 kan. Tapi stail gini pun nampak comel gak...hehe (tetiba terasa nk buat lagi la pulak tapi perisa lain.

Kali ni DJ menggunakan filling bluberry pulak...alangkah sedapnyaaaaa!


Monday, April 23, 2012

Kek Kelasi Mabuk (kukus)


Projek mengukus kek semakin hebat sejak dua menjak ni. Memang btl2 demamlah. Selagi ada semangat dan kerajinan, selagi tu lah tangan ni rs gatal nk mengadun kek. Ikut musim, dah tiba masa dan saatnya nanti, xkan ada dah projek mengekek ni...hehe.

Ok, x sabar rasanya nk cerita psl kek ni... minggu lps si mek Mukah ada menayangkan kek kelasi mabuk di FB. Pas tu diikuti AlongRoz...Pengsann dakuu!...tak boleh jadi ni...nak juga try wlpn pd awal perancangannya nk buat kek kukus Batu Berendam. 

Sebut je kelasi mabuk, terus kuteringat Jack Sparrow...hahaha..entah apa2 kan... Mmg unik sekali nama kek Sarawak yg tak pernah kudengar ni, siyes! Bila dah buat sendiri, adehh! lagilah terserlah keunikannya....haa, ingat! Jangan memandai nk bubuh baking powder dlm adunan kek ni ye (even dlm adunan kek2 Sarawak yg lain pun jangan...KECUALI dinyatakan dlm resepinya)...bkn apa, takut nanti kek masak dlm periuk pengukus(entah2 tak masak..hehe), bukannya dlm loyang...siapa yg salah?? bkn salah resepi tau...hehe

Kek ni DJ buat 1/2 adunan jer dari resepi asalnya. Saja nk try test kan. Tapi mmg btl2 sedap dan uniklah kek ni. Cuma DJ terkurang sukatan tepungnya. Sb tu nmpk basah2 sket. Apa2pun mmg tak rugi dicuba. Terima kasih ye Pn Lynda dan HaSue atas perkongsian resepi yg sungguh hebat ni. Mekasih gak buat AlongRoz sb tlh memberi semangat buatku utk mencuba resepi ni. 


Kalaulah ditanya mcm mana rasa kek ni, silalah cuba sendiri resepinya. DJ tak dpt nk jelaskan di sini. Jangan bimbang, kek ni takkan rasa terlebih masam dan sebagainya. Yang paling best, lapisan meringue nya. Masam manis gitu. Seperti yg HaSue suggest, kalau nk buat berlapis2 pun ok. Tapi DJ ikut je 100% resepinya. Alhamdulillah....puas hati setakat ni. Thanks HaSue. Kredit juga buat empunya resepi ni. Besttt!


Resepi cnp dari dapur HaSue. Thanks dear... ^___^

KEK KELASI MABUK
Resepi: Pn. Lynda Hj Taiban
Sumber: HaSue dan AlongRoz
Sumber : DayangJack

Bahan-bahan :
  • 450g mentega berkualiti tinggi
  • 200 gm horlicks
  • 14 biji telur gred A (8 biji putih diasingkan)
  • 1 gelas gula (150g)
  • 1-1/2 gelas tepung gandum (150g)
  • 2 sudu teh esen vanilla
  • 1 botol pandan paste
Caranya
Adunan Hijau:
  1. Pukul telur dan gula hingga kembang.
  2. Masuk butter, pukul hingga putih.
  3. Masuk esen vanilla, tepung, horlick dan pandan paste.
  4. Kalau mahukan warnanya lagi hijau tambahkan pewarna hijau.
  5. Bahagikan kepada dua bahagian.

Adunan Putih:
  • 8 biji putih telur
  • 10 sudu besar gula halus
  • 4 sudu teh tepung gandum
  • 6 biji limau kasturi
Cara:
  1. Pukul putih telur hingga kembang. Masukkan gula & pukul lagi sehingga menjadi meringue/kental(mangkuk diterbalikkan dan adunan tidak tumpah).
  2. Masukkan tepung.
  3. Akhirnya masukkan jus limau, pukul lagi hingga pekat dan sebati supaya jus bergaul rata.

Cara Mengukusnya:
  1. Kukus 1 bahagian hijau dalam ½ jam.
  2. Bila sudah masak, baru tuang adunan putih telur. Kukus lagi selama ½ jam.
  3. Bila adunan putih sudah masak baru lapiskan dengan 1 lagi bahagian hijau yg kedua. Kukus lagi selama 40 minit.
  4. Guna acuan 9x9inci.

Note:
Bancuhkan adunan putih telur selepas 20 minit mengukus lapisan hijau pertama, supaya tidak terlalu lama adunan berteduh dan boleh menjadi cair. Akibatnya nanti lapisannya tidak teratur dan tidak cantik 

Sekali pandang mcm Kek Lapis Evergreen Kukus pulak...hehe

Saturday, April 21, 2012

Bahulu Gulung

Dapat je telur fresh terus kubuatkan bahulu gulung...Alhamdulillah...gebu dan sedap sgt rasanya. Dah lama sgt tak buat kek ni padahal kalau nk prepare bahan2nya bkn main senang lagi kan...hehe. Tetiba je mood rajin ni dtg. Payah nk carik mood sebegitu tau...huhu. 

Dulu2 lah, nenek kata kalau nak bahulu tu rasa sedap, lembut dan gebu, kenalah menggunakan telur yg segar. Barulah dpt hasil yg memuaskan. Kalau telur dah nk hampir expired, baik buat telur mata kerbau jek..ye tak ye jugak...tp mmg btl lah apa yg nenek ckp tu...DJ dah byk kali gak buat. Penah gak x menjadi sgt sb tak ikut petua nenek. So, kesimpulannya, jgn salahkan resepi 100% kalau apa yg kita buat tak seperti yg dalam gambar tu, ok. (hihik...siap bagi peringatan lagi tuu...)

Masih kuingat lagi zaman dulu2 tak ada mixer utk putar telur dgn gula ni....taaapiii...MasyaAllah..betapa gebu dan lembutnya bahulu biarpun diputar cara manual jer...hehe...faham2 jelah kan...

hmm..kalau tengok resepinya mesti ada yang bertanya, kek ni tak pakai minyak atau butter kahh?...mmg tak pakai langsung ye tapi hasilnya tetap gebu. Cuba dulu baru tau hasilnya. Kalau tak menjadi gak, janganlah terus mengalah. Cuba dan cuba lagi sampai dapat. Lagipun resepi ni adalah resepi basic kek gulung. Memang sesuai sgt bagi yg nk baru belajar. 

DJ cnp semula resepi dari myresipi.com. Adehh...dah lama tak tulis resepi kat situ. Di situlah mula2 DJ berkongsi resepi dan berkenalan dgn HaSue, kak Nor, Lina_pg, kak Liza, Mat Gebu, dan ramai lagi blogger masakan yg hebat2 belaka. ^___^

Ok, jom kita semak resepinya ye...slmt mencube! 

Bahulu Gulung
resepi : Dayang Jack

Bahan-bahan :
( dulang saiz 9" x 7" atau 10" x 10" x 1" - Satu gulung utk 3-4 orang )
  • 90g tepung gandum (diayak)
  • 3 biji telur A (telur yang segar pada suhu bilik)
  • 5 sudu besar gula halus
  • 1 sudu kecil esen vanilla / jus lemon
  • jem secukupnya (DJ menggunakan filling strawberi)
  • sedikit gula halus untuk taburan - boleh skip

Cara-cara
  1. Sediakan tin/loyang/dulang pembakar. Alas dgn baking sheet dan griskan serta taburkan sedikit tepung di permukaannya. Panaskan oven pd suhu 180C.
  2. Putar telur dgn gula sehingga btl2 kembang dan ringan. (pastikan adunan ini btl2 kembang dan gebu, ini akan membantu kek mjd lebih ringan dan lembut stlh masak)
  3. Masukkan esen vanilla/jus lemon dan putar lagi hingga sebati.
  4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dlm adunan td sambil dikacau dengan cara kaup balik. (kaup tepung dengan perlahan sahaja) 
  5. Tuangkan adunan ke dalam dulang yang telah disediakan. Ratakan.
  6. Bakar pd tetingkat atas(high rack) selama 20 minit atau sehingga kek keperangan. (jika menggunakan suhu 200C, bakar selama 10 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180C, dan bakar lg selama 5 minit). Walau bagaimanapun, kepanasan suhu bergantung pd jenis oven yg digunakan. Jadi, hrp2 dpt adjust sendirilah yer.
  7. Panaskan jem raspberi sehingga cair.
  8. Alaskan sekeping kertas minyak di atas kain lembab. Taburkan sedikit gula di atasnya.
  9. Setelah bahulu masak, terus keluarkan dan terbalikkan di atas kertas minyak td. Potong kerak di bahagian tepinya jika suka. Sapukan jem di atas bahulu hingga rata.
  10. Gulung dgn kemas dgn menggunakan kertas minyak.
  11. Sejukkan sebelum dipotong dan dihidang.
***boleh rujuk di MYR untuk lihat step berserta gambar.

Sekali sekala kulit tertanggal, tak mengapalah...nampak seksi gituuu...awww...pengsannn!

Friday, April 20, 2012

Apam Indon


Semalam bila tayang gambar ni di FB, ramai yg sangka apam ni kek...heheh. Tapi mmg btl, sekali pandang, mcm kek, dua kali pandang pun mcm kek jugak...pandang berkali2 pun tak mcm apam...ekeke. Bila dah rasa sepotong, barulah btl2 rasa apam. Gebus dan lembut sekali... 

Sebenarnya masa mengukus apam ni, ada peristiwa yg x diigini berlaku. Huhuh..nk cerita pun x sanggup rasanya...sedihhh. Biarlah menjadi rahsia... tp Alhamdulillah...dapat juga cover line biarpun pd pandangan si pembuatnya agak pelik sket..tak pastilah plak kalau2 si pembacanya perasan apa yg silap..hmm...x mengapalah kan...benda dah jadi...

Terguda daku dengan keayuan apam indon yg Yatie buat tempoh hari...rupa2nya resepi ni mmg dah lama pun org lain buat...kak Ummi Kuantan pun dah buat, pas tu MamaFami dan ramai lagi. Baru-baru ni DJ perasan Mat Gebu pun buat gak...adehhh2..mmg teruja dan bersemangat pulak nk buat. Menurut Yatie, asalnya resepi ni hanya dibuat 3 lapisan je, tp dgn hasil kreativiti Ita Masam Manis, maka terhasillah Apam Indon yg sgt menarik. Thanks juga buat Ita krn sudi berkongsi idea. Maka bila DJ pulak mengolah resepi ni dgn stail gini, terus mcm x menjadi lak bentuk apamnya...hahaha...sabar ajelah  ye...psst! jgn tersilau pulak mata memandangnya....maklumlah warnanya nampak terang gitu...heheh.

Ramai gak rakan FB nk tau mcm mane DJ mem'belangkan' adunan apam ni. Pernah buat kek karamel yg tgh ngetop skrg ni tak??..DJ belom buat lagi kek puding tu. Cara membelangnya samalah seperti kek karamel tu. Eh2..jap ... terlupa plak. Nasib baik DJ sempat buat rakaman...haha. 

pssttt!..baru je sebentar tadi daku melihat kelainan versi dari dapur hero Sarawak ituu...jom lihat DI SINI. Mmg unik sekali dan cantikkk! 

Biarlah gambar2 ni bercakap ye..hrp2 faham step nya....
tak laratlah dah nk menaip...sakit jari jemari ni....ahakkss...
Cara DJ membuat Kek Velvet Kukus Pelangi pun ikut stail gini gak. Senang je. 


Ok jom kita semak resepi mudahnya pulak. Sila2lah mencuba sendiri. Thanks Yatie, kita nk panjangkan resepi dari dapur Yatie ke sini pulak. Lain kali akan dibuat lagi.

Apam Indon
Sumber : MamaFami, k. Ummi, Cikpuan MiezaYatie, Ita
Sumber : DayangJack

Bahan-Bahan
  • 5 biji telur
  • 1 sudu kecil ovalette
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 300 gm tepung gandum
  • 300 gm gula halus
  • 250 ml susu segar atau santan~ ita guna santan (DJ guna santan juga)
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • sedikit garam
  • 2 sudu besar minyak-Yatie tambah (DJ tambah juga)
  • pewarna dan perisa kegemaran

Cara-Cara
  1. Panaskan kukusan.Untuk mengelakkan air menitik ke atas kek, balut penutup dgn sehelai kain.
  2. Sediakan loyang ukuran 9 inc
  3. Oleskan dengan minyak dan alas dasar loyang dengan baking paper
  4. Ayakkan tepung bersama baking powder.
  5. Campurkan garam ke dalam susu.
  6. Putar telur dan ovalette pd kelajuan tinggi hingga kembang.
  7. Masukkan gula sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan esen vanilla.
  8. Kurangkan kelajuan mixer. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit berselang seli dgn susu. Masa ni Yatie tambahkan 2 sudu besar minyak dan gaul sebati.
  9. Bahagikan adunan kpd 3 bahagian. Masukkan perwarna yg disukai.
  10. Masukkan adunan adunan pertama ke dlm acuan. Kukus selama lebih kurang 10 minit atau smpai bhgn atas tu tak melekat.
  11. Ulangi kaedah yang sama untuk lapisan yang ke2 dan ke 3
  12. Adunan yang terakhir hendaklah dikukus selama 30 minit atau sehingga apam masak sempurna. 
*********
  1. Cara Ita, Yatie juga ikut cara yg Ita buat. (DJ ikut cara yg sama tapi menggunakan loyang 9" x 4.5" x 4.5")
  2. Cara ita sedikit berbeza, ita bahagikan adunan kepada 6 bahagian, setiap satu bahagian anggaran 1 cawan, jadi kita akan dapat 6 cawan.
  3. 2 cawan ita letakkan coklat emulco, ini untuk lapisan atas dan bawah. Baki 4 cawan yang lain ita warnakan dengan hijau dan letak pandan emulco, warna purple dan letakkan bluberry paste, warna merah jambu dengan paste strawberry dan warna kuning dengan vanilla.
  4. Ita kukus lapisan coklat yang pertama selama 10 minit, kemudian ita letakkan 4 warna yang lain secara berselang seli dan kukus semula selama 30 minit. Bila dah masak ita tuangkan pula warna baki warna coklat yang terakhir dan kukus semula anggaran 20~25 minit atau sehingga apam masak sempurna.**Masa mengukus, Yatie tutup loyang tu dngn aluminium foil. Aluminium foil tu hendaklah di sapu rata sedikit butter supaya bila apam masak, ianya tak melekat di aluminium foil dan kelihatan cantik permukaannya. Gunakan api sederhana semasa mengukus apam.


Sedaaappp!

Wednesday, April 18, 2012

Kek Lapis India / Cadbury Layered Cake


Kek Lapis India dan Kek Lapis Cadbury pd asalnya adalah kek yg sama. Beza pada nama tp bahan-bahan tetap sama. Jangan ada yang keliru lagi ye...hehe. Kek ni adalah antara kek yg sgt popular di Sarawak. Nak tau rasa kek ni kenalah mencuba resepinya atau kalau dh susah2, beli jer...hehe. Tapi kalau buat sendiri, lagi puas hati kan??...

Sebenarnya nak buat pun senang jer. Bahan-bahan pun simple. Cuma time melapisnya kenalah ada kesabaran yg tinggi. Kalau tak, susahlah nk dpt hasil yg diingini. Pastikan setiap lapisan kek dibakar hingga keperangan barulah nampak 'layer' nya yg asli itu...jangan bakar sampai rentung udah lerr...ekeke

Resepi kek ni ada byk versi. Ada yg menggunakan santan serbuk dan ada yg menggunakan kelapa kering. Ada yg menggunakan nestum dan ada pula yg menggantikan nestum dengan serbuk horlicks. Ada yg menggunakan tepung gandum/hong kong keseluruhannya. Semuanya bergantung pd citarasa individu tersebut. Tapi penggunaan coklat cadbury tetap sama...heheh. Jangan digantikan dgn coklat jenis lain pulak lah ye, nanti kurang sedap jadinya. 

Kalau lapisan tak cantik atau mcm tsunami gitu, bersabar je lah ye. Frust memanglah, tp jangan cpt putus asa. Cuba dan cuba lagi. Kalau tengok lapisan kek ni pun taklah kemas sgt sebenarnya...kes nk cepat siappp...adehh...sabar je lah...

hmmm...apa2pun, jom kita semak resepinya. Selamat mencuba! ^__^

Kek Lapis India / Kek Lapis Cadbury
Resepi : dayangjack@dapurku sayang

bahan-bahan: loyang 9" x 9"
  • 450g mentega berkualiti tinggi 
  • 120g tepung hong kong / tepung gandum (diayak)
  • 220g gula halus
  • 10 biji telur 
  • 100g tepung biskut marie
  • 65g serbuk horlicks
  • 50g serbuk santan (1 peket)
  • 300g susu pekat manis
  • 2 bungkus kepingan coklat Cadbury
  • pewarna kuning - optional
Cara-cara:
  1. Sediakan loyang kek dan griskan dengan mentega.
  2. Putar mentega dan gula hingga kembang dan berkrim.
  3. Masukkan telur satu persatu sambil diputar perlahan.
  4. Masukkan tepung biskut marie, horlicks dan tepung, santan dan susu pekat sedikit demi sedikit. Putar lagi hingga sebati. Masukkan pewarna kuning jika suka. Kacau lagi sebati.
  5. Ambil 7 sudu besar adunan dan ratakan ke dalam loyang dan bakar hingga keperangan.
  6. Ulangi lapisan dan susunkan kepingan coklat pada setiap lapisan yang ketiga. 
  7. Sejukkan kek sebelum dipotong.
Nota:
  • Biskut marie dikisar halus dan diayak baru ditimbang.
  • Serbuk Horlicks boleh digantikan dengan serbuk nestum bayi jika suka.
  • Susu dan gula boleh dikurangkan atau dilebihkan mengikut citarasa sendiri.
  • Gunakan mentega yang berkualiti tinggi untuk dapatkan hasil yang baik. Contoh jenama Anchor dan SCS. 
  • Acuan saiz 9" x 9" digunakan untuk kek yang tidak terlalu tinggi. Boleh juga menggunakan loyang 8" x 8".
  • cara menyusun coklat : Bakar adunan terlebih dahulu. Kemudian susunkan coklat secara rawak. Tutupkan coklat dengan adunan seterusnya dan bakar hingga keperangan. ATAU masukkan adunan dan susunkan coklat secara rawak dan bakar. Terpulang pada keselesaan masing-masing.
  • Setiap layer dibakar/digril lebih kurang 7-10 minit mengikut kepanasan oven masing-masing. 

Monday, April 16, 2012

Kek Velvet Kukus (Marble/Pelangi)


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua....

Wahh! Sudah agak lama tak mengukus kek nih...kira first time lah dlm thn ni...rasa mcm dh ilang skill plak ..huhuh. Kalau ikut dlm perancangan, DJ nk mulakan projek mengukus ni dgn kek Lumut dulu, tp entah, setiap kali nk prepare bahan mesti ada yg terkurang..last2 x jd buat...Agak2 bilalah nk buat ni eh?? huhuh...

3 hari lepas, DJ berangan plak nk buat kek velvet hawflake tapi kan mood melapis tu belum sampai lagilah....malas sungguh rasanya...eh eh silap cakap...sebenarnya bkn malas, tp kurang rajin...hehe..leh gitu kan...
Kek jenis velvet ni kan mmg kena dgn selera DJ sekeluarga...lembut dan berkrim je rasanya. Anak2 lah paling suka...mungkin gabungan perisanya yg bermacam2 tu lah yg membuatkan anak2 sgt gemar kek ni. Pernah dulu2 DJ buat stail gini...main tompok2 je gitu dan tak ada layer putih...buat pun 1/2 adunan jek...Alhamdulillah menjadi..tak sampai satu hari daah habis...mmg x sempatlah nk posing2 ambik gambarnya...anak2 ni kan pantang tgk kek kaler2 mcm ni...mesti terpikat habis dan berselera jek...heheh.
Baru2 ni DJ ternampak Yatie tayang apam Indon kat FB...adusss! sungguh menawan sekali rupanya...daku btl2 terancam dan terguda!..mmg x senang duduk dibuatnya...rasa nk buat time tu gak sb bahan2 semuanya ada. Tapi memandangkan DJ ni nk berpantang dulu dari memakan santan, DJ buatlah cara lain. (Nanti2 ikut resepi apam Indon pulak ye...bubuh santan sedap tu..hehe). 

Haaa...inilah hasilnyaa...ehem2 Yatie, tlg komen sket...hehe. 

Entah mcm mana boleh ada line coklat pulak kat lapis putih ni ekk...aku pun herrann...hmm..apa2 je lah...nk kena asah lagi skill ni nampaknya....

Kek ni amat sedap sebab ada lima rasa...(tringat pulak dgn rancangan 5 rencah 5 rasa tu...ekeke). Gabungan perisa coklat mocha, pandan, strawberry, blueberry dan vanilla. Teknik mengadunnya lbh kurang sama dgn resepi Kek Velvet Hawflake kak Fida yg dah selalu sgt DJ buat. Cuma DJ terlupa nk letak kaler oren dan perisa oren lah. Kalau tak memang ngam2lah kek pelangi...hehe. Tapi ok lah tuu...next time boleh ulang lagi dan diperbaiki lagi apa yg kurang. Lagipun tak susah pun buat kek ni kan... psssttt! jgn ckp kat sapa2 ye..u all jer tau...sebenarnya kan inilah pertama kalinya DJ guna kaler purple kat kek...dulu2 x berani nk guna....keh3x! 


Wah2!...panjang lebar pulak coretanku hari nih...heheh...jom kita semak resepinya ye...jika berminat, boleh lah try... tak berminat, cuci2 mata jelah ye...terima kasih byk2 krn sudi singgah ke teratak buruk hamba ni...

Kek Velvet Kukus Marble/Pelangi

bahan-bahan : (DJ menggunakan loyang 9" x 4.5" x 4.5")
  • 5 biji telur A (dari peti ais)
  • 250 g tepung gandum + 1 sudu kecil baking powder (diayak sebanyak 3 kali)
  • 150 ml susu cair
  • 180g gula halus
  • 2 sudu besar susu pekat manis
  • 1 sudu besar ovalette
  • 1/4 sudu kecil garam 
  • 125 ml minyak jagung
perisa dan pewarna : 
  • coklat mocha/coffee flavor atau pes oren + pewarna oren
  • pes pandan / pandan emulco
  • pes bluberi + pewarna ungu
  • pes strawberi / strawberry emulco + pewarna pink
  • perisa esen vanilla

Cara-cara :
  1. Sediakan pengukus dan jerangkan airnya. Loyang digriskan dengan mentega dan taburkan dengan sedikit tepung (boleh juga alaskan dengan kertas serap minyak).
  2. Putarkan semua bahan di atas kecuali minyak dan perisa/pewarna hingga kembang dan gebu. Kemudian barulah dimasukkan minyak jagung sedikit demi sedikit dan dikacau sebati dengan senduk atau spatula.
  3. Kemudian bahagikan adunan kepada 6 bahagian (disukat sama rata dengan cawan/bekas yang sama saiznya). 2 cawan dibiarkan kosong dan diberi sedikit esen vanilla. Selebihnya diwarnakan dan diberi perisa pandan, strawberi, bluberi, dan oren/coklat mocha/cofee (DJ menggunakan 1 sudu makan black cocoa + coffee flavor + 1 sudu makan air panas)
  4. Kukus lapisan vanilla terlebih dahulu selama 7-10 minit. (gunakan api perlahan sahaja)
  5. Kemudian tuangkan perlahan-lahan adunan berwarna secara berselang seli dan kukus lagi selama lebih kurang 15-20 minit atau hingga dah tak cair. Dan disudahi dengan lapisan vanilla. (loyang ditutup dengan kertas foil supaya air wap tak menitik ke dalam kek). Kukuslah hingga betul-betul masak keseluruhannya (lebih kurang 1/2 jam)
  6. Bila sudah masak, sejukkan  kek terlebih dahulu sebelum dipotong. 

Thursday, April 12, 2012

MONKEY BREAD



Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua....

Seperti biasa harap2 semuanya sihat dan ceria selalu. Alhamdulillah...keadaan kesihatan ni dah pun bertambah baik sepenuhnya. Cuma selera makan jer belum ada lagi. Mungkin ada harapan untuk kurus balik kot...heheh. 

Apa2pun jom kita layan resepi Monkey Bread ni pulak ye. Sebenarnya dah buat dua hari lps lg dan dah pun tinggal gambar jer ni. Daku sgt teruja dgn hasil kejadiannya dari dapur Secubit Garam, kak Nor Ganu dan juga dari dapur Ika....adussss! mengancam sungguhlah kejadiannya. Suka bangat! Tapi yg kita buat ni taklah mengancam sgt pun. Macam versi malu2 gitu...heheh. Tapi yg paling penting, rasanya memaaaaannnnngg sedap! Siap kutaburkan almond nib lagi tu...bubuh cinnamon kat gula perang tu skali..adehh2...sedap yg amat!..lbh2 lagi dimakan ketika masih panas...terasa rangupnya kacang walnut dan almond nib itu..satu persatu kuhabiskan tanpa disedari...ishh2...terus teringat dgn roti cinnamon pull apart yg dibuat sebelum ni....mmg lbh krg sama taraflah rasanya...terbaekkkk!

Rasa2 akan adalah siaran ulangannya nanti kalau mood rajin tu dah sampai. Kpd Kak Nor, Ika dan empunya resepi asalnya, terima kasih byk2 kerana sudi berkongsi resepi mabeles ni. Memang tak rugi dicuba pun. 


DJ menggunakan loyang sponge cake jer sb loyang tu lah yg mula2 DJ jumpa dlm kabinet. Malaslah nk fikir nk guna loyang apa lagi...yg paling penting roti tu menjadi dan sedap dimakan...hehe. Next time nk cuba pulak guna loyang biasa yg empat segi tu pulak...huhu...mcm nk buat lagi la pulak.... :D
Amacam kak Nor???...menjadi tak nih??...heheh....


Jom kita semak resepinya pulak ye. DJ kopipes dari dapur kak Nor jer. Thanks a lot. ^__^



MONKEY BREAD
Source : POOK san DAILYDELICIOUS
Terjemahan : ARAH
sumber : K.Nor
sumber : DayangJack

Ingredients :(Makes 1 (18cm tube pan) )
  • 240g Bread flour (240g Tepung Roti atau gandum pun ok)
  • 60g Cake flour (60g Tepung Kek)
  • 5g Instant yeast ( 5g Serbuk Yis)
  • 20g Granulated sugar (20g Gula)
  • 4g Salt (4g Garam)
  • 1 Egg yolk (1 biji kuning telur)
  • 175g Water (175g Air) - DJ campurkan dgn 1 sudu kecil esen vanilla
  • 20g Butter (20g Mentega)
  • 40g melted butter (40g Butter di cairkan)
  • 40g Walnut (40g Kacang Walnut)
  • 70g Light brown sugar (70g Gula Perang light>>yg ni kita gunakan gula perang biasa) ~ sama dgn ika - DJ bubuh cinnamon 1/4 sudu kecil dan ratakan
  • 1 Egg white (1 biji Telur putih) ~ k.nor lebihkan 1/2 biji lg putih telur

Method : Cara-cara
  1. Mix together egg yolk and water. (Campurkan bersama kuning telur dan air)
  2. Put the flours, sugar and yeast in a bowl, whisk to combine, add and salt whisk again. Pour the egg and water mixture into the bowl. (Masukkan tepung, gula dan yis kedalam mangkuk)
  3. Use large spoon (or pastry scraper) to mix everything together, and knead briefly to bring all the ingredients together (add more water if the dough's too dry). ( Dengan Menggunakan senduk atau whisk, kacau adunan tepung tadi sehingga sebati, kemudian masukkan garam dan gaul sebati sekali lagi. Masukkan campuran air dgn kuning telur tadi sedikit2 ke dalam adunan tepung tadi dan sehingga boleh menguli, tambahkan air jika adunan terlalu kering)
  4. Take the dough out of the bowl and knead( Keluarkan doh dr dlm mangkuk dan menguli kembali di atas papan pencanai atau meja yg dah dibersihkan terlebih dahulu dan mula menguli kembali), you will see the dough will be elastic after about 2 minutes.(Utk proses ini, anda akan lihat doh akn menjadi elastic dlm masa 2 minit)>>yg ni mmg betul :D
  5. Add the butter and knead by using the heel of your hands to compress and push the dough away from you, then fold it back over itself. Give the dough a little turn and repeat. Put the weight of your body into the motion and get into a rhythm. Keep folding over and compressing the dough.(Tambahkan mentega, gunakan belakang tapak tgn utk memampatkan dan tolak doh tadi sehingga doh betul2 elastik, licin dan berkilat)
  6. Knead for 10-15 minutes or until the dough is soft, pliable, smooth and slightly shiny, almost satiny. (Sambung menguli sehingga 10-15 minit lagi utk mendapatkan doh yg betul2 lembut dan elastik)
  7. See how to knead bread, here.(boleh lihat step by step menguli doh tadi kat blog dailydelicious)
  8. Put the dough into a light buttered bowl. Let the dough rise in a warm place until double in size (can be 1 hour or 1 hour and a half check often depend on the temperature).(Letakkan doh yg telah di uli tadi ke dlm mangkuk yang telah disapukan mentega terlebih dahulu. Tutup dgn cling wrap di tempat yg hangat sehingga doh naik 2 kali ganda lebih kurang 1 jam bergantung keadaan suhu luar)
  9. Preheat the oven to 150°C.( Pansakan oven dgn suhu 150c)
  10. Roast the walnut for 10minutes, until fragrance, let it cool. (Bakar kacang walnut tadi selama 10 minit sehingga naik bau dan biarkan sejuk)
  11. Put the nut and light brown sugar into the food processor and process until powdery.(Masukkan walnut dan gula perang tadi ke dalam food processer atau blender kering dan prosess sehingga hancur)
  12. Preheat the oven to 180°C. (Panaskan Oven dgn suhu 180c)
  13. Butter the tube pan (if you have the one with removable bottom will make your life easier).(Sapukan butter pada pada keseluruhan tube pan atau apa2 loyang yg sesuwai. Seelok eloknyer boleh gunakan loyang yg boleh terpisang antara lantai dan bdannya>>tak tahu nak sebut apa ehehe)
  14. Take the dough out of the bowl, deflate by touch it lightly.(Keluarkan doh yg telah naik tadi dan keluarkan angin dgn menekan doh tadi dgn perlahan menggunakan tgn)
  15. Cut the dough into 30 pieces (they will be small) roll into balls. (Canaikan doh tadi atau timbang dan buatkan bulat2 kecil, buat sehingga habis)
  16. Dip the ball into melted butter, nut mixture and egg white. (Masukkan doh yg telah dibulat bulatkan tadi kedalam 1. Mentega yg dicairkan 2. Campuran gula perang dan walnut yg telah di prosess td 3. Putih telur)
  17. Then place them in prepared pan.( Masukkan doh bulat2 tadi yg telah dileupkan kedalam tube pan yg telah disapukan mentega terlebih dahulu, ulang sehingga doh bulat2 tadi habis di celup)
  18. Let the dough rise until almost double in size, about 40-50 minutes(Biarkan doh naik kembali lebih kurang 40-50min)
  19. When the dough ready, put into the oven and bake for 30-35 minutes. If the top of the bread is too brown before the bread is done, cover it with an aluminium foil.(Apabila doh telah naik, letak di dalam oven yg telah dipanaskan tadi dan bakar sehingga 30-35min bergantung dgn suhu oven masing2 sehingga masak, jika bhgn atas roti telah perang tetiba waktu memasak belum selesai boleh tutupkan bhgn atas dgn alumunium foil utk mengelakkan roti hangus)
  20. Let the rest in the pan for 10-15 minutes, then remove from the pan and let it cool on a wire rack.(Keluarkan roti tadi dan biarkan sejuk lebih kurang 10-15min kemudian boleh keluarkan roti tadi dan letak di atas rack)
  21. Or, serve piping hot from the oven, it will be fun to eat ^^.(atau boleh hidangkan panas2 dr oven, selamat mencuba!)

* K.Nor guna square pan (8") aje. Utk memudahkan masa nak mengeluarkan roti yg dh siap dibakar tadi tu, K.Nor alas loyang dgn foil (lebihkan bahagian tepi). Sapu foil dgn sedikit butter supaya karamel yg terhasil dr gula perang tak melekat pd foil.


Monday, April 09, 2012

SMECC with Strawberry Filling


Dah selalu sgt ulang tayang smecc(super moist eggless chocolate cake) ni kan...hehehe. Kali ni letak strawberry filling...saja je nk perhabiskan stok tu sebelum expired. Waduh2! .. my doter kata sedap sgt! Mula2 nk letak strawberry emulco sekali dlm adunan tu tp x jadilah takut si boboy x suka plak..maklumlah taste dia ni lain sket. Mujurlah dia dpt telan kek yg bubuh fillling stoberi ni...hehehe. 

Mula2, tuangkan sedikit adunan coklat ke dalam cup, kemudian bubuh 1 sudu kecil strawberry filling, dan tuangkan adunan coklat sehingga menutupi ruang. Dan lepas tu bakarlah seperti biasa.

Kek ni mcm biasa DJ menggunakan resepinya DI SINI(1 adunan). Kalau nk buat dua adunan boleh rujuk DI SINI. Utk versi kukus, DI SINI. Versi I di SINI, versi II di SINI. Eh, ada lagi versi lain lah, yg butterless dan milkless di SINI ye. Mana2 je boleh try mengikut citarasa masing2....jgn pening2! hehehe

Dengan kesempatan ini juga tuan rumah mengucapkan berbanyak2 terima kasih yg tak terhingga kpd semua yg telah sudi mencuba resepi ni tak kiralah di M'sia, S'pore, Indonesia atau di mana2 jua anda berada. Memang ramai sgt yg dah mencubanya....syukur Alhamdulillah krn resepi ni dpt menepati selera kalian....thanks a lot.

Sunday, April 08, 2012

Daging Masak Kicap Berempah dan Berkerisik

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semuanya....

Apa khabar? Semoga semuanya baik2 belaka dan ceria2 hendaknya ye. DJ mcm biasa, kalau tak ada halangan dan free, mulalah menyibuk dan menulis entri...biarpun menayangkan resepi yg dah acap kali diulang tayang. Jangan ada yg jemu membaca udah ler ye...heheh. 

Sebelum ni DJ pernah stop skjp makan daging. Memang pantang nampak daging lembu ni, terus rasa tak berselera nk makan. Ingatkan dah mula ikut jejak kakak yg tetiba je berhenti mkn makanan berdaging. Tapi rupa2nya itu hanyalah sementara jek...skrg dah boleh mkn dah...hahaha. Tapi kan byk2 masakan daging, yg inilah yg paling DJ gemari. Sangat mewah dgn rempah dan aromanya. Sedap tak terkata, nasik pun x sedar bertambah2 sb rasa mcm tak puas je mkn..siyes!...adehhh...sesungguhnya lauk daging kicap ni amat sesuailah dimakan dgn apa jua jenis hidangan nasik lebih2 ketika menyambut hari lebaran... ^__^

Resepi dah byk kali gak tayang kat blog ni. DI SINI atau DI SINI. Dan baru2 ni resepi daging kicap ni ada tersiar dlm majalah Era Muslimah keluaran bulan April. Bolehlah dapatkan naskahnya secepat mungkin ye. Terima kasih juga diucapkan kpd pihak majalah Era Muslimah atas lamaran yg kali ketiga ini. Syukur Alhamdulillah...

Ok lah...Sesiapa yg belum pernah mencuba lagi resepi ni, sila2lah merajinkan diri. Mudah2an dpt menepati selera. DJ cnp semula resepinya di sini. 

Daging Kicap Kerisik Berempah
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

Bahan-bahan :
  • 1kg daging lembu (dipotong kiub atau ikut suka)
  • rempah 4 sekawan (bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga dan cengkih)
  • 2 sudu besar kicap pekat
  • 3-4 sb cili giling
  • kicap manis/kicap masin secukupnya
  • air secukupnya
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1 sudu makan jintan manis (disangai dan ditumbuk)
  • 1 sudu makan jintan putih (disangai dan ditumbuk)
  • 1 sudu makan lada hitam (ditumbuk)
  • air asam jawa
  • 3 sudu makan kerisik
Bahan-bahan mesin :
  • 1 labu bawang besar
  • 7 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 batang serai
  • 1 inci halia
  • 1 inci lengkuas
***jika suka, bolehlah tambah ubi kentang dan tomato ceri.

Cara-cara :
  1. Ambil 2-3 sudu besar bahan-bahan mesin dan gaul-gaulkan bersama daging. Masukkan kicap pekat, jintan manis, jintan putih dan lada hitam. Gaulkan lagi dan perapkan sebentar (30 minit).
  2. Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali/periuk. Tumis rempah 4 sekawan dan bahan-bahan mesin hingga naik bau. Kemudian, masukkan cili giling dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan daging dan air secukupnya. Masak hingga hampir empuk.
  4. Masukkan bahan-bahan selebihnya dan masaklah hingga hampir pekat. Boleh juga dimasukkan tomato jika suka.
  5. Setelah masak, biarkan ia merenih sebentar.
  6. Hidangkan bersama nasi panas. Sesuai juga dihidangkan bersama nasi tomato atau nasi minyak dan sebagainya.


Monday, April 02, 2012

Ayam Goreng Berempah Beriani (resepi II)


Adehh2...hehe...x sangka lak boleh update 2 entri serentak ari nih...maklumlah dah masak terlebih awal tadi kan...dapatlah rest kejap sambil blogging...kejap2 lagi si princess nak balik dr sekolah dah...gerenti dia seronok dpt makan ayam goreng favorite nih... ^___^

Oklah...resepi mcm biasa dari SINI  atau di SINI jugak. Cuma kali ni DJ adjust sket bahan-bahannya. Namun tetap sedap dan menyelerakan! 


Jom cuba!...

Ayam Goreng Berempah Beriani
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan :
  • 1 ekor ayam saiz sederhana (dipotong dan dibersihkan) 
  • 2 tangkai daun kari
  • 2 sudu besar tepung jagung (DJ guna tepung goreng kfc)
  • 2 sudu besar rempah beriani (DJ guna 1 peket kecil rempah beriani Faiza)
  • 1 sudu besar rempah kari daging
  • 1/2 sudu makan serbuk kunyit
  • 1/2 sudu besar serbuk cili (-/+)
  • sedikit air sejuk (jika perlu)
  • 1 sudu makan kicap pekat
  • 1 sudu makan pes asam jawa 
  • garam dan gula secukupnya
bahan-bahan kisar :
  • 6-7 batang serai 
  • 6 biji bawang merah
  • 1 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas
  • 4 ulas bawang putih
Cara-cara :
  1. Gaulkan ayam bersama semua bahan di atas dan perapkan 1 jam atau semalaman (simpan dalam peti sejuk).
  2. Sediakan minyak untuk goreng terendam. Apabila sudah cukup panas, gorenglah ayam hingga masak keemasan.
  3. Hidangkan bersama nasi putih atau apa-apa sahaja jenis masakan nasi.
***ayam ni sebelum diperap bersama perencahnya, DJ rebus 1/2 masak terlebih dahulu dan kemudian ditoskan dan barulah diperap. Ini utk mempercepatkan lagi masa memasak dan mengelakkan ia terhangus. 

Sedapnya kerak2 dia nih...rangup je... :)

Siakap Kukus Halia


Salam sejahtera kpd semua pembaca budiman dan pengikut setiaku....

Alhamdulillah sekali lagi dpt bersiaran meskipun keadaan kesihatanku kurang baik sejak dua menjak ni...asyik sakit tekak dan batuk2 je...nasib baiklah msh dpt menjamu selera...huhu. 

Hari ni masak salah satu menu kesukaanku, siakap kukus halia. Buat masam sket dan bubuh tomato ceri manis banyak2..fuhhh! mmg sedap sangat! Sekor tu pun boleh habis sorang2...hehe. Nak dibuat goreng2 xleh lagi, sb tekak ni msh x ok lagi...so, elakkan mkn makanan yg berminyak buat sementara waktu ni...

Resepi dah byk kali tayang kat sini...lbh kurang samalah dgn ikan masak stim seperti DI SINI. Simple dan senang je nk buat. Sedap pulak tu...

Jom layannnnn!

Siakap Kukus Halia
resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan :
  • 1 ekor ikan siakap (disiang dan dibersihkan)
  • 6 ulas bawang putih (dihiris halus)
  • 3 inci halia (dihiris halus)
  • 2-3 biji limau nipis (ambil jusnya)
  • 1 sudu makan sos ikan / sos tiram
  • tomato ceri secukupnya (dibelah 2)
  • sedikit gula
  • hirisan daun sup
  • 3-4 biji cili api (dihiris/diketuk)
Cara-cara :
  1. Sediakan pengukus. Jerangkan airnya.
  2. Lumurkan ikan dengan garam secukupnya dan letak di dalam bekas tahan panas.
  3. Kemudian taburkan bawang dan halia yang sudah dihiris tadi di atasnya. Kukus sehingga 1/2 masak.
  4. Setelah itu, masukkan sos ikan/sos tiram, sedikit air, sedikit gula, cili padi dan jus limau nipis. Kukus lagi hingga masak.
  5. Setelah masak, taburkan tomato ceri, daun sup dan biarkan ia merenih sebentar sebelum dikeluarkan dari pengukus.
  6. Hidangkan bersama nasi putih.