Monday, May 24, 2010

Sup Tulang Pedas Masam



Time hujan ni mmg sesuailah makan sup tulang panas2!...alangkah sedapnyaaaa!! Hajat sebenarnya nak cuba resepi sup tulang merah tapi terpaksa pospon dulu atas sebab2 tertentu. Lagipun, si princess dah request sup tulang ni dari semalam lagi. Favorite dia nih!..kalau masak kena buat masam2 dan pedas2 sket...barulah dapat masuk ke anak tekak...hehe. 


Resepi sup tulang ni dh banyak kali diulang tayang. Tapi tak mengapa, kita refresh sekali lagi  resepinya di sini. Tak susah pun.. cnp jer..hehe.  Bagi sesiapa yg berminat, bolehlah cuba resepi versi dyg.TQ.

Sup Tulang Pedas Masam
Bahan-bahan :
  • 1 kilo tulang lembu
  • 1 sudu makan perencah sup (tak letak pun ok)
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 1 biji buah pelaga
  • 1 kuntum bunga lawang
  • cili padi secukupnya (diketuk)
  • 2 biji bawang merah (ditumbuk)
  • 1 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 1/2 inci halia (ditumbuk)
  • 1 sdt lada hitam (ditumbuk)
  • 1/2 cawan jus limau nipis (lebih masam lagi bagus)
  • garam dan gula secukupnya
  • 1 labu bawang besar (dimayang)
  • bawang goreng
  • daun sup/daun bawang
  • air secukupnya
Cara-cara :
  1. Tumis bahan2 tumbuk dan rempah hingga wangi. Masukkan air, perencah sup, tulang dan garam.
  2. Rebus hingga empuk. Barulah dimasukkan jus limau nipis, gula, bawang besar dan cili  padi. Masak lagi untuk beberapa minit.
  3. Setelah masak, hiaskan dgn daun sup, daun bawang dan bawang goreng.

Jom makan!

Ikan Kicap Harum



Bahan-bahan :
  • 7-8 ekor ikan segar (kembung/kerisi/mabong/tenggiri dsb) -digaul dgn garam dan serbuk kunyit dan digoreng hingga masak)
  • 2 sb cili kering kisar
  • 1 labu bawang besar (dimayang)
  • 3 biji bawang merah (dihiris)
  • 3 ulas bawang putih (dihiris)
  • 1/2 inci halia (dihiris)
  • 1/2 inci lengkuas (dihiris)
  • 3 helai daun limau purut
  • 1 keping asam gelugur
  • 2 sb kicap pekat
  • kicap manis secukupnya
  • 1 biji tomato (dibelah 4)
  • 1 biji cili merah (dihiris)
 Cara-cara :
  1. Panaskan minyak secukupnya di dlm kuali. Tumis bawang besar, bawang merah, bawang putih, halia dan lengkuas hingga terbit bau. Masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga garing.
  2. Masukkan kicap pekat, daun limau purut dan air secukupnya. Kacau dan biarkan mendidih seketika.
  3. Kemudian masukkan ikan, kicap manis, asam gelugur dan cili merah. Gaul2kan. Perasakan dgn garam dan sedikit gula jika perlu.
  4. Akhir sekali masukkan tomato. Hidangkan setelah masak.
***bahan2 spt bawang merah, bawang putih, halia dan lengkuas boleh juga ditumbuk atau dikisar.

Saturday, May 22, 2010

Souffle Cheesecake



Salam hujung minggu buat semua pengunjung...semoga sihat dan ceria selalu!...

Minggu ni dah dua kali buat kek. Satu kek coklat tanpa telur dan malam tadi buat cheesecake pulak. Rajin tu taklah sgt. Sebenarnya kedua2 kek ni taklah sesusah mana pun nak prepare especially yg eggless tu ler. O yer, sebelum tu, tadi terskodeng umah kak CT tp x sempat tinggalkan jejak. Line slow sket..hehe. Anyway, nak say tq to Kak CT krn sudi cuba resepi kek coklat tu...menawan sungguh!...i likeeeee!!... ;) 

Berbalik cerita tentang kek ni...malam td plan nak buat chilled cheesecake jer. Tapi banyak benda gak tak cukup. Maka, tuan rumah pun buatlah kek yg tak masuk list ni. Ni lah kejadiannya...tak cukup bahan gak tu. Adjust sana adjust sini tapi method tetap ikut. Alhamdulillah...berjaya akhirnya....rasa kek ni mmg sedap dan lembut sgt2!... lebih kurang sama dgn resepi dari dapur alma myr, kalau tak silaplah. Siapa2 yg pernah cuba resepi tu, mesti tau mcm mana rasa dan tekstur kek ni kan...hehe. Dyg dpt resepi ni dari  blog Lily's Wai Sek Hong. Saja2 nak cuba walaupun terpaksa adjust bahan2nya mengikut stok sb lepas ni mungkin nak stop mem'baking' ler kot...utk sementara waktu ni jer...dyg nak bercuti dr ber'blogging starting next week sehinggalah dah habis cuti nanti...jadi, walaupun dyg tak ada, dapur tak berasap, namun, blog ini sentiasa open 24 jam. Singgah2lah selalu yer....tq.


Jom layan resepi sedap ni!

Souffle Cheesecake 
Source : Lily's Wai Sek Hong

Ingredients:

8" round cake tin

A.
  • Plain cream cheese 225g
  • fresh cream 50ml (DJ guna whipping cream 100 ml)
  • milk 100ml (DJ guna 50 ml)
  • butter 80g
B.
  • Cornflour 25g (DJ add tepung gandum 5g)
  • milk 30ml
  • lemon juice 1 tbsp (tak letak)

C.
  • Egg white 150g (DJ guna 4 biji putih telur gred A)
  • cornflour 10g (tak letak)
  • sugar 100g (DJ guna gula castor)

D.
  • Egg yolks 138g (DJ guna 4 biji kuning telur gred A)
butter and plain flour (for buttering the mould)
Method:
  1. Melt A over a pan of simmering water until the mixture liquefies (stir every 3 minutes), use spatula to stir the mixture well.
  2. Mix B. until cornflour dissolves and pours into 1, stir until well-combined. Add in beaten yolks and strain the mixture.
  3. Preheat oven to 150°C/300°F. Line bottom of mould with baking parchment paper. Butter the sides of the mould and coat it with plain flour, remove excess flour. If using loose bottom cake tin, cover the outside of the tin with 2 layers of aluminium foil.
  4. In a clean bowl (make sure oil less and waterless), beat the egg whites till foamy and add in sugar and cornflour in 3 batches and beat until soft peak.
  5. Take 1/3 egg white and stir into the cream cheese mixture to loosen the batter. Pour the remaining egg whites and using cut and fold method quickly fold in the egg whites, do not over fold or else the air in the egg whites will escape.
  6. Pour batter into cake tin. Sit the tin in a bigger mould or baking tray. Bake in a bain-marie (water-bath). Water must be boiling hot when poured into the baking tray or bigger mould. Water level should come up to ¾ of the height of the cake tin, at least half if you cannot manage ¾.
  7. Put in oven and bake for about 25 minutes or when top is brown, reduce the heat to 125°C/260°F, continue to bake for another 1 hour or until a cake skewer comes out clean. Let the cake cool in the cake tin and remove from tin when cooled and refrigerate (it’s ok to leave the cake in the tin and refrigerate).

Thursday, May 20, 2010

Daging Kicap Kerisik Berempah



Banyak2 masakan daging, inilah masakan daging yg paaaling dyg suka. Kalau makan, dah pastinya menambah. Tak pandang dah lauk lain...hehe. Time raya pun mcm tu gak. Mesti masak daging kicap stail gini. Lawannya pulak ialah ayam masak merah atau kari ayam atau ayam kurma dan dalca. Fuhh!...memang berselera dibuatnya!..

Sebelum ni ada gak dyg letak resepi ni di dapur MYR dan juga di sini. Tetapi utk kali ni dyg tulis semula resepinya dgn versi lain. Apa2pun, apa2 shj masakan daging tetap menyelerakan.

Daging Kicap Kerisik Berempah

Bahan-bahan :
  • 1 kg daging
  • rempah 4 sekawan (bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga dan cengkih)
  • 2 sb kicap pekat
  • 3-4 sb cili kering kisar
  • kicap manis/kicap masin secukupnya
  • air secukupnya
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1 sudu makan jintan manis (disangai dan ditumbuk)
  • 1 sudu makan jintan putih (disangai dan ditumbuk)
  • 1 sudu makan lada hitam (ditumbuk)
  • air asam jawa
  • 2-3 sudu makan kerisik
Bahan-bahan mesin :
  • 1 labu bawang besar
  • 7 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 batang serai
  • 1 inci halia
  • 1 inci lengkuas
Cara-cara :
  1. Ambil 2-3 sudu besar bahan2 mesin dan gaul2kan bersama daging. Masukkan kicap pekat, jintan manis, jintan putih dan lada hitam. Gaulkan lagi dan perapkan sebentar (30 minit).
  2. Panaskan minyak secukupnya di dlm kuali/periuk. Tumis bahan2 mesin hingga naik bau. Kemudian, masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan daging dan air secukupnya. Masak hingga hampir empuk.
  4. Masukkan bahan-bahan selebihnya dan masaklah hingga daging empuk. 
  5. Hidangkan bersama nasi panas.  Sesuai juga dihidangkan bersama nasi tomato atau nasi minyak.


Tuesday, May 18, 2010

Udang Goreng Sos Cili Thai



Salam....Sawadikaappp!...hehe...
Hari ni terasa nak cuba sekali lagi resepi udang sos cili thai. Boleh tahan sedapnya. Sebelum ni dah buat tapi x sempat nk report ke sini. To kak Nor, thanks a lot. Dah namanya Ratu Udang, bukan 'hantu udang' ekk (eeee...takuuuttt!.. :D ), masaklah apa2pun pun jenis masakan berudang ni tetap menyelerakan, betul tak, kak nor??...hehe...kita ni sama jer citarasa kan...
Dyg cnp resepinya di sini yer kak. Sesiapa yg berminat, sudi2kanlah mencuba resepi ni. Ringkas dan sedap!

UDANG GORENG SOS CILI THAI (Resepi asal : Kak Nor)
  • 300gm udang
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
  • ~~~~~~
  • 3 ulas bawang putih ~ dicincang
  • 3 ulas bawang merah ~ dihiris halus
  • 3 sudu besar sos cili Thai
  • 2 sudu besar sos cili (DJ tambah)
  • 1 sudu besar sos ikan (DJ xde stok. Ganti dgn sos tiram)
  • carrot
  • bunga kobis
  • 5 bj cili api ~ diketuk dan dipotong dua
  • sedikit daun ketumbar ~ dihiris
  • 1 sudu besar jus limau nipis/lemon
  • sedikit garam jika perlu
  • minyak
Cara-cara :
  1. Gaul udang bersama garam dan serbuk kunyit.
  2. Goreng sekejap atau sehingga udang bertukar warna.
  3. Angkat dan ketepikan.
  4. Tinggalkan minyak dlm kuali lebih kurang 2 sudu besar.
  5. Masukkan bawang putih dan tumis hingga naik bau.
  6. Masukkan bawang merah dan goreng hingga bawang layu.
  7. Masukkan sos cili thai, sos ikan, cili api, carrot dan bunga kobis.
  8. Gaul2 rata dan masukkan udang.
  9. Masukkan garam jika perlu tp hati2 sbb dah ada rasa masin dr sos ikan.
  10. Akhir sekali masukkan daun ketumbar dan jus limau nipis.
  11. Kacau sekejap dan padamkan api.
  12. Angkat dan hidangkan panas2.

Monday, May 17, 2010

Ketam Sambal



Satu lagi lauk istimewa yg tak ketinggalan utk tayangan amal. Berderet2 entriku hari ni...hehe. Tak mengapalah kan...masa ni tengah rajin...sedikit masa lagi akan kembali suramlah rumah ini. Tapi tuan rumah tetap bersyukur sb masih ada lagi yg sudi datang dan tinggalkan jejak di sini. TQ so much.

Oklah, lauk ketam ni mmg sedap. Sekali hadap jer dah licin. Masaklah byk mana sekalipun, tetap habis. Itu yang bestnya...hehe. Plan nak buat masak lemak cili api tapi tak cukup bahan. Apa2pun layan jer lauk ni....hehe.

Ketam Sambal

Bahan-bahan :
  • 6 ekor ketam (direbus atau digoreng hingga 3/4 masak)
  • 1 labu bawang besar (dikisar)
  • 3 biji bawang merah (dikisar)
  • sedikit belacan bakar (dikisar)
  • 4-5 sudu makan cili kering kisar
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 1 keping asam gelugur
  • garam dan gula secukup rasa
Cara-cara :
  1. Panaskan minyak secukupnya di dlm kuali. Tumis bahan2 kisar hingga terbit bau. 
  2. Masukkan cili kering dan tumis lagi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan sos tiram, sedikit air, garam dan gula.
  4. Masukkan ketam dan asam gelugur. Gaulkan rata2. 
  5. Hidangkan panas2 setelah masak.
mabeles!

Labu Air



Sejak dua menjak ni asik2 masak labu air. Mungkin dah lama sgt tak makan kot....memang ya punnn...hehe. Bayangkan dah 10 tahun tak masak sayur favorite ni youuu...huhu...sayur favorite, tapi boleh terlupa pulak nak buat. Padahal setiap kali nak ke pasar, mesti nampak labu ni..siap jeling2 lagi....tp boleh buat tak tau jer...hehe.

Sayur labu ni mcm sayur bendi gak...kena pilih betul2. Silap2 dapat yg dah terlebih masak/tua. So, jd keraslah kan. Apa2pun, dah namanya peminat labu, keras ker tak keras ker, belasah jer...janji dapat memenuhi selera....hehe. Lagipun, main rebus jer. Ringkas dan sedaaappp!

Bahan-bahan :
  • labu air (dikupas kulit dan dipotong ikut suka)
  • bawang merah (ditumbuk)
  • bawang putih (ditumbuk)
  • serbuk lada hitam
  • ikan bilis (ditumbuk)
  • sedikit cili kisar (kdg2 letak kdg2 tak)
  • garam
  • air secukupnya
Cara-cara : Didihkan air. Masukkan semua bahan kecuali labu dan rebus hingga mendidih. Barulah dimasukkan labu. Hidangkan setelah masak.

Ayam Kicap Halia


Hari ni buat lauk ayam kegemaran anak2 dan suami. Sedap dimakan dgn nasi panas. Memang best! Sangat mudah nak menyediakannya. Setakat ni, alhamdulillah anak2 tak pernah jemu...janji ada kicap...hehe.

Jom layan resepi! Terima kasih kerana sudi berkunjung ke sini.

Ayam Kicap Halia

Bahan-bahan :
  • 1/2 ekor ayam (dipotong kecil2, digaul dgn garam serta kunyit dan digoreng hingga masak)
  • 1 labu bawang besar (dikisar)
  • 2 biji bawang merah (dikisar)
  • 2 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1 inci halia (dikisar)
  • 1-2 sudu makan cili kisar
  • 1 keping asam gelugur
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 1 sudu makan sos cili
  • 1 sudu makan kicap pekat
  • 2 sudu makan kicap manis
 Cara-cara :
  1. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan2 kisar hingga terbit bau dan pecah minyak. Masukkan sos tiram, kicap pekat, sos cili dan sedikit air. Kacau dan biarkan ia mendidih seketika.
  2. Kemudian masukkan ayam, asam gelugur dan kicap manis. Gaul2kan. Perasakan dgn garam dan gula jika perlu. Boleh juga dicampurkan dgn hirisan bawang besar, cili merah dsb. 
  3. Hidangkan panas2.


Saturday, May 15, 2010

Seafood Pizza



Walaupun mood rajin belum ada sepenuhnya, janji kpd anak2 tetap ditunaikan. Dah lama tak buat pizza. Plan kali ni nak buat Seafood Pizza dan Sausage Pizza. Tapi yg bersosej tu dah abih ler...tak sempat nak shoot...hehe. Yang ni pulak utk minum petang merangkap makan malam. Sedaaappp! 

Resepi pizza base seperti biasa, guna resepi yg ada dlm rumah ni (boleh cari kat label 'pizza'). Kulitnya tetap lembut walaupun dh sejuk. Nanti kalau free, tuan rumah akan update sekali lg resepinya di sini. Layan dulu....tuan rumah nak jalan2 jap. Selamat berehat dan beriadah!..tak lupa juga buat cikgu2 sekalian, Selamat Menyambut Hari Guru. Semoga sukses menjalankan tugas!....

Sebelum kebakaran....

Selepas kejadian....

Jom makan!!


update :

Resepi Seafood Pizza serta pizza base sebelum ni boleh rujuk DI SINI. Cuma kali ni dyg buat topping ringkas jer tetapi tetap sedaaappp!

Bahan-bahan untuk Topping :
  • udang basah secukupnya (dibuang kulit dan digaul sedikit dgn lada sulah dan garam)
  • crab stick secukupnya
  • sos tomato
  • kapsikum secukupnya
  • hirisan nanas
  • oregano
  • sos keju / cheddar cheese / mozarella cheese
Cara-cara : Gaul2kan udang dgn lada sulah dan sedikit garam. Kemudian susunkan di atas kulit pizza diikuti dgn bahan2 lain (seperti membuat topping biasa). Sila rujuk link di atas yer. 

Lala Bercili



Lunch tadi masak lauk ringkas jer. Entah kenapa hari ni terasa malas pulak nak masak mcm2. Ni lah antara lauk favorite keluarga. Kalau ada lala, tak pandang pun lauk lain sb semua suka lala especially kalau masak bercili. Sedap wooo...berebut2 lak tu..sekilo pun masih tak cukup....hihik. Nasib baiklah tak elergik.



Resepi lala ni senang jer. Walaupun ringkas tapi sedaaappp tak terkata. Jom makan!

Bahan-bahan :
  • 700 g - 1 kilo lala (dibersihkan)
  • 5 ulas bawang putih (diketuk)
  • 8 biji cili padi (diketuk)
  • 2 sudu makan cili kering kisar
  • 2 sudu makan sos cili
  • 2 sudu makan kicap manis
  • 2 sudu makan sos tiram
  • 1 batang serai (diketuk)
  • sedikit daun sup/daun bawang (dihiris)
  • 3 helai daun limau purut
Cara-cara :
  1. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bawang putih dan serai hingga naik bau. Kemudian, masukkan cili kisar dan tumis lagi hingga garing.
  2. Masukkan sos tiram, sos cili, cili dan daun limau purut. Kacau rata2. Masukkan sedikit air. Biarkan ia mendidih seketika.
  3. Kemudian masukkan lala dan kicap manis. Perasakan dgn garam jika perlu. Gaul2kan hingga lala masak. Taburkan daun sup/daun bawang.
  4. Hidangkan panas2.

Thursday, May 13, 2010

Kek Coklat Tiramisu



Kek ni nampak comot sikit, taklah pro sangat..tuan rumah sebenarnya tak berapa minat nak deko2 kek tapi masak kek suka ler....hehe. Yang penting, kalau ikut selera tekak ni lah, kek ini memang sedap dan mengancam! Nak buat pun senang jer. Resepi kek coklatnya pulak adalah resepi eggless cake yg biasa dibuat, cuma bahan2nya sudah diedit mengikut saiz loyang.

Kek Coklat Tiramisu

Bahan-bahan : Kek Coklat Tanpa Telur (loyang 9 inci)

  • 2 cawan tepung gandum*
  • 3/4 cawan serbuk koko*
  • 2 sk serbuk penaik*
  • 1 sk soda bikarbonat*
  • 1/2 sk garam halus
  • 1 1/2 cawan gula pasir / gula halus
  • 3/4 cawan minyak masak sayuran / minyak jagung
  • 1 1/2 cawan air kopi/nescafe panas
  • 3/4 cawan susu perisa coklat
  • 1 sk esen vanilla
  • 2 sk cuka

Cara-cara :
  1. Sediakan loyang kek. Griskan dgn mentega dan taburkan sedikit tepung. Panaskan oven pada suhu 170-180 C.
  2. Di dalam mangkuk adunan, ayakkan bahan-bahan bertanda *.  Masukkan garam. Ratakan.
  3. Satukan gula, air kopi/nescafe panas, susu segar, dan esen vanilla ke dalam satu bekas dan bancuh  hingga gula larut. Kemudian satukan dengan langkah no 2. Masukkan minyak masak/minyak jagung. Kacau mengikut arah pusingan jam.
  4. Tapiskan adunan.
  5. Masukkan cuka dan terus kacau serta merta selama 20 saat. (Gunakan spatula/senduk kayu)
  6. Tuangkan cepat2 adunan ke dalam loyang dan bakarlah selama 30-40 minit atau sehingga masak. (suhu bergantung pada jenis oven masing2).
  7. Setelah masak, sejukkan kek terlebih dahulu.

Bahan-bahan : Tiramisu
  • 500 g cream cheese
  • 400 g whipping cream
  • 100-150 g gula icing /gula kastor 
  • air nescafe secukupnya
  • serbuk coklat / serbuk koko
Cara-cara : Pukul keju bersama gula hingga sebati. Kemudian masukkan whipping cream. Putar lagi hingga kembang dan gebu.

Cara-cara melapis : 
  1. Potong kek coklat menjadi dua lapis. Susunkan lapisan pertama ke dalam loyang atau bekas bersesuaian. 
  2. Kemudian siramkan dgn air nescafe di atasnya. Lapiskan dgn adunan tiramisu. Siramkan lagi dgn air nescafe. Ulangi proses hingga habis dan diakhiri dgn lapisan tiramisu di permukaannya. 
  3. Sejukkan selama 3-4 jam. 
  4. Kemudian, ayakkan serbuk coklat/serbuk koko pd permukaan kek atau hiaslah mengikut kesukaan masing2. (DJ hiaskan dgn topping  dan hirisan strawberi)
 shoot directly dlm esbok....hehe

Tuesday, May 11, 2010

Udang Goreng Planta


Salam...

Hari ni tuan rumah sempat masukkan satu lagi resepi udang untuk dikongsikan bersama. Tapi tak sempat nak membebel atau nak cerita panjang2 yer sb buat masa ni tengah sibuk dgn urusan lain. Terima kasih pd yg sudi bertandang ke sini. Jika ada kesempatan nanti, dyg akan reply mesej dan komen anda. Thanks a lot.
 
Udang Goreng Planta

Bahan-bahan :
  • 500 g udang segar (dibersihkan)
  • 3 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1 cm halia (dicincang)
  • 1 labu bawang besar (dimayang)
  • 3 sb planta
  • 5-6 biji cili api (diketuk)
  • 1 sk serbuk kunyit
  • garam dan sedikit gula
  • 1 tangkai daun kari
  • 2-3 batang sayur buncis / asparagus (dihiris menyerong)
  • 4 sb santan
Cara-cara :
  1. Gaulkan udang bersama serbuk kunyit dan garam. Panaskan minyak di dlm kuali. Kemudian goreng udang sehingga masak. Ketepikan.
  2. Dalam kuali berasingan, panaskan planta dan tumis bawang putih, halia, bawang besar dan daun kari sehingga naik bau. 
  3. Masukkan cili api, sayur buncis/asparagus dan sedikit air. Goreng hingga hampir masak. Kemudian, masukkan udang dan santan. Gaulkan. Perasakan dgn garam dan sedikit gula.
  4. Setelah masak, hidangkan panas2.

simple but very delicious!

Monday, May 10, 2010

Donut Suria



 Salam....

Kembali bersiaran di kayangan...sejak pindah rumah baru, mcm2 benda nak kena buat dgn template hijau ni. Ini pun baru separuh jalan.. (tapi kena off dulu, sebab masih busy dgn hal2 keluarga). Semalam si princess suruh tukar template yg dia suka...waduhh! macam mana ini ya???...nak buat benda ni pun ambik masa gak. Tak mcm yg kopipes tu...yang tu senang ler...hmmm, biarlah dulu...nanti2lah kalau rajin...hehe.

Jom layan dulu donut buat minum petang tadi. Hari tu skodeng kat dapur Hana dan CMG. Rasa teringin pulak nak buat sb dh lama gak x makan. Cuma, tuan rumah ada adjust sikit2 bahan2nya mengikut stok. Sedap dan lembut donut ni. Anak2 pun suka. 

Kepada CMG, izinkan DJ mengkopipeskan resepinya di sini yer. Thank you. DJ pun buat 1/2 adunan sahaja.

BAHAN-BAHANNYA :-) 
  • 3 cawan tepung gandum (DJ guna tepung roti)
  • 3 camca besar susu tepung
  • 3 camca besar gula halus
  • 3 camca besar lemak sayur (shortening)
  • 1/2 camca teh garam (yang ni mat tambah sendiri) (DJ pun add)
  • 200 ml air suam* (DJ campurkan air suam bersama susu segar)
  • 2 camca teh instant yeast*(*disatukan dan biar berbuih)
  • Sedikit lagi air (extra)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan tepung gandum, susu tepung, gula halus, lemak sayur dan garam. Kacau rata. Tuang bancuhan yeast + air suam dan gaul rata hingga menjadi doh, jika tak cukup air, tambah dengan sedikitlagi air. Uli hingga licin dan tidak melekat di mangkuk adunan.
  2. Canai doh tadi dan terap dengan acuan donut, alih ke dalam dulang yang telah ditabur sedikit tepung, buat hingga siap. Biarkan 30 minit hingga naik (mat biarkan 45 minit).
  3. Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan, angkat, toskan dan letak atas paper towel. Gaul donat dengan gula halus atau hias ikut suka...menghasilkan kurang lebih 17 biji donat...

Happy Mother's Day!




Selamat Menyambut Hari Ibu kpd semua kaum ibu dan bakal2 ibu di seluruh dunia!
Kepada bondaku, Pn Napisah dan tak lupa juga buat bonda angkatku, Pn Elam, "AKU SENTIASA MENYAYANGI DAN MERINDUI KALIAN SETIAP DETIK WALAU DI MANA JUA AKU BERADA. AKU BERDOA SEMOGA KALIAN DIPANJANGKAN USIA, DIKURNIAKAN KESIHATAN YG BAIK SERTA  DILINDUNGI ALLAH SELALU. AMIN. Muahhhh! Salam sayang.....Selamat Hari Ibu!

Terima kasih kpd rakan2 siber yg telah memberikan kad secantik ini.

Daripada CMG

daripada Ros@Jintanmanis

daripada AlongRoz

 daripada k.atie


daripada Love

daripada kak Inahar


daripada yatie U.S

Friday, May 07, 2010

First Trial


First time guna template ni....mmg mencabar sungguh!  baru 50% siap....belum complete lagi ni yer....ada satu lagi template yg dyg suka...tapi biar dululah......pakai dulu apa yg ada ni...lagipun tak serabut sgt kan....

Template ni tajuknya 'hanging'...no wonderlah masa renovate tadi tetiba hang plak blog ni ...huhu...nak menangis dah tu...oklah...nak sambung balik kerja lps ni. Kita minum duluuu!.....

Kepada rakan2 dan pengunjung blog ni...terima kasih atas kesabaran anda semua yer. Jangan serik utk datang ke sini lagi....tq.

psst!...mesti ada yg terkial2 nak carik petak komen kat entri ni kan...hihik. Klik jer kat sebelah 'comment' tu.


update :

Dah tukar template lain. Rasa2 dah ok lah ni kot...nampak gayanya tuan rumah ni mmg suka duduk dlm gelap...hehe...cobaaannn!...hehe

Tutup Blog

Salam buat semua pengunjung.....

InsyaAllah, kalau tak ada apa2 halangan (kalau jadi la kan...), blog ini akan ditutup buat sementara waktu mulai pukul  8.00  mlm ini dan akan dibuka semula  kira-kira 1/2 jam kemudian utk tujuan pengubahsuaian. Harap maaf. Jangan marah yer....hehe. Bukan apa, takut ada yg fening2 lalat nengok makcik yg sorang ni bekerja keras pindah barang, angkut barang, buang barang, bertukang sana sini, tukar pintu bilik air, tingkap dan mcm2 lg...pendek kata, secara 'all out' lah ...tak kuasa nak nengok kan...hehe. Tapi sebenarnya, taklah sehebat mana pun...sekadar nak tukar citarasa baru..sebab tu kena ambik masa..first time ni, first time!....hehe.

Terima kasih atas kunjungan anda. Komen2 serta mesej2 akan dibalas kemudian. Thank you.

Thursday, May 06, 2010

Nasi Lemak Kukus



Salam....

Dah banyak kali buat nasi lemak kukus. Baru sekarang dapat buat laporan....hehe. Sepatutnya pagi tadi  nak buat sambal udang sekali tetapi tak larat ler....kukus nasik lemak ni pun memakan masa. Start mengukusnya malam tadi sebelum tidur. Lepas tu rendam sampailah ke pagi. Tapi berbaloilah sb rasanya sungguh sedap, lebih sedap daripada tanak nasi lemak biasa. Hehe...macam biasa, tengahari tak berasaplah dapurku....



Semalam sempat skodeng dapur noya myr nun. Dyg ikut step dia. Cuma bahan2nya dyg add mengikut citarasa dyg. Apa2pun, to noya, thank you so much.

Jom layan resepi!!

Nasi Lemak Kukus
Sumber : noya myr

Bahan-bahan ( 4 @ 5 org )
  • 5 cawan beras (DJ buat 3 cawan)
  • 2 biji pati santan (DJ guna santan kotak rendah lemak)
  • 3 helai daun pandan
  • Garam secukup rasa 
  • 1 sudu makan marjerin (DJ tambah)
  • 1/2 sudu makan gula (DJ tambah)
  • sedikit halia, bawang putih dan bawang merah - dicincang (DJ tambah)
Cara-cara
  1. Didihkan air dalam pengukus. Basuh beras dan kukus dalam pengukus selama 20 minit atau beras separuh masak. 
  2. Keluarkan beras dari pengukus dan rendam dengan air sekurang-kurangnya 3-4 jam supaya beras memanjang 2 kali ganda.Tukar air selalu jika perlu penyejukan lebih cepat. 
  3. Setelah itu, kukus semula beras yang telah memanjang tadi hingga masak atau lebih kurang 15 minit. Keluarkan nasi yang telah masak dan gaul bersama santan yang telah dicampur garam dan biar seketika atau 10 minit supaya santan menyerap masuk dalam beras. 
  4. Akhir sekali, kukus lagi sekali bersama daun pandan hingga nasi kelihatan berderai, cantik dan santan yang terserap tadi masak.
Tambahan: Semasa mengukus, lubangkan dengan jari beras tersebut supaya masak serata. Sekiranya hendak makan pada waktu pagi, kukus dan rendam pada waktu malam sebelum. Lebih lama  direndam, lebih panjang beras. Nasi lemak kukus ini lebih sedap dari yang ditanak biasa dan lebih untung kerana tiada kerak.

Wednesday, May 05, 2010

Ayam Panggang Sarawak (Manok Panggang) versi II



Bahasa Sarawaknya dipanggil 'manok' (sebutan yg betul 'manoq') yg b'maksud 'ayam'. Jadi, kalau sesiapa yg nak belajar secara ringkas bahasa Sarawak, sila sms dyg directly kat sini yer. Mana tau lepas ni, dyg nak bukak segmen 'Bahasa Sarawak' lak..no problem..sebenarnya dh ada yg request pun tapi belum sampai seru lagi masa tu...hehe.

Ok, hari ni mcm biasa, masak ayam untuk seisi keluarga. Punyalah lama tak masak ayam panggang stail gini. Last time buat April tahun lepas. Resepinya teramatlah simple tapi rasanya teramatlah sedap! Tak tipu eh. Peminat2 ayam mesti tak sabar nak cuba...hehe.


Kat KL ni susah nak dapatkan gula apong. Sedap gula tu tau. Samalah species ngan gula Melaka. Serupa tapi tak sama...hehe. Kalau tempoh hari dyg guna gula perang campur ngan gula melaka, kali ni dyg guna 100% gula melaka. Rasanya tetap sedaaappp!


Ini resepinya yg sudah diolah semula yer. Kalau nak tengok versi lama, boleh link di sini.

Ayam Panggang Sarawak

Bahan-bahan :
Bahan Perap :
  • 1 ekor ayam (dipotong ikut suka dan dibersihkan)
  • 2 sudu makan biji ketumbar (disangai dan ditumbuk halus)
  • 1/2 inci lengkuas (ditumbuk lumat)
  • 5 ulas bawang putih (ditumbuk lumat)
  • 2 inci halia (ditumbuk lumat)
  • garam secukupnya
  • 1 ketul gula melaka (dihancurkan) - boleh juga guna gula perang @ gula apong (sukatan ikut suka) - lebih banyak sukatannya lebih bagus.
Cara-cara :
  1. Gaulkan ayam bersama semua bahan di atas dan perap semalaman. 
  2. Sebelum dibakar/panggang, gaulkan ayam bersama 2-3 sudu makan minyak zaitun atau minyak masak. Sekiranya menggunakan oven, bakar/panggang pd suhu 190-200C selama 1 jam(bergantung pd jenis oven, kena adjust sendiri). Seperti biasa, DJ lebih suka ayam ini disusun dlm dulang yg beralaskan kertas foil.
  3. Terbalikkan ayam 1/2 jam sebelum masak.
  4. Setelah masak, hidangkan bersama sambil cilinya.

Sambal Cili :
  • 3-4 sudu besar cili kering kisar (anggaran)
  • 2 ulas bawang putih (ditumbuk lumat)
  • 1-2 cawan air asam jawa (boleh adjust sendiri)
  • garam dan gula secukupnya
Cara-cara : Satukan semua bahan di dalam periuk. Didihkan seketika dan kacau sekali sekala selama 10 minit. (sambal ni dlm versi dayang, kalau ikut yang original, sambal cili ni x payah dimasak)

Tip : Penggunaan minyak zaitun samada cara sapuan atau digaul terus bersama ayam akan memberi kilatan dan warna yg cantik pd kulitnya semasa dipanggang/dibakar.

psstt!...ayam ni dah dibuang kulit kecuali bahagian kepaknya...hehe

Tuesday, May 04, 2010

Udang Masak Merah Berempah

 

Baru balik dari padang pasir ni. Lidah pun dah x berbelit2 dah...boleh sebut dgn betul...heheh. Hari ni seperti biasa, masak dan masak. Masak apa2 yg patut utk keluarga especially utk anak2 yg suka makan mcm2. Antara lauk yg dimasak ialah ikan merah, tauhu tempe sambal, sayur bayam rebus (hahaha...) dan of course lauk kesukaanku, udang masak merah berempah. Surprisingly, si kecik pun dah pandai makan udang stail berempah...asik2 menambah jer dgn kuah2nya sekali. Sedap ler tuu...hehe.


Actually, dah selalu sgt masak stail gini tetapi terlupa nak share resepinya dgn anda semua. Bukan apa, ingatkan dah letak resepinya di sini...check punya check dgn bantuan pakcik G, tak adalah pulak...hehe. So, inilah resepinya yer. Sedap dan mabeles!

Udang Masak Merah Berempah

Bahan-bahan :
  • 500 g udang basah (dibersihkan dan digaulkan dgn sedikit garam)
  • 2 sudu makan sos tomato
  • 1 tangkai daun kari
  • garam dan gula secukupnya
  • 1 sudu makan kicap manis
  • 1 sudu makan serbuk kari daging
  • 4-5 sudu makan cili kisar
  • 1 sk serbuk ketumbar
  • 1 sk serbuk jintan putih
Bahan-bahan mesin :
  • 1 labu bawang besar
  • 3 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 batang serai
  • 1/2 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas
Cara-cara :
  1. Panaskan minyak utk goreng terendam. Goreng udang selama 2 minit. Kemudian angkat dan tuskan.
  2. Tinggalkan sedikit minyak, tumis bahan2 mesin bersama daun kari hingga wangi.
  3. Satukan serbuk kari, cili kisar, sos tomato, jintan putih dan serbuk ketumbar di dlm satu bekas. Bancuhkan dgn sedikit air utk dijadikan pes. Kemudian, tumiskan bersama bahan2 mesin tadi hingga pecah minyak.
  4. Masukkan garam, gula, kicap dan sedikit air. Kacau dan biarkan ia mendidih.
  5. Setelah kuahnya sedikit pekat, bolehlah dimasukkan udang tadi. Gaul2kan hingga rata.
  6. Hidangkan setelah masak.

Spinach Fatayer (Resepi Mudah)



Ini fatayer bikin hati ana gundah gulaana....malam tadi buat lagi daaa....



Ini resepi versi ana lah..ikut selera tekak ana laah...kalau tuan-tuan dan fuan-fuan mahu cuba, tidak afa lah....hahaha....sejak balik dr padang pasir ni, susah sgt nak betulkan lidah ni balik..sabar jer la yer....sekali sekala berseloroh, ye tak??? hehehe...jom layan resepi! Jangan fening2!...hehe

Spinach Fatayer

Bahan-bahan : (8-10 keping)

utk doh :
  • 1 1/2 cawan tepung gandum (diayak)
  • 1 sk yis mauripan
  • 1 sk gula
  • 1/2 sk garam halus
  • 125 ml air suam
  • 3 sb minyak sayuran
Untuk Filling :
  • 250 g bayam segar (dibersihkan dan dihiris halus2)
  • 1/2 labu bawang besar (dihiris dadu)
  • 1/2 sk serbuk cili / serbuk lada sulah (jika suka)
  • 1/2 sk serbuk lada hitam
  • sedikit garam
  • 1-2 sudu makan jus lemon (boleh adjust sendiri)
  • 1-2 sudu makan minyak zaitun
Lain2 bahan utk sapuan : telur + sedikit susu segar (satukan kesemuanya. Kacau sebati)
Cara-cara :  
  1. Rendamkan yis bersama air suam dan gula sehingga berbuih. 
  2. Satukan tepung bersama garam dan minyak sayuran. Kemudian tuangkan yis tadi dan uli hingga menjadi doh yang lembut dan licin. 
  3. Simpan doh di dlm satu bekas besar dan tutup dgn kain lembab atau cling wrap. Rehatkan selama 1 jam (sementara itu, buatkan bahan utk filling - gaul2kan kesemuanya). 
  4. Kemudian bahagikan doh kpd 8-10 bahagian. Bentuk2kan bulat. Kemudian, leperkan. Masukkan inti bayam ke dalam adunan tersebut dan tutup kemas. Sapukan telur di atasnya.
  5. Boleh KLIK DI SINI utk lihat langkah demi langkah. 
  6. Bakar doh yg telah siap selama 20-25 minit pd suhu 190-200C.

Kulit fatayer ni tetap lembut walaupun dah sejuk.